• 9.369.636 stemmen

Week-End à Zuydcoote (1964)

Drama / Oorlog | 119 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Weekend at Dunkirk / Weekend bij Duinkerken

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Henri Verneuil

Met onder meer: Jean-Paul Belmondo, Catherine Spaak en Georges Géret

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Plot Week-End à Zuydcoote

"Only once before, in The Longest Day, has a motion picture achieved such greatness !"

Verhaal over de slag bij Duinkerken aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij een groep Franse en Britse militairen zware verliezen lijden en moeten vluchten naar Engeland.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Wanneer komt deze dvd uit met ned ondertitels?

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

is al een tijdje uit

avatar van parkiet

parkiet

deze film zit in de jean paul belmondo collection box

avatar van Dk2008

Dk2008

In tegenstelling tot Dunkirk (1958) waren mijn verwachtingen bij deze film hoger. Maar viel me nog meer tegen. Lijkt me geen film voor echte oorlogsfilm-freaks, eerder voor liefhebbers van het genre anti-oorlog. Vond deze film ook eveneens vrij langdradig. De scenes van aanvallen door vijandige vliegtuigen kon er nog mee door.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niet zo slecht als het gemiddelde hier doet vermoeden maar echt een meesterwerk is dit toch ook niet.

Jean-Paul Belmondo is de wat opportunistischer franse soldaat die (letterlijk) gestrand is op een smal stukje kust. Opgesloten tussen de vijandelijke Duitse troepen aan de ene en de Noordzee aan de andere kant dwaalt hij wat richtingloos door dit niemandsland.

Samen met zijn maatjes probeert hij er maar het beste van te maken en doet hij pogingen om naar Engeland te komen. Tijdens zijn omzwervingen komt hij allerlei volk tegen wat daar dus ook maar vast zit. Begin van de film deed me een beetje denken aan een soort oerversie van Jarhead, soldaten die zich voornamelijk lijken te vervelen.

Probleem met de film is dat het niet echt allemaal lekker uit de doeken komt. Het is allemaal net zoals de omzwerving van de hoofdpersoon vrij richtingloos en de ontmoetingen zijn vaak maar weinig interessant en oppervlakkig uitgewerkt. Zelfs de relatie met Jeanne, die toch werkt als een soort katalysator in het verhaal is maar vrij minimalistisch.

Je ziet het karakter van Belmondo wel steeds cynischer, bozer en verwarder worden door het hele gebeuren en met het naderen van de Duitse tropen neemt de druk op de mannen steeds meer toe. Jammerlijk dat het allemaal te veel aan de oppervlakte blijft borrelen. Nergens weet deze film uit te groeien tot een sterke en boeiende karakterstudie. Het blijft een gemis aan diepgang en dat is zonde want cinematografisch is de film best heel behoorlijk. Het strookje land waar de Fransen en Engelse in de val zitten ziet er geloofwaardig en spookachtig uit met al dat verlaten militaire materiaal en beschadigde gebouwen. Bovendien heeft deze film waarschijnlijk meer explosies dan Rambo

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanavond bekeken.

Behoorlijk goede (anti-)oorlogsfilm over Franse soldaat Belmondo die in 1940 aan de kust bij Duinkerken pogingen onderneemt om naar Engeland te komen en hierbij allerlei vooral vreemde types ontmoet en zelf feitelijk geen haar opschiet.

Mooi in beeld gebracht, vooral de massascene's op het strand, mooie kleuren, goede acteurs en prachtige muziek,

maar, juist omdat er niet een echte verhaallijn verder in zit, blijft het allemaal wat van de hak op de tak gaan en omdat, behalve Belmondo zelf, alle andere karakters telkens maar even aan bod komen, omdat de hoofdpersoon, dan weer verder gaat, heeft de verhaalstruktuur meer weg van een soort vermomde roadmovie.

Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van pgm

pgm

Ietwat oppervlakkig verhaal, maar leuk om het te beleven met frontsoldaat Belmondo.

Ik woonde toen op amper 15km van Zuydcoote als kleine jongen.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Belmondo staat bekend als de grote ster in de kunstfilms van Godard. Ook in deze film speelt hij een fantastische anti-held. Week-end à Zuydcoote is eigenlijk helemaal niet zo spectaculair als je zou denken. Julien slentert geregeld van het stadje naar het strand en zo nu en dan vallen er wat bommen. Op deze manier raak je wel betrokken bij zijn wel en wee. In de vele ironische dialogen komt zijn cynisme over de oorlog naar voren. De oorlog is niet voor hem weggelegd, want de enige mensen die hij vermoordt zijn twee medesoldaten die een vrouw willen verkrachten. Een geweten heeft hij nog wel, zegt hij tegen een priester.

De film had misschien iets meer variatie mogen kennen, want het nu wel wat eentonig. Verder een aanrader voor liefhebbers van Franse cinema.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Indrukwekkende oorlogsfilm van Verneuil met een charismatische rol voor Belmondo.De nadruk wordt niet gelegd op actie, maar wel op de dagelijkse bezigheden van een soldaat in oorlogsgebied. Het enig minpuntje was de komische onderlaag aan het begin van de film, maar die viel gelukkig weg naar het einde toe.

avatar van stinissen

Donderdag 2 december 2010

01:20 - 03:20

ARD

avatar van stinissen

Matige oubollige film met veel vreselijke ongepaste humor waar de film kapot aan gaat.

avatar van Humphrey

Humphrey

Een Jean-Paul Belmondo in een andere minder leuke rol. Deze fase in het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt min of meer duidelijk geschetst in deze film. 3,5*.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

helemaal niet zo slecht, maar ook geen topper.

Gisteren toevalig tegengekomen op de Duitse zender ARD

Film heeft een soundtrack van Maurice Jarre, en is ook erg mooi gefilmd, maar film zakt naar mijn mening even wat in met de introductie van de verhaallijn omtrent Jeanne (Catherine Spaak)

Was uitgebracht in Frankrijk op tijd voor de kerstperiode in 1964, maar blijkbaar was dit in 1965 de best bezochte film van het jaar in Frankrijk, en dat wil wat zeggen aangezien Doctor Zhivago, The Sound of Music en de 4de Bond film Thunderball van '65 zijn!!

avatar van bunkerboy

bunkerboy

gewoon een zeer goede film die niet verveeld , goed in beeld gebracht is ,

het is ook in zuydcote opgenomen en je ziet zelfs in de duinen een klein beetje beton zitten van een loopgraaf uit die tijd (ze bestaat nog)

Belmondo laat zien dat hij een zeer goede akteur wordt

een dikke 4,5

avatar van lezertje

lezertje

Met soms wrange humor is Belmondo de gids door de ledigheid van de oorlog, door regisseur Henri Verneuil kundig in beeld gebracht.

avatar van joolstein

joolstein

In juni 1940 werden de Franse en Britse soldaten door de Duitsers, rond Duinkerken in het nauw gedreven. Ze konden geen kant meer op. Terwijl ze bestookt worden door Duitse vliegtuigen. Een ware hel! We zien in deze film dan ook; op het strand ontploffende granaten, laag overvliegende Duitse gevechtsvliegtuigen, rondslingert oorlogsmateriaal, massascènes met duizenden soldaten en zinkende gebombardeerde schepen.

Hoofdrolspeler Jean-Paul Belmondo speelt Julien Maillat, een soldaat die zijn eenheid is kwijtgeraakt en doelloos ronddoolt in Zuydcoote (Zuidkote) en Bray-Dunes. Hij hoopt te kunnen worden ingescheept voor Engeland, voert gesprekken met mede-soldaten over geloof, oorlog en hoop, heeft zowaar ook een liefdesaffaire met een vrouw (Catherine Spaak) en te pas en te onpas is er humor te horen. Het geeft de film een vreemde sfeer die eigenlijk niet goed past bij het onderwerp. Maar dit maakt ‘Week-end à Zuydcoote’ ook wel weer ontnuchterend en intrigerend.

avatar van Fransman

Fransman

Wel juist gezien door joolstein, vind ik. De chaos, de bombardementen, de beschietingen door de Duitse vliegtuigen, de vernielingen, het is allemaal bewonderenswaardig in beeld gebracht. Er is geen 'Duinkerken-film' die dit verbetert. Tegelijkertijd is dit een heel erg jaren zestig-film, met het accent op het uiterlijk, het spektakel, de actie en de onderlinge kameraadschap van de soldaten. Nu zouden we een totaal andere film maken. Zie de film 'Dunkerk' van Christopher Nolan uit 2017.

In het eerste uur van de film gebeurt er eigenlijk niet zo veel. Pas in het tweede deel komt er wat vaart en drama in. Het slot vond ik nogal onaf. Wat me vooral tegenstond was dat er zo oeverloos veel in geluld wordt, met Jean-Paul Belmondo voorop, want weten we ook van zijn andere films, diens klep staat nooit stil. Hij kreeg natuurlijk ook maar de teksten voorgeschoteld die door anderen waren geschreven, maar toch. Ongeloofwaardige dialogen onder die omstandigheden. Als mensen bang zijn, en waarom zouden ze dat niet zijn onder die omstandigheden, dan praten ze niet zoveel. Het geeft de film en de personages iets oppervlakkigs.

avatar van 93.9

93.9

Goede en zelfs bij vlagen indrukwekkende oorlogsfilm.

avatar van T.O.

T.O.

Opvallend grootse productie. Je mist wel wat specifieke historische context aan het begin van de film, ook al wordt gaandeweg een en ander duidelijk.

Ondanks de indrukwekkende decors en de vele explosies ligt de nadruk eigenlijk veeleer op oorlogsbespiegelingen, met name van het personage van de immer recalcitrante Belmondo.

In dat opzicht best een originele en volwassen film, hoewel het af en toe wat langdradig wordt vanwege het ontbreken van een strakke verhaallijn.

avatar van shrink

shrink

De setting ziet er super uit, maar wat is deze film traag en saai. Jammer!