Genre: Avontuur / Drama
Alternatieve titel: The Kings of the World
Colombia / Noorwegen / Luxemburg / Mexico / Frankrijk
Geregisseerd door: Laura Mora Ortega
Met onder meer: Brahian Stiven Acevedo, Carlos Andrés Castañeda en Cristian Camilo David Mora
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 15 augustus 2024
Plot Los Reyes del Mundo
De vrienden Rá, Culebro, Sere, Winny en Nano zijn straatjongens afkomstig uit Medellín. Ze groeien op zonder een echte familie, leven niet volgens de wet en zijn op zoek naar het beloofde land. Ze willen een stuk grond opeisen dat Rá heeft geërfd na een lang proces van landteruggave. Het wordt een reis naar nergens waarop er van alles te beleven valt.
Visueel indrukwekkend maar inhoudelijk behoorlijk deprimerend magisch-realistisch drama uit Columbia. Het verhaal, over vijf straatjongens uit Medellín die een stuk grond opeisen dat één van hen heeft geërfd na een lang proces van landteruggave, kent weinig lichtpuntjes en de hachelijke reis die het vijftal onderneemt is bij vlagen behoorlijk gruwelijk, maar de hallucinante kwaliteiten van de film en de bijzonder sfeervolle visuele aanpak maken de getoonde ellende draaglijk.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 15 augustus 2024 in de bioscoop (MOOOV Filmdistributie)
De filosoof
Elk continent heeft zo z’n trauma waar het niet los van kan komen: voor Europa is dat de kerk, voor de VS racisme (slavernij) en voor Latijns-Amerika de feodale ongelijkheid van landbezitters vs. degenen die niets bezitten. Deze film gaat dan ook over vijf criminele straatjochies in Colombia die opeens kunnen hopen een waardig leven te verkrijgen omdat een van hen een stuk land erft dat van z’n grootmoeder was geroofd: in wezen is de film een road movie waarin we de avonturen van de jongens volgen door Colombia naar het Beloofde Land. En zoals Latijns-Amerikaanse kunst zich kenmerkt door de stijl van het magisch realisme, is dat ook de stijl van deze film (al blijft het magische beperkt tot het witte paard dat voor die hoop op een eerlijke maatschappij als paradijs en daarmee een beter leven voor de jongens zal staan). Toch kon het verhaal me niet echt meekrijgen: wellicht voelde ik onvoldoende sympathie voor de jongens die alleen maar alles kapot maken, als een rancuneuze manier om iedereen gelijk te maken, waarmee het cynisme van het geweld dat hun droom kapot zal maken ook al in hun eigen gedrag zit (en het nationale trauma waar niet los van kan worden gekomen, ook niet na wat wetswijzigingen om de maatschappij rechtvaardiger te maken, wordt bevestigd). Voor mij moet de film het vooral hebben van z’n hoogstaande esthetiek: de beelden zijn prachtig en maken de film aldoor onderhoudend.
Flipman
Wat Richardus zegt, kan ik beamen. Alsnog is dit niet een film waar iedereen iets mee kan, daarvoor is het tempo te traag. Dat is echter allesbehalve een klacht. Een reis is immers belangrijker dan een bestemming. En deze tocht zegt werkelijk alles.
Ik heb her en der wat opgepikt over Colombia en ken de volledige - recente - geschiedenis van het land niet bijster goed. Wellicht dat meer verdieping een betere verbinding met Los Reyes del Mundo, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen houvast hebt. De ultieme droom om uit een uitzichtloos leven te ontsnappen, wat ontaardt in een spirituele roadmovie, is meer dan genoeg om je mee te slepen.
Lees mijn volledige recensie hier.
hvdriel
Sympathieke, weinig vrolijke film, waarin een paar sterke scènes worden afgewisseld met mindere.
Het gegeven van straatkinderen op een tocht om hun droom te verwezenlijken, klinkt vrij bekend. Deze film zou aan kracht hebben gewonnen, wanneer meer scènes meer magisch dan realistisch zouden zijn geweest, vermoed ik.
Drulko Vlaschjan
Prima filmpje wel. Ik had er soms moeite mee om van die jongens te houden. Hun nihilisme en de gewoonte om alles met de vuist op te lossen stonden me tegen, al was e.e.a. natuurlijk goed te verklaren.
De makers zetten een fijne, mysterieuze sfeer neer. De soms nogal harde overgangen tussen verschillende fases van de reis laten wat te raden over - al vond ik het ook een zwaktebod. Op een gegeven moment leken de jongens ten dode opgeschreven. Eentje dreigt zichzelf zelfs in de fik te steken. Kennelijk weten ze te ontkomen aan de woedende menigte, maar hoe dat in vredesnaam gelukt is moet je zelf maar bedenken.
Maar goed, ik heb me prima vermaakt. Er gebeurde genoeg en ook weer niet te veel. Precies goed dus. Hoera!
morris_rednalooz
Naar mijn idee hebben de jongens de confrontatie met de woedende menigte niet overleefd en zetten ze de reis voort als geesten. Vandaar de ontmoetingen met andere geesten (twee oudere mensen die in een vervallen en wegrottend huis blijken te wonen, en de geesten van Nano en Culebro die kort tussen de mijnwerkers opduiken) en kunnen Sere en Winny uiteindelijk ook het witte paard zien.
merijn82
- 1931 berichten
Echt een schitterende film. Zoveel verhaal heeft een film helemaal niet nodig om je volledig mee te laten slepen, naar een ander land met andere cultuur en natuur. De filmfotografie levert echt voltreffers van beelden op, die nooit zomaar tot stand zijn gekomen. Het zelfde geldt voor het sounddesign.
Voor mij is er maar één ding wat mij ervan weerhoudt om de maximale vijf sterren te geven en dat is het terugkerende metaforische, witte paard. Een smaakding, maar ik houd daar niet zo van. Ik kreeg er een beetje Lilja 4-ever (de vleugels) vibe bij. Deze film heeft wat mij betreft dit soort symboliek niet nodig en is van zichzelf al surrealistisch genoeg weergegeven.
4,5*.
mrklm
Rá [Carlos Andrés Castañeda] krijgt een kans in de schoot geworpen om te ontsnappen aan het harde dagelijkse bestaan in Apartádo, een stad in het noordwesten van Colombia, wanneer hij te horen krijgt dat zijn grootmoeder hem een stuk land heeft nagelaten in Nachi, een dorpje ten zuiden van Medellín. Samen met zijn vrienden Sere [Davison Florez], Nano [Barhian Acavedo], Winny[Cristian Campaña] en broer Culebro [Cristian David Duque] beginnen deze jonge mannen aan een lange reis richting een toekomst waarin ze hopen meester te worden van hun eigen lot. Maar het is een reis waar gevaar steeds op de loer ligt en waarin Rá constant op zijn hoede moet zijn om zijn eigendomsbewijs in bezit te behouden. Krachtige roadmovie waarin Ortega duidelijk de jeugdige cast de ruimte heeft gegeven om zo spontaan mogelijk te zijn en dat werpt zijn vruchten af. Prachtig geacteerd en goed geregisseerd, maar hier en daar wat aan de trage kant.
dimi303
Fomo Film brengt als laatste dit pareltje vanaf morgen in de Belgische bioscopen. Éénmalig te zien op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Mis deze niet nu je de kans krijgt.
Vanaf 18 december te zien.
LOS REYES DEL MUNDO (THE KINGS OF THE WORLD) - Fast Forward review

Recensie: De barre en spirituele tocht naar je hoogstpersoonlijke koninkrijk | 'Los Reyes del Mundo'
vriendschapmeerderjarig wordenstreet lifestreet children