• 9.230.877 stemmen

Met onder meer: Archie Madekewe, Orlando Bloom en David Harbour

Releasedatum: 10 augustus 2023

Plot Gran Turismo

"From gamer to racer."

De ultieme droomwens van de jonge Brit Jann Mardenborough, die een passie heeft voor het autorijden, wordt vervuld. Dankzij zijn gaming skills, met onder meer het videospel Gran Turismo, wint hij een aantal Nissan-competities. Hierdoor kan hij een professionele racecoureur worden en in een echte racewagen rijden. Jann zal uiteindelijk meermaals deelnemen aan de 24 uur van Le Mans.

Jann Mardenborough

Coby Mardenborough

Nicholas Capa

avatar van gratis

gratis

De film keek lekker weg. Misschien geen bijster spannend verhaal, maar de visuele effecten en het grote gehalte "voelgoed" hebben mij toch met het grootste gemak aan de buis gekluisterd weten te houden.

avatar van mrklm

mrklm

“Eat, sleep, game” is het levensmotto van Jann Mardenborough [Archie Madekwe], die vooral uitblinkt in Gran Turismo, een racespel dat zijn populariteit dank aan innovatieve technieken die spelervaring levensecht maken. Omdat hij een recordtijd heeft neergezet, krijgt Jann een uitnodiging van Danny Moore [Orlando Bloom], de hoofd marketing van Nissan. Jann mag het tegen 9 andere topgamers opnemen in een poging te bewijzen dat ze dankzij Gran Turismo zich ook in een echte auto stand kunnen houden tegen de beste coureurs ter wereld. Begint als een reclamecampagne voor Gran Turismo, Nintendo Playstation en Nissan, maar het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en Madekwe en David Harbour (als mentor Jack Salter) leveren prima werk af. De racesequenties zijn nogal potsierlijk – vooral de finale van 24 Uur van Le Mans – maar dat hoeft de pret niet te drukken. De beste momenten zijn met Djimon Hounsou als Janns vader, een voormalig profvoetballer die Jann wil behoeden voor een deceptie.

Echt zo'n film waarbij de trailer mij helemaal niets deed maar ik toch zeer aangenaam verrast werd. Niet zozeer door het verhaal maar de uitvoering was erg lekker.

avatar van movie freak84

movie freak84

Wat ik dacht dat een lekkere wegkijker zou zijn was iets meer. Ik ben egt aangenaam verrast door deze film. Was die voorspelbaar, jah wel een beetje. Maar dat mocht de pret niet drukken, er zat van alles in deze film van drama, spanning beetje romantiek en een goed verhaal. En wat het afmaakte was de meer dan goede cast met vooral david harbour in de hoofdrol. Geweldig acteerwerk. Zeker een aanrader deze film

avatar van MrHorror

MrHorror

Recensie van Gran Turismo - ikruikversemosterd:

"Wat was ik verheugd toen ik de trailer van Gran Turismo in de bioscoop zag. De glorieuze terugkeer van Neill Blomkamp, die in 2009 debuteerde met het verfrissende en opwindende District 9. Ik ben absoluut niet van de auto’s, dus de verfilming van een race-spel zou niet hoog op mijn kijklijst staan, met Blomkamp als regisseur maak ik graag een uitzondering.

Door omstandigheden kon ik Gran Turisme spijtig genoeg niet in de bioscoop bewonderen en moest geduldig afwachten tot hij één van de vele streamingsplatforms zou bereiken. Uit beroepsmatige interesse las ik wel de besprekingen. Die varieerden van onnodig scherp tot een ruime voldoende. Oké. Wisselend succes. Dat kan. Ieder zijn eigen smaak.

Toen ik de film eindelijk zelf kon beoordelen vond ik hem in de eerste minuten helemaal niet zo slecht. Totdat ik gaandeweg het gevoel kreeg dat Gran Turismo bedoeld was als opzichtige reclamespot. Toen ik voor de zoveelste keer de logo’s van Sony en Playstation langs zag komen dacht ik “is dit soms een uitnodiging om toe te treden tot het conglomeraat van deze mediareuzen…?”

Die über-commerciële insteek slijpt het drama van Gran Turismo fijn tot een gladgestreken en goed te verteren narratief. Het verhaal biedt niets nieuws, je weet van tevoren hoe goed alles af zal lopen, je weet hoe de personages zich ontwikkelingen. Dat is ook precies de bedoeling. Want dan kan alle aandacht naar de auto’s die op het racecircuit strijden voor de beste tijden.

Dat is het gebied waarop Gran Turismo excelleert. De camera komt werkelijk overal, zowel binnen als buiten de auto’s, en doet er alles aan om het gevoel van snelheid en adrenaline op te wekken. Met name de climax, de verbeten strijd tussen het hoofdpersonage en zijn laatste tegenstander op het circuit, is fantastisch. Twee bittere rivalen die het gaspedaal steeds dieper intrappen en de ogen op de finishlijn houden. Wordt dit een fotofinish? Of is het een eclatante overwinning voor het hoofdpersonage?

Meer van dit soort scènes had Gran Turismo kunnen redden van de dodelijke middelmatigheid. Nu is het een platte, lawaaierige en über-commerciële onderneming. Geen film die ik van Blomkamp verwacht."

avatar van mister blonde

mister blonde

De ster van Blomkamp is wel flink gedaald zeg. Cliché matige meuk, waarin zijn handtekening niet te zien is. Écht heel matig in elk opzicht. Bloom vormt echter het dieptepunt, die man kan eenvoudigweg niet acteren.

avatar van Barry83

Barry83

Wat een slechte film. Lijkt meer op een ruim twee uur durende commercial.

Verder Jann een ontzettend slechte acteur, totaal zielloos, een zak met aardappelen maakt meer indruk.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Film die ik eigenlijk vorig jaar, toen de recensies zo positief bleken uit te vallen, in de bioscoop had willen zien, maar het kwam er door een verhuizing maar niet van. Nu dan maar mijn kans schoon gezien toen de film aan het Netflix-aanbod werd toegevoegd.

Al met al vind ik dit toch best een degelijke film. De film is ontzettend sterk wanneer het aankomt op de special effects: de races zien er verbluffend uit en ook het samensmelten van de game-beelden met de echte races verloopt fijn. Natuurlijk is de crash wel een moment dat me bijblijft. Zeer overtuigend in beeld gebracht en daardoor impactvol. Enigszins jammer om te lezen dat de werkelijke feiten qua volgorde van verloop een beetje lijken te zijn gewijzigd, maar goed: nu wordt wel een formule gevolgd die logisch is voor het verloop van een film.

Wat dat laatste betreft is Gran Turismo ook niet bepaald onderscheidend. Men krijgt toch een vrij standaard verhaal voorgeschoteld van de underdog met potentie, die hard aan de weg moet timmeren, een flinke tegenslag te verwerken krijgt op weg naar de top en uiteindelijk alsnog een glorieuze overwinning boekt en de grote held is. Niks nieuws onder de zon dus, maar het mag gezegd worden dat het wel leuk en onderhoudend wordt uitgevoerd. De film verveelt eigenlijk geen minuut en is voorzien van een sterke cast, waarbij met name David Harbour weer opnieuw in positieve zin opvalt. Stranger Things, Violent Night, Mad House (een toneelstuk), deze film... Als we het nog eens hebben over iemand die hard aan de weg aan het timmeren is. Archie Madekwe is misschien niet heel imposant, maar wel goed geschikt voor deze rol. Ook de kleinere rollen, waaronder de ouders van Jann, worden geloofwaardig neergezet.

Zeker geen baanbrekende film, maar ik vond Gran Turismo wel een erg vermakelijke rit. Je leeft mee met de personages, er zit zo nu en dan leuke humor in en de film weet van tijd tot tijd ook best even binnen te komen. Daarmee doet de film eigenlijk meer dan wat ik er op het eerste gezicht van zou verwachten.

avatar van Boneka

Boneka

Aardige racefilm en op ware feiten gebaseerd, maar weet de snaar niet echt te raken. Het is een beetje gladjes gefilmd met de nodige teksten in beeld. Daarbij ook nog een vleugje romantiek. Het makke is misschien wel zoals ik hierboven ook lees van Barry83, de hoofdrolspeler zelf is niet goed gecast. Een uitstraling van 0.0 met het hoofd vaak opvallend gebukt naar voren toe. De acteurs erom heen zijn beter. Vooral Jack Salter doet het wel aardig.

Gran Turismo mist gewoon de juiste spanning. De crash vond ik wel indrukwekkend en had zoiets eigenlijk nog nooit gezien bij auto's. De manier van racen vind ik wel apart. Een andere lijn volgen en dan ook nog de buitenkant nemen. Klinkt niet logisch maar het zal wel zo zijn gegaan. Muziek komt trouwens wel lekker naar voren toe met opvallend zijn lievelingsdeuntje van Enya. Mij viel trouwens nog iets op aan de eindtune. Sprekend lijkend op HEAT. Persoonlijk mijn favourite eindtune. Geluid is sowieso dik in orde, maar ja de film zelf is maar een krappe voldoende mede dankzij het zwakke acteren van Archie Madekewe.

Film 3,0

Beeld 4,5 (4K)

Geluid 5,0

avatar van Shadowed

Shadowed

Op het eerste gezicht lijkt Gran Turismo geen film waar een regisseur als Neill Blomkamp zich over zou moeten ontfermen, maar niets blijkt minder waar. Integendeel zelfs, hij komt met zijn beste film in jaren op de proppen. Alhoewel dit ten koste gaat van zijn inhoudelijke creativiteit, zorgt hij nog altijd voor een flinke stoot aan visuele creativiteit. Spannende, intense racescenes die worden afgewisseld met leuke montagetrucjes en genoeg gebeurtenissen om het tempo op de rit te houden. Het acteerwerk van met name David Harbour is overtuigend, waarmee enigszins wordt verbloemd dat het scenario uit een ontelbare hoeveelheid uitgekauwde clichés bestaat. Vrijwel de gehele film kan vanaf de eerste minuten worden uitgetekend, maar dat maakt de kijkervaring er niet veel minder plezierig om. De ruime speelduur van 135 minuten was snel om.

avatar van Basto

Basto

Vermakelijke simplistische sportfilm. Kijkt lekker weg. Ook wel leuk verhaal en op visueel vlak gewoon goed.

3,5

avatar van teigertje

teigertje

Deze race film, na lange tijd weer eens terug gezien.

En gebaseerd, op waar een verhaal.

En als geen race liefhebber, heb ik van deze film weer genoten.

Maar. ! In de Bioscoop kwam hij wel veel indrukwekkender over.

Desalniettemin blijf ik deze film, een fantastische film in dit genre vinden.

Met een uitstekend spelende cast.

En ook grandioze film muziek.

Wel stel ik mijn sterren bij van 5* naar 4* omwille ik dit een type film vind, die echt op het grote witte doek.

Het beste tot zijn recht komt.

avatar van Rodger

Rodger

Mooie shots, mooie beelden.. prima verhaal...

voor de auto liefhebber een must.

3.0 ***

avatar van Mickey b

Mickey b

Het spel waar deze film op gebaseerd is ooit nog gespeeld in een ver verleden en meestal zijn verfilmingen van een spel niet zo bijzonder maar van deze ben ik toch wel enigszins onder de indruk. Niet zozeer van de diepe emotionele inhoud, het blijft een racegame, maar wel van de spanning tijdens de races en hoe deze in beeld werden gebracht. Zat echt wel mee in de race en daarom vind ik deze film geslaagd. Zat tijdens enkele races en zeker finale op puntje van mijn stoel.

Is natuurlijk veel reclame zowel voor Playstation, de game en Nissan, maar bij racing hoort nu eenmaal veel reclame, dus stoorde me niet.

Het emotionele verhaal raakte me niet echt maar de actie was top. Temeer omdat het een waargebeurd verhaal is. Genoten van deze film. Vandaar 4*