• 9.373.540 stemmen

Geregisseerd door: James Croke

Met onder meer: Sasha Luss, Alexis Ren en Ava Caryofyllis

Plot Latency

"Fear is reality"

Hana verdient haar brood als gamer en lijdt aan een acute agorafobie. Een pas verkregen gamecontroller bestudeert haar hersenactiviteit waardoor Hana haar methodiek kan verbeteren. Met de hulp van haar beste vriendin Jen test ze het apparaat uit. Na verloop van tijd hebben ze echter twijfels en vermoeden ze dat deze de controle heeft over Hana's geest.

avatar van joolstein

joolstein

Latency, ofwel in het Nederlands latentie, is een term die wordt gebruikt om de vertraging te beschrijven tussen het moment waarop een actie wordt uitgevoerd en het moment waarop deze actie effect heeft. In de digitale wereld, speelt dit een belangrijke rol omdat het van invloed is op streamen van video’s, online gamen of de prestaties van een netwerk. Echter hier zorgt die tijdsvertraging voor meer problemen!

Ergens aan de randen van die evoluerende technologische wereld speelt James Croke's speelfilmdebuut. Het speelt met het idee, dat bij AI-aangedreven apparaten het met een geestelijk onstabiel persoon onherroepelijk zal misgaan. Hoewel de film daarmee geen nieuw terrein in het genre betreedt, is het wel bewonderenswaardig omdat het veel weet te doen met een klein budget. Afspelend op één locatie en beperkt door waar de personages naartoe kunnen gaan, kan dat ook een mooie uitdaging zijn.

Veel hangt natuurlijk ook af van sterke prestaties van de hoofdrolspelers. En die zijn er zeker! Sasha Luss is de agorafobische videogamer en tester Hana die graag retrospel Tetris speelt, Red Bulls slamt en een verzameling PlayStation-games bezit (klinkt bijna als een droommeisje) Alexis Ren is haar bestie Jen die terdege bewust is van haar vriendin der de problemen en was een stuk levendiger Dat deed ze zeker niet verkeerd. Daarnaast is er goed portie effectieve claustrofobische sfeer

De grenzen tussen realiteit en fictie vervagen steeds meer, wanneer eenmaal dat pakketje met daarin die neurologisch aangestuurde "Interface’ is geopend. De innerlijke onrust van Hana wordt eveneens uitgebeeld door bekende horrorelementen; het balletje, spookachtige aanwezigheden deuren die vanzelf open of dichtgaan, enfin je kent ze allemaal wel...en als ze net als hier goed worden uitgevoerd, is dat absoluut geen probleem!

Tja... vond dit best goed, bijna geweldige kleine film! Ik denk wel dat het niet helemaal bereikt waar het naar streeft. Echter voor fans van alternatieve en low-budget genrefilms is dit zeker erg interessant ! Ja dit lovenswaardig debuut op één locatie en een kleine cast, beviel mij zeer goed! Het is ook geen alledaagse horror dus ik kan nu al voorspellen dat dit niet voor iedereen zo zal zijn!

avatar van Seam

Seam

Ik vond hem ook best aardig. Aardig concept, leuke combinatie van genres en zag er allemaal redelijk verzorgd uit. Leuk en vermakelijk. Denk dat hier best wel wat meer mensen zich mee kunnen vermaken.

De 'gamer'sfeer (kleding, kapsel etc) is wat overdreven en verouderd, dit paste beter bij de jaren '00 qua stijl. Inmiddels is er wel wat veranderd. Ook wat moeilijk voor de immersie dat twee ontzettend knappe meiden blijkbaar de gamers zijn.

avatar van Shadowed

Shadowed

Het eerste halfuur van deze sciencefictionthriller werkt best aanstekelijk, omdat regisseur James Croke het niet geheel duidelijk maakt waar de film heengaat. Op conceptueel vlak worden er best originele invalshoeken gevonden en het hoofdpersonage van Sasha Luss past perfect in deze wereld. Uitstekend is dat Latency opent met een spectaculair begin, maar het resterende vervolg is daarentegen beduidend leger. De tweede helft moet het te veel hebben van misplaatst sentiment dat het tempo er vooral uithaalt. Uiteindelijk werkt de boel zich toe naar een onthulling die aandoet als een cop-out, vooral omdat het een makkelijke oplossing vormt om je film te laten landen. Het gaat ten koste van goed acteerwerk evenals een bovengemiddeld eerste halfuur en dat blijft binnen dit soort projecten altijd jammer.

avatar van schumacher

schumacher

Het begin had ik nog zoiets van mss, mss kan het nog leuk worden maar het bleef maar saai & verder kabbelen.

avatar van blurp194

blurp194

Fraaie beelden, al is de setting in het appartement wel wat erg statisch. En het idee is ook best leuk bedacht, en het werkt beter dan ik eigenlijk verwacht had. Net zoals Luss eigenlijk meevalt in haar rol, ze doet dit zeker niet slecht.

Als horror is het misschien wat matig - maar ik hou op zich niet zo van films die eng zijn, en al zeker niet als je ze in het donker ziet. Voor mij is dit wel eng genoeg.