• 9.374.084 stemmen

Geregisseerd door: Thibault Emin

Met onder meer: Matthieu Sampeur, Edith Proust en Lika Minamoto

Gesproken taal: Frans

Plot Else

Anx zit niet lekker in zijn vel en vindt zichzelf geen geschikte partner voor de zelfverzekerde Cass, naast wie hij wakker wordt na een onenightstand. Ondanks dat bloeit er een romance. De relatie wordt echter bedreigd door een vreemde ziekte die zich over de wereld begint te verspreiden. Iedereen die geïnfecteerd is, smelt geleidelijk samen met alles wat ze aanraken. Anx en Cass besluiten in het appartement te blijven, maar hun leven wordt weldra belaagd door de omgeving, die zich samen met hun buren begint te voegen tot een nieuwe levensvorm.

avatar van remorz

remorz

Zeer intrigerende trailer. Ik heb kaartjes voor Imagine, ben benieuwd.

avatar van remorz

remorz

17 jaar na dato, bouwt Emin zijn kortfilm Else (2007) uit tot zijn langspeeldebuut. Ik heb de kortfilm nooit gezien, maar het tussenliggende tijdvak vind ik niet meteen enthousiasmerend. Toch won de film vele prijzen op Screamfest en Sitges, waaronder (op beide festivals) Best Film, Best Director en Best Special Effects.

De film begint met Anx, een smetvrezerig, zelftwijfelend mankind die in bed belandt met de flamboyante, extraverte Cassandra. Hun ontluikende romance is echt heel aanstekelijk in beeld gebracht. Wanneer hij na haar vertrek online door de feestfoto’s van hun ontmoeting aan het klikken is, vermengen de foto’s zich met een persoonlijke diareeks, liggend op een stapel jassen, hun eerste kus delend. Prachtig verbeeld, maar toch bescheiden in de editing verwerkt. Sowieso delen de twee mooie on-screenchemie.

Wanneer er een mysterieus virus op het nieuws komt, dreigt er een lockdown. Vanuit Anx’ kinderlijk kleurrijke kamer kijkt het duo door de ramen naar de wereld, waar het virus handhaaft door mensen en objecten geleidelijk te laten versmelten. Een zwerver vergroeit met de stoep, de hond van de buren fuseert met de houten planken waarmee het appartement is dichtgetimmerd. Als alle materie is samengesmolten tot wat de vleesgeworden manifestatie van het virus zelf lijkt, beginnen Anx en Cass te vrezen voor hun eigen symbiose met de abstracte massa om hen heen.

De initiële shift in toon werkt heel verfrissend: aanvankelijk bevat hun romance genoeg charme en humor om voor een romantische komedie door te gaan, maar geleidelijk wordt de dreiging van het virus door de muren en ramen van het appartement steeds voelbaarder. Als die ontwikkeling steeds bizarder wordt, doet de film even denken aan Jeunet en Caro's Delicatessen (1991), om vervolgens een versnelling hoger te schakelen en een eigen, surrealistisch bubbeltje te kweken. Er zitten wat kleine filosofische fluisteringen doorheen, maar de film scoort vooral op audiovisueel vlak. De geluidsband, hoewel niet altijd even helder, zit vol druipende, schurende, plakkerige en krakende geluidjes. Visueel speelt de film veel met focus en dicht-op-de-huidshots, maar laat het ook vernuftig veel buiten beeld.

Het geeft een beetje weg dat de film, voor wat het wilt verbeelden, waarschijnlijk geen al te groot budget te besteden had (wat ook weer vraagtekens oproept over die tussenliggende 17 jaar). Maar met weinig middelen weet Emin toch een indringende, verontrustende en viscerale beeldtaal te handhaven. Een beetje jammer dat er, zeker wanneer een kortfilm opgeblazen wordt, niet altijd volledig uitgepakt kan worden, het had de film wel goed gedaan. Nu resteert er alsnog een indie-vibe, maar dat is zeker geen negatief gegeven. Bovendien ziet het er alsnog soms geweldig uit.

Na 17 jaar, verwacht je misschien ook dat de ideeën wat te doordacht aan zouden doen, maar de film voelt gelukkig redelijk intuïtief. Een uiterst originele en creatieve aanpak van wat een standaard pandemic threat filmpje had kunnen zijn, met genoeg bizarre shit om te fascineren. Niet volwaardig (body)horror, het is waarschijnlijk veiliger om deze als fantasydrama met post-apocalyptisch sci-fi tintje in te stappen. Maar ik heb hier in ieder geval érg van genoten. 4*

avatar van John Milton

John Milton

Porretje als dit te te streamen (of gemalen noten variant) is?

avatar van joolstein

joolstein

John Milton schreef:

Porretje als dit te te streamen (of gemalen noten variant) is?

Hij staat inmiddels in de schappen

avatar van John Milton

John Milton

joolstein schreef:

Hij staat inmiddels in de schappen

Ben benieuwd of ik in kamp remorz of kamp joolz zal eindigen qua waardering.

avatar van joolstein

joolstein

Het begint leuk met een ietwat apart stel met een aanstekelijke relatie, die langzaam worden getroffen door een virus, waarbij levende wezens samensmelten met het laatste voorwerp dat ze hebben aangeraakt, Vanuit dat liefdesverhaal transformeert de film geleidelijk steeds meer visuele, abstracte, artistiekere brij. Een pretentieus visueel universum, dat meditatief was (Was er nu echt poëtische geneuzel over een Kogelvis? ) en tegelijkertijd ook enorm vluchtig en vlak. Volgens mij waren het AI-genereerde beelden (leken mij ook van gemiddelde kwaliteit) en zeker niet echt een pluspunt! Oh en waarom fluisteren de acteurs zo vaak in de film? Desalniettemin zitten er enkele momenten in (de scène met de hond, de kast en met Cassandre 'Cass') die boeiend waren maar ze zijn niet zo horror. Jammer... maar voor mij was er een vreemd gevoel tussen onafgemaakt of mislukt. De film krijg van mij in waardering de voordeel van de twijfel maar zal dit niet zo gauw nogmaals opzetten

avatar van Seam

Seam

Mooi project!

Een interessant plot, waarvan ik blij ben dat ik de omschrijving niet gelezen heb hier. Fijn dat opnieuw gewoon de eerste helft van de film al verteld wordt. Zou goed zijn als er een universele regel komt dat omschrijvingen van een film nooit meer dan de eerste 20% mag betreffen, maar goed...

Ik was dus wel verrast door de ontwikkelingen van de film, hoewel het pas echt op gang komt in de tweede helft. Daarvoor is een mixed bag: beetje mysterie, drama, komedie.

Visueel wat mooie dingen, maar beetje kaal qua muzikale begeleiding. Ik kreeg ook het idee dat sommige van de meer complexe shots door AI gemaakt waren (vooral vanwege de beperkte visie en het beperkte budget om dergelijke dingen door echte visual artists te laten maken).

Helaas weet het me net niet helemaal te pakken, het wordt nooit echt emotioneel, spannend, mysterieus of eng.

avatar van james_cameron

Rommelige, vreemde franse film over een ziekte die zich over de wereld begint te verspreiden en waarbij iedereen die geïnfecteerd is geleidelijk samensmelt met alles wat ze aanraken. De stijl doet hier en daar wel wat denken aan het werk van Jeunet en Caro, met name Delicatessen, maar laat je daar niet door misleiden. Dit is een behoorlijk saaie en vage bedoening.