• 9.373.024 stemmen

The Domino Principle (1977)

Thriller | 97 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Mexico

Geregisseerd door: Stanley Kramer

Met onder meer: Gene Hackman, Richard Widmark en Candice Bergen

Plot The Domino Principle

"Trust no one. No one."

Vietnamveteraan Tucker is aan lager wal geraakt. Als hij wordt veroordeeld wegens moord, krijgt hij bezoek van een mysterieuze man in een driedelig pak. Deze doet hem een voorstel: hij gaat vrijuit wanneer hij bereid is om voor een geheimzinnige politieke organisatie een moord uit te voeren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Quentin

Quentin

Matige thriller, met zwak en verwarrend verhaaltje, wel met sterke acteurs en mooi camerawerk. net 2,5*

avatar van Koen janssen

Koen janssen

Het duurt 75 minuten voordat deze film eindelijk op gang komt en hij is opeens afgelopen zonder dat je iets wijzer geworden bent. Alleen Gene Hackman maakt deze film nog het kijken waard.

avatar van kathmandu

kathmandu

Goede film met weer een uitstekende rol voor Hackman.

Waarom is deze score zo laag? Prima jaren 70 flick.

avatar van Biosguru

Biosguru

Ik denk dat de score zo laag is omdat er zo ontzettend veel betere jaren zeventig paranoia films zijn. Parallax view, the conversation, three days of the Jackal om maar eens de bekendste te noemen.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Tja, ik ben echt wel fan van Hackman, maar deze prent valt weer eens slecht uit voor hem bij mij. Ik heb er al een flink aantal met hem in de hoofdrol gezien die eindigde op 2,5**. Dat komt meestal door een matig script en zeer summier verhaal, en dat is hier zeker de boosdoener. Want ook hier deed Hackman zeker zijn naam eer aan qua acteerwerk, voor de rest van de cast zit het wel redelijk snor.

Een aardige lege huls, zo zou ik deze prent willen omschrijven. Overslaan is een optie, je zult in ieder geval geen klapper mislopen. Uitgangspunt was wel goed, uitwerking ondermaats met een hoofdletter O.

avatar van frans123

frans123

Hitchcock muziek...onnodige gedoe met zijn vrouw, een dansje, lachen, restaurant, vrijpartij...gaaaaaap Ik had een andere verhaallijn gekozen- ( who cares about that Riggins gedoe..snapt iemand dat?) Alle betrokkenen moeten dood dat weet je in het begin al. Het einde...zag hij niet dat er een sniper hoog zat? Als army man weet/zie je dat toch. Dacht hij lekker aan het strand te genieten met zijn vrouw in die villa? Was het echt over nu?? Neeeee...!!!! Is het niet dom daar terug te keren- verdwijn in de anonimiteit, Canada, Alaska., Mexico. Magere 3* vanwege een uitstekende Hackman.

avatar van frans123

frans123

Left4Dead schreef:

helemaal mee eens Uitstekende acteur die in merendeels zwakke scripts acteert. ik zou niet 1 goede titel weten.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Met het overlijden van Gene Hackman nog eens een film bekeken met hem die ik nog nooit had gezien. Een paranoide thriller waarbij een gevangene gerecruteerd wordt door een geheimzinnige organisatie om een opdracht uit te voeren. Het verloop laat zich niet echt raden en het einde is absoluut geen happy end . De film bleek ondanks de lage cijfers helemaal mijn ding te zijn.
Ook met Eli Wallach en Richard Widmark, twee film noir iconen, zat het al goed voor mij. Maar het is toch Hackman die domineert met zijn présence. Deze film deed me ergens denken aan The Game van Fincher, waarin ook daar een personage een rol moet spelen in een spel waarvan hij de regels niet kent.
Zou voor een regisseur als Sam Peckinpah in die periode ook koren geweest zijn op zijn molen.

avatar van blurp194

blurp194

Leuk.

Duidelijk een vertelling volgens het principe less is more, de filosofie dat niet alles voor de kijker uitgekauwd hoeft te worden. En wat werkt dat goed in deze film, het blijft tot het laatste moment spannend en je wordt er zelf al net zo paranoia van als de inleiding in zwart-wit je al voorlegt.

Mooie cast ook, met Hackman voorop vanzelf maar ook Mickey Rooney, Eli Wallach, Richard Widmark en Candice Bergen hebben allemaal fijne gelaagde rollen. Leuk duaal allemaal, niemand heeft een plat karakter of doet gewoon wat je verwachten zou.

Wat het nog fijn afmaakt zijn de mooie zonnige locaties, terwijl het hier regent. Enige wat me af en toe even dwars zat is de net ietsje te James-Bond achtige filmmuziek. Gelukkig is de song bij de titelrol ook helemaal in die stijl, maar toch anders.