• 9.377.311 stemmen

Man in the Wilderness (1971)

Avontuur / Western | 104 minuten

Genre: Avontuur / Western

Geregisseerd door: Richard C. Sarafian

Met onder meer: Richard Harris, John Huston en Dennis Waterman

Plot Man in the Wilderness

"He was left for dead. He would not forget."

Zachary wordt in de wildernis van Northwest Territory aangevallen door een beer, hij wordt door zijn vrienden voor dood achtergelaten. Hij weet te herstellen van zijn verwondingen, en wil wraak nemen op de mannen die hem in de steek lieten.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Ik was 'm alweer bijna vergeten, maar ook ik wilde deze graag nog even zien voordat The Revenant hier in de bioscopen verschijnt. Dank voor het herinneren Brix, want deze film is zeker de moeite waard. Richard Harris zet hier een weergaloze rol neer als de voor dood achtergelaten Zachary Bass (Hugh Glass). Dat de man met de harde wetten van de natuur te maken kreeg wordt goed duidelijk. De wildernis wordt niet gelaten voor wat het is en komt erg goed in de film naar voren. Aan de ene kant had er wel wat meer tijd besteed kunnen worden aan de avonturen van Bass en ging er net iets te veel aandacht uit naar zijn collega's. Maar aan de andere kant hielden de schakelingen tussen beide kampen er wel een bepaalde spanning in en wordt er op die manier nog naar een bijzonder einde toegewerkt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ja, Inarritu zal deze film ongetwijfeld gezien hebben, zeker bij de "beer scène" wordt dat duidelijk, maar The Revenant en deze verre voorloper ervan zijn films die op sommige vlakken ver uit elkaar liggen.

Terwijl The Revenant rauwer is, is Man in the Wilderness een stuk sentimenteler (verlangen naar gezin, het konijntje dat hij verzorgt).Die kolonisten, geleid door Captain Henry, die met die boot sjacheren door de wilde natuur is best wel goed gevonden: Huston die daar boven op zijn boot staat als een onbetwiste leider, het blijft me toch bij. Ze zijn bang dat Bass uit de dood zal herrijzen om wraak te nemen omdat ze hem hebben achtergelaten en worden geplaagd door schuldgevoel. En dan zijn er nog de Indianen, altijd in de buurt.

The Revenant is een visueel sterk staaltje cinema, een opgepimpte versie die ook veel dichter bij het originele bronmateriaal ligt en zat me dichter op de huid. Ik vind Revenant dan ook de betere van de twee. In Man in the Wilderness heeft men van Hugh Glass zoals de man oorspronkelijk heette, Zach Bass gemaakt en is een en ander sterk geromantiseerd en vereenvoudigd. Deze film is eerder "geïnspireerd door", maar niettemin is het zeker eens een kijkbeurt waard.

avatar van Brabants

Brabants

Man in the Wilderness is een op papier vrij sombere film met weinig actie en dialoog. Het stelt de natuur voor als hels en bedreigend en daarin is het zeer zekers geslaagd. Richard Harris neemt je als kijker mee in zijn overlevingsavontuur en dat is zeer overtuigend gedaan. Zeer mooie beelden en goed acteerwerk.

avatar van coumi

coumi

Wel een western met een eigen smoel, maar ook een film met wat zwakheden. Verhaal zakt soms diep weg met enkele ineffectieve scènes. Duidelijk dat Sarafian de rauwe, ruwe kant van het wildwest tijdperk wil tonen, vol met behaarde blanke mannen en slecht geschminkte indianen die allen louter bezig zijn met overleven in deze grauwe, uitzichtloze wereld. Had een top film kunnen zijn maar werkte voor mij niet helemaal, ondanks de vaak schitterende beelden. Een slap, ongeloofwaardig einde ook. Harris en Huston(de enige acteurs van naam) zijn geboren voor dit soort onbehouwen rollen. Harris speelde een jaar eerder in een qua opzet wel vergelijkbare western(A Man Called Horse) die echter wel een stuk beter was dan deze. En inderdaad, we weten nu waarvan de makers van The Revenant hun inspiratie hebben gekregen.

avatar van neeknikker

neeknikker

zal wel aan mij liggen , flashbacks waren storend , waarom liet "DE KAPITEIN " hem voor dood achter en nog liever afmaken , terwijl hij later zei dat het net een zoon voor hem was .
Waarom iedereen achter hem aan liep op het eind is mij ook een raadsel en de indianen die zomaar toekeken , terwijl ze eerst dood en verderf zaaiden ??? Magere score