• 9.376.792 stemmen

Het Grote Offensief (2025)

Documentaire / Oorlog | 98 minuten

Genre: Documentaire / Oorlog

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Victor D. Ponten

Met onder meer: Julian De Backer, Oswald Hunter en Buddy Boerkoel

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 19 juni 2025

Plot Het Grote Offensief

Terwijl de bevrijding van Nederland nabij leek, ontstond er in het najaar van 1944 een machtsstrijd aan geallieerde zijde. Generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery botsen in een strijd tussen twee ego’s en uiteenlopende strategieën. De beslissingen van deze rivalen bepalen niet alleen het verloop van de oorlog, maar laten ook diepe sporen na in Zeeland.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Is dit een gewone speelfilm of hoor je de hele film zo'n voice over stem praten als bij een docu, net zoals in de trailer?

avatar van mrklm

mrklm

Politiek-strategische belangen speelden een cruciale rol bij de bevrijding van Europa. Deze uitstekend onderzochte documentaire maakt duidelijk welke invloed die belangen hadden bij de militaire strategie en waarom de Duitsers er ondanks hevige verliezen toch flink verzet wisten te bieden in Zeeland. Ponten maakt slim gebruik van een mix van miniaturen en CGI om de militaire bewegingen te laten zien en Scholten van Aschat doet als verteller nauwelijks onder voor Laurence Olivier in de monumentale documentaireserie ‘World At War’. Maar de nauwkeurige reconstructie van het militaire verhaal gaat volledig ten koste van het menselijke verhaal. Een statistiekje over het bombardement op Breskens en hooguit enkele tientallen seconden archiefbeelden van de bewoners van Zeeland, meer aandacht voor de bevolking is er jammer genoeg niet.

avatar van mrklm

mrklm

mcdaktari schreef:

Het is een mix. Het grootste deel bestaat uit een voice-over waarbij een mix van archiefbeelden en miniaturen worden gebruikt. Een aantal scènes (met o.a. Montgomery, Eisenhower en Hitler) is nagespeeld met acteurs én dialoog. Dus tijdens die scènes is er geen vertelstem.

Korte antwoord: het is een documentaire met een aantal gedramatiseerde filmscènes.

avatar van joolstein

joolstein

De Slag om de Schelde was de grootste en zwaarste militaire operatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem plaatsvond. De slag duurde niet alleen vijf weken en kostte duizenden soldaten en burgers het leven maar was ook op militair en politiek vlak complex. Deze prima documentaire film (zag zelf de uitgebreidere docu-serie) probeert het ingewikkelde verloop van de Slag om de Schelde te verslaan. Gelukkig niet zoals die sentimentele oorlogsfilm van vijf jaar geleden

Het Grote Offensief is, net als De Slag om de Schelde, gemaakt in opdracht van ‘Stichting 80 jaar Vrijheid Zeeland’, maar is iets heel anders geworden. De docu is een combinatie van vertelling (voice-over-stem van Gijs Scholten van Aschat), echte beelden en acteren. Een vorm die je wel vaker ziet bij oorlogsdocumentaires en ik vind die best fijn om naar te kijken. Goede aan deze was dat het niet kiest voor een eenduidige schuld of heldenrol.

Het resultaat is een soms rauwe geschiedenisles die: Eisenhower en Montgomery toont als mensen met ambities, blunders en politieke agenda’s en dat hun rivaliteit; dorpen werden verwoest, polders onder water, kwamen te staan en het duizenden doden kostte. Duitsers zijn de uiteraard wel de vijand maar leveren soms knappe prestaties. Echter de acteervaardigheden zijn soms wel erg kneuterig...zeg maar ondermaats! Voor wie het wil gaan kijken; let wel het is meer een educatieve reconstructie dan een echte speelfilm.

avatar van Marcske

Marcske

mooie duidelijke documentaire

avatar van Movsin

Movsin

Interessante documentaire.

De onenigheid tussen Monty en Ike hadden toch heel wat gevolgen en wat ik voor de zoveelste keer moet vaststellen : ook hier krijgen we voorbeelden hoe de burger werd gegijzeld en opgeofferd opdat de bevrijders een stap vooruit zouden zetten. Lisieux, Breskens, Walcheren, Vlissingen...