• 9.373.809 stemmen

4 Mosche di Velluto Grigio (1971)

Mystery / Horror | 104 minuten

Genre: Mystery / Horror

Alternatieve titels: Four Flies on Grey Velvet / 4 Flies on Grey Velvet / Quatre Mouches de Velours Gris / Het Mysterie van de 4 Vliegen / Four Patches of Grey Velvet / Quattro Mosche di Velluto Grigio / 4 Mouches de Velours Gris

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Michael Brandon, Mimsy Farmer en Jean-Pierre Marielle

Gesproken taal: Italiaans

Plot 4 Mosche di Velluto Grigio

"When the flies start to crawl, so will your flesh..."

Roberto, de drummer van een rockgroep, krijgt regelmatig vreemde telefoontjes en wordt constant achtervolgd door een vreemde man. Hij probeert de man aan te spreken, maar het gesprek loopt uit in een handgemeen en Roberto steekt de man dood. De volgende dag vindt Roberto een enveloppe in zijn brievenbus met foto's waarop te zien is hoe hij de man neersteekt.

DVD zou eraan komen!

Halcyon

En die is nu verkrijgbaar. Als m'n loon gestort wordt maar meteen bestellen .

Quentin

Waar te krijgen? Kan ik eindelijk van mijn bootleg af.

Halcyon

Chainsawvideo.nl, voor 25 euro. Erg prijzig natuurlijk, maar als je even wacht vind je wellicht een goedkoper exemplaar. Ik ga in ieder geval een bestelling plaatsen aan het eind van de maand .

avatar van Wouter

Iemand de kwaliteit gezien?

Quentin

Ook deze release zou een bootleg zijn ...

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Een Argento waar ik al een tijdje op zat te wachen heb ik eindelijk aangeschaft en meteen gekeken.

De score van Morricone heb ik door de jaren heen al aardig grijs gedraaid en nu eindelijk heb ik de beelden erbij gehad.

Weer een leuke puzzel, stijlvol geschoten, spannende momenten

en een vleugje humor.

Aan de humor dragen bij: de eertse ontmoeting met Bud Spencer,

een homofiele private eye en een niet al te snuggere postbode.

De kwaliteit is redelijk, maar kan stukken beter.

Om de volledige film te kunnen uitbrengen, heeft men er niet moeilijk over gedaan om wat ontbrekende scenes van oude videobanden te gebruiken. Deze scenes zijn behoorlijk rauw,

maar goed te doen. Zeker als je een liefhebber bent van Argento,

dan neem je dit voor lief.

De extra's zijn niet bijzonder en de helft ervan is zonder audio.

Hopelijk wordt er in de toekomst een definitieve uitgave van deze film op de markt gebracht. Tot die tijd koester ik mijn

Vier fliegen auf grauem samt van Retrofilm.

4 dikke sterren!

Halcyon

Een van de eerste films van Argento en het tweede deel in zijn officieuze trilogie van gialli met dierennamen in de titel. Meteen ook het zwakkere broertje van de drie, dat bijlange na niet het niveau haalt van "The Bird with the Crystal Plumage" en daarmee eerder in de buurt zit van het nogal magere "The Cat o' Nine Tails".

Het detective-aspect in deze film zit als vanouds degelijk in mekaar. Geen overbodige franjes, gewoon straight forward en relatief doorsnee. Vooral de typische Argento-stempel onbreekt; magische cinematografie en een hallucinante soundtrack. Voor "Four Flies on Grey Velvet" deed Argento geen beroep op Goblin, en dat is toch even wennen. Het hysterische tromgeroffel van Morricone staat in schril contrast met de weelderige synths waarmee Argento's latere films als Supiria en Profondo Rosso legendarisch zouden worden.

Waar het min of meer foutloopt is bij de misplaatste humor. Enkele slapstick-scènes met een dolgedraaide postbode fnuiken de spanningsopbouw die sowieso al traag op gang komt. Veel wordt er namelijk niet gemoord en ook de mise-en-scène van deze moorden is naar Argento-normen nogal bedroevend. Hij heeft in elk geval al stijlvollere en bloederige geweldsekwensen afgeleverd.

Sommige vondsten maken "Four Flies on Grey Velvet" best nog de moeite waard. Zo wijdt Argento een verrassend mooie scène aan de befaamde theorie die stelt dat het laatste beeld dat iemand zag, net voor hij stierf, op zijn netvlies gebrand staat. Op zulke momenten besef je toch weer dat je een Argento aan het kijken bent. De magie is even terug voelbaar.

Verder is "Four Flies on Grey Velvet" vooral een aanrader voor completisten dan wel voor diehard horrorfanaten. Er ontbreken te veel elementen om van een echte topper te spreken en de doorsnee filmkijker zal er derhalve weinig plezier aan beleven.

En voor de liefhebbers: nu op dvd verkrijgbaar, bij chainsawvideo.nl. De kwaliteit is matig, zoals hieronder reeds vermeld, en alleen échte fans zullen daarvoor graag 28,99 euro neertellen.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Er wordt een nieuwe betere release verwacht:

Wel bedankt voor de interessante info, Halcyon en FatMike!

Quentin

Lijkt me nog steeds een bootleg, dus vraag me af in hoeverre men dan de beeldkwaliteit op kan knappen. Heb de film hier trouwens al een tijdje liggen, moet ze toch eens gaan kijken.

Quentin schreef:

Lijkt me niet..

MYA is het voormalige NoShame label, een DVDlabel dat opereert vanuit Italië en goede contacten onderhoudt met filmmaatschappijen daar!

Quentin

Oh dat verandert de zaak .

Top!

Quentin

Genoeg (technisch) interessante scènes, maar de film werkt niet goed in zijn geheel. Gebrek aan momentum en opbouw, daarnaast zijn er ook nog misplaatste komische elelemnten aanwezig.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

De beeldkwaliteit van de regio 1 DVD is heel goed. Er zijn twee klankbanden: Engelse en Italiaanse, maar helaas geen Engelse ondertitels.

Mac Hammer Fan schreef:

Geen ondertiteling? Zo te zien wel hoor! Zie foto..

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

In mijn ogen het hoogtepunt uit Argento's Dieren-Trilogie. De film neemt een interessant en voor Argento ongebruikelijk standpunt in waarbij de eerste moord gepleegd wordt door het hoofdpersonage. Deze briljant vormgegeven moord (zelfs voor Argento begrippen) achtervolgd de protagonist vooral doordat hij plotseling wordt lastig gevallen met foto's van de daad. Wat volgt zijn meer moorden, waarvan enkele tot de besten uit Argento's carriere behoren. Hij weet de nadruk door middel van geluid en cameravoering op alternatieve zaken te richten waardoor de brute slachtingen nog pijnlijker worden.

Daarnaast is het scenario heerlijk vlot geschreven en hebben we een erg leuke bijrol van Bud Spencer. Het best gefilmde auto-ongeluk ooit? in ieder geval de best gemonteerde. Al Met al een zonde dat deze zo overschaduwd is omdat het in mijn ogen een waar meesterwerk is uit het oeuvre van Dario Argento.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Meest bizarre,ontoegankelijke en arty van alle Argenti.Deze film lijkt duidelijk geïnspireerd te zijn door A.'s uitbundige inname van LSD die ook zijn volgende films zou beinvloeden.Doordat de film overkomt als een trip vallen de gebruikelijke Argento absurditeiten wat minder zwaar op de maag.De humor,typisch Italiaans dat wil zeggen boertig en kluchtig,werkt bij een noordelijk-ironisch publiek natuurlijk niet.Trouwens,in IT zullen ze ook niet dubbel hebben gelegen.

Helaas zie je de identiteit van de dader al ver van te voren aankomen.Het acteerwerk is van de hoofdrolspeler abominabel,al komt gelukkig Bud Spencer nog opdraven als "Dio"(god).Racette had wel wat meer badscènes mogen hebben . Voorlopig laatste Argento met muziek van Morricone die natuurlijk ok is.

Hoogtepunten:de theater-scène en het slot met het karretje.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Prachtig plot, maar hier en daar zitten er een paar missers in. De slapstick scènes (zoals die in Deep Red) zitten er hier weer in, totaal misplaatst en overbodig.

Verder bevat de film zeker af en toe een hoge dosis spanning. De scène in het park vond ik prachtig en vrij eng. Ook de kast-scène was suspensvol. Helaas konden de moorden een stuk bruter, alles bleef nogal tam en mak in beeld gebracht. Het masker van de moordenaar was bovendien ook creepy.

Het einde is gewoon absurd. Het is natuurlijk altijd wat ver gezocht in een Dario Argento film en in het Giallo genre, maar dit einde sloeg kant nog wal. De moordenares zat achter haar vriend aan (die drummer) gewoon omdat hij op haar vader leek? Dit is een geweldig zwak motief, ook al was de moordenares een psychiatrische patiënte. Het einde en het motief was nog eens vrij slecht verstaanbaar en zwak geacteerd. Ook hier een minpuntje.

Verder vraag ik mij af hoe Dario Argento naar homoseksualiteit kijkt, het is nu eenmaal een terugkerend thema in bijna al zijn films, vaak ligt de link dan nog eens met "evil toestanden" en "onheil"....

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Mooi, mooi, mooi. Niet téveel zoeken naar de logica, het belabberde acteerwerk zoveel mogelijk negeren en dan maar genieten van de creatieve geest van Argento. '4 Mosche...' is meer dan welke film die ik van hem zag een verzameling ingenieuze, sfeervolle scenes dan een samenhangend dan wel opbouwend geheel. De uitkomst, vriendin blijkt de perfecte man aan de haak geslagen te hebben, want hij lijkt op haar vader die te vroeg stierf om wraak op te kunnen nemen, vond ik, mede door de zeer meevallende prestaties van Farmer, geweldig gevonden. Evenals de recurring dream die haar ultieme effect in de laatste shots bereikt.

Een paar scenes die me zo nog op het netvlies gebrand staan: de opening, die van telefoon naar telefoon, de vrouw die in het parkje op haar afspraak wacht, de vrouw in de kast, de achtervolging, de genoemde droomsekwens, de einduitbarsting en motivering van de killer... het houdt eigenlijk maar niet op... o ja, de scenes waar de titel zo mooi naar verwijst!

Dan nog een fijne, hoewel verrassend spaarzaam ingezette, soundtrack en wat aardige humoristische intermezzi, met o.a., ja ja, Bud Spencer als God(frey). Helaas pakt mijn dvd-speler de subs niet en heb ik de Engelse dub moeten kijken. Nog een paar keer en dan kan ik zonder subs de Italiaanse dub gaan kijken.

Kom ik dan toch uit op een mooie 4,0*.

stephan73

Naast een al bekend gemaakte Blu-Ray release in Duitsland, komt Shameless in December met een Blu-Ray van deze film! Ik denk dat ik voor de Shameless versie ga. Meestal is die prijs beter te doen.

avatar van Peake

Peake

De uitgave van Shameless is dik in orde: mooie transfer, Italiaans audiospoor met Engelstalige ondertitels en heeft als extra een uitgebreid interview met Assistent Director Luigi Cozzi over de totstandkoming van de film.

23 januari te zien in Melkweg Cinema (A'dam)

avatar van mikey

mikey

whaoh die wil ik zien!!!

Vast niet op film, wel?

avatar van TheProwler020

TheProwler020

Tegenvaller!!

Normaal gesproken staat een film al 1-0 voor bij mij als het een Italian Giallo is, en al helemaal als het van Argento of Fulci is maaarrr deze heeft me jammer genoeg niet kunnen boeien.

Acteer prestaties en camerawerk en de sfeerschepping was dit keer anders dan wat ik gewend ben.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Het heeft bij vlagen de surreëele kwaliteiten waar ik Argento om waardeer: kunstzinnig samenspel van beeld en geluid, overdreven typetjes in de bijrollen, suspensevolle psychologische terreur en de bizarre wendingen in het plot. Toch lijkt de balans tussen humor en horror hier een tikkeltje zoek te zijn geraakt. In plaats van nagelbijtende spanning vast te houden wordt er te vaak gestrooid met kluchterige humor die misplaatst voelt in een film rond seriemoordenaars en voyeurisme.