Genre: Biografie / Komedie
Met onder meer: Joel Fry, Rory Kinnear en Phoebe Dynevor
Releasedatum: 24 augustus 2023
Bekijk via Videoland
Plot Bank of Dave
"A classic British feel-good underdog movie."
Dave Fishwick komt van de arbeidersklasse en is een selfmade miljonair. Hij vecht voor de oprichting van een lokale bank om de economie in Burnley een duw te geven. Hij krijgt hierdoor de elitaire financiële instanties uit Londen tegenover zich en hoopt de eerste bankvergunning in lange tijd af te dwingen. Dave schakelt de jonge advocaat Hugh in om zijn zaak in de rechtszaal te bepleiten.
Hugh
Meghan
Henrietta
Giles
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 24 augustus 2023 in de bioscoop (Paradiso Entertainment)
MosquitoSmasher
Leuk gedaan en zo te zien deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Soms wat voorspelbaar en cliché, maar vermakelijk!
Gezicht in de Sneak Night.
brawljeff
Vanavond gezien in de Sneak Night. Ik had om heel eerlijk te zijn nog nooit van deze film gehoord, maar ik ben zeer aangenaam verrast. Mooi verhaal, dat vooral gedragen wordt door de sympathieke hoofdpersonages gespeeld door Fry en Kinnear. Er was voldoende humor aanwezig, om een verhaal over her bankwezen lekker luchtig te houden. De romance in het verhaal zorgde dat de film soms onnodig zoetsappig werd en wat mij betreft op een aantal momenten flink uit de bocht vloog.
Ik was anders op basis van de trailer, acteurs en draak van een poster waarschijnlijk nooit naar deze film gegaan. Toch zeker wel een aanrader!
mrklm
Bewerking van het waargebeurde verhaal van Dave Fishwick [Rory Kinnear], een verkoper van bestelwagens uit Burnley die enkele vrienden en kennissen financieel uit de brand heeft geholpen door hun geld goed voor hen te investeren. Een onschuldige opmerking inspireert Dave tot het oprichten van zijn eigen bank. “Bank of Dave” leent geld aan de mensen die het écht nodig hebben, en besteedt de winsten aan plaatselijke goede doelen. Dat is de droom, maar daarvoor moet het voldoen aan een aantal voorwaarden die zijn ingesteld om de huidige, grote banken te beschermen. En dat is in de laatste 150 jaar niemand gelukt. Hugh [Joel Fry] is de Londense jurist die Dave moet bijstaan en ontdekt dat Burnley niet zo deprimerend is als hij had verwacht. Conventionele underdog story ontstijgt de dreigende middelmaat door goed uitgewerkte hoofdpersonages en perfect gekozen hoofdrolspelers. Kinnear is buitengewoon innemend als Dave en voor liefhebbers van classic rock is er een gastoptreden van een van de absolute reuzen uit het genre. Een hint: de band komt uit Burnley!
Graaf Machine
Dat kunnen die Engelsen toch wel goed hoor, die feelgoodfilmpjes over de everyman die het tegen het establishment opneemt. Al is de everyman hier dan een selfmade millionaire, hij blijft gewoon one of the lads.
En dan die heerlijke over the top karikaturen van die bankmannetjes en -vrouwtje, en die simpele turn van die advocaat, en zijn baas ook. Een leuk bandje erbij om de sfeer compleet te maken, en uiteindelijk komt alles goed.
Heel luchtig gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen, maar dat mag de pret niet drukken. Rory Kinnear is toch ook wel geknipt voor dit soort man-next-door rollen.
Graaf Machine
Ja, dit verbaasde me wel, en de hint klopt dan ook gewoon niet. De band komt uit Sheffield, en niet uit Burnley. De echte Dave Fishwick is echter fan van de band, en zo is het kwartje gaan rollen tot het stopte bij deelname van de band in de film.
HK Senator
Typische feelgoodfilm. Niet meer of minder. Vrij gefantaseerd op wat waargebeurde feiten.
BBarbie
Sympathieke film over het tegen de stroom in oprichten van een bank van en voor de lokale gemeenschap. “Based on a true(ish) story”
. Geen topfilm, maar wel erg leuk als tussendoortje.
Het is altijd treurig als er een Netflix release aan onze neus voorbij gaat.
Waarom komen sommige titels niet alsnog op Netflix in Nederland na een bioscooprelease?
Netflix is al duur zat.
Goeie film over een man die busjes verkoopt een eigen bank wil beginnen ten behoeve van de gemeenschap. Simpelweg een heerlijke feel-good-movie met een goed en ook wel bijzonder waargebeurd verhaal. Misschien is het verloop wat voorspelbaar, maar de film blijft onderhoudend. Fijne personages en de cast weet het goed te brengen. Een kleine 3.5 sterren.
driekes9
Aangenaam plezant verrast. Deze film kon niet op een beter moment zijn uitgebracht. Alles proeft, ruikt, klinkt, voelt als een kerstfilm aan maar je zal geen 1 kerstbal in deze film zien. Een super feel good movie, zo zoet dat het glazuur van je tanden spontaan afbreekt. Gelukkig, je wordt er niet misselijk van maar happy. Aanrader!
Absoluut leuk filmpje dat me nogal veel aan Local Hero (Film, 1983) deed denken en waarschijnlijk nog een paar anderen.
Ondanks de voorspelbaarheid heeft het wel een serieus goed gegeven dat in grote lijnen daadwerkelijk op waarheid is berust.
Ja prima feelgood film.
Rory Kinnear zijn rol is 'm op het lijf geschreven.
Alles is netjes binnen de lijntjes gekleurd, maar het werkt.
Leuke meid die Phoebe Dynevor.
Het is wel stom dat dit niet gewoon op Netflix staat en in de VS wel. We krijgen hier veel minder waar voor ons geld voor het Netflix abonnement. Toch vrij veel titels die worden weggekaapt door distributeurs.
Donkerwoud
Op zich heeft 'Bank of Dave' (2023) iets serieus te vertellen over waarom bepaalde partijen een monopolie hebben op het oprichten van banken Maar net als in Chris Foggin's eerdere biopic 'Fisherman's Friends' (2019) blijft het veilig binnen de lijntjes. Opnieuw voorspelbare clichés over een elitaire Londoner die ontdekt dat er buiten de stad nog gemeenschapszin en solidariteit bestaat. Een obligate liefdesrelatie en vrolijk gedoe rond Def Leppard maken het af. Perfect tussendoortje, maar je bent het alweer vergeten als de credits over het scherm rollen.
Fisico
Ik kende die Phoebe Dynevor ergens van. En ze is inderdaad ook te bewonderen in de Netflix release Fair Play (Film, 2023). Knap kind, hier als onbaatzuchtige girl next door.
Wel een zeer fijne feel good movie die voorbij raast als een trein en nimmer verveelt. Vanuit een underdog positie nemen een aantal gewone burgers het op tegen het establishment van de bankenwereld. Zeer luchtig en simpel gebracht hier. De werkelijkheid zal minder rooskleurig geweest zijn wellicht.
Prima rol overigens van Rory Kinnear. De rol zat hem als gegoten. Vrolijk en lief. Leuke kennismaking ook met de stad Burnley. Leuk!
SergioMalick
- 1955 stemmen
Vrij zoetsappig gebeuren, maar lekker schoppen tegen de gevestigde orde is wel erg fijn zo nu en dan. En het hele Dances With Wolves/Avatar-concept gaat mij werkelijk nooit vervelen.
OfflineKiller
Het verhaal op zich vond ik best goed. Vond hem ook sterk beginnen erna vond ik het allemaal wat saaier worden. Is wel leuk om eens gezien te hebben
Gompie4
Prachtige film! Erg goed verhaal en nog op waarheid gebaseerd ook. Redelijk subtiel en boeiend van de eerste tot de laatste minuut, echt grappig is ie echter niet, maar dat doet niets aan de film af. Jammer dat ie vrij onbekend is gebleven, komt wellicht ook doordat er geen bekende namen aan meedoen. 5 sterren!

Biografische komedie 'Bank of Dave' is een kijktip op Videoland: 'Een heerlijke feel-good-movie'

The Real Charlie Chaplin
Documentaire, 2021

Zatôichi Goyô-Tabi
Drama / Actie, 1972

Maggie Moore(s)
Misdaad / Komedie, 2023

Self Reliance
Komedie / Thriller, 2023
gebaseerd op een waargebeurd verhaalcrooked banker biopic