• 9.372.718 stemmen

Geregisseerd door: Heinz Schirk

Met onder meer: Dietrich Mattausch, Harald Dietl en Jochen Busse

Gesproken taal: Duits

Plot Die Wannseekonferenz

Precieze, real-time (85 minuten, net zo lang als de echte vergadering) vertelling van de beruchte Wannsee Conferentie. Tijdens deze vergadering, die plaats vond in januari 1942, bespreken 15 hooggeplaatste Nazi's de oplossing voor het joodse vraagstuk.

SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich

Heinrich Müller

Adolf Eichmann

avatar van Ericinho

Ericinho

Dit is de 'docu' waarop de film Conspiracy is gebaseerd en is aanzienlijk autenthieker dan Branagh's versie die ten onder gaat aan teveel aandacht voor stijl en de poging van Branagh om Heydrich te cultiveren en de kijker zelfs bij vlagen sympathie voor hem te voelen (als er iets uit de bio over hem duidelijk is geworden, is dat de man geen geweten had).

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Ericinho schreef:

Hmm, ik vond niet dat Branagh sympathie probeerde op te wekken voor zijn personage.

Hij liet wel zien wat een meester-manipulator Heydrich was d.m.v mensen tegen elkaar op te zetten en zelfs bedreigingen.

Maar ik had geen moment het gevoel van , 'goh, sympathieke vent, die Heydrich'.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Deze wil ik graag nog een keer zien!

Heeft een van jullie toevallig ook de remake uit 2001 ofzo gezien?

avatar van Goodfella

Goodfella

avatar van Fransman

Fransman

Jaren geleden eens gezien en was toen diep onder de indruk. De aanzet tot de holocaust duurde dus anderhalf uur. Wil nog wel graag deze villa zelf eens bekijken. Staat nog op m'n te doen-lijstje. Vergelijking dringt zich natuurlijk op met de remake uit 2001, Conspiracy, een goed gemaakte film, wat helderder van opzet dan deze, maar met het grote minpunt dat de film geen Duits gevoel geeft. Die Wannseekonferenz oogt authentieker. Volgt misschien ook wat nauwgezetter de oorspronkelijke notulen? Maar is voor ons buitenstaanders ook lastiger te volgen. Zo wordt niet echt aan de kijker duidelijk gemaakt wie nu precies wie is en wat ieders rol is.

Razendknap zoals de rol van Heydrich wordt ingevuld. Hij zorgt voor een prima sfeer, terwijl het om de meest gruwelijke zaken gaat. Wat ik opvallend vond is dat het uiteindelijke lot van de joden ook hier niet echt benoemd wordt. Pas op het laatst verwijst Heydrich naar Mein Kampf, waar gifgas als verdelgingsmiddel genoemd wordt. Wat me ook opviel. de twee films vergelijkend, dat de 'dwarsliggers' niet dezelfde zijn. Of vergis ik me? In ieder geval vond ik deze film indrukwekkender en ongemakkelijker dan de remake uit 2001. Niet beter overigens. Maar anders.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Ijzingwekkend.

avatar van Fisico

Fisico

Ik las in het topic de film van 2022 dat deze beter was. Een reden te meer om deze versie uit 1984 ook eens te zien. Of het een betere film is, dat laat ik eerder in het midden. Beiden indrukwekkend denk ik waarbij de werkelijke conversaties over het Jodenvraagstuk minutieus uit de doeken worden gedaan.

Het blijft moeilijk om te vatten hoe banaal en alledaags men sprak over dit item al zal het voor deze bureaucraten die ver verwijderd in een kantoor in München of Berlijn zitten letterlijk een ver van hun bed show geweest zijn. Het is een zuivere praatfilm en zich geheel afspelend op één locatie. Alles staat dus met het meer dan uitstekende acteerwerk. De film is bijzonder authentiek en voelt aan als een documentaire.

Ijzersterk. Moeilijk om te vergelijken met de film uit 2022 omdat er al wat tijd tussen zit dat ik hem gezien heb, maar van wat ik er me van herinner vrij gelijklopend.