• 9.372.961 stemmen

Geregisseerd door: Aku Louhimies

Met onder meer: Jasper Pääkkönen, Nanna Blondell en Sverrir Gudnason

Gesproken taal: Engels, Fins, Servisch, Zweeds, Frans, Russisch en Duits

Plot Omerta 6/12

De viering van Finlands Onafhankelijkheidsdag op 6 december wordt brutaal verstoord door een aanslag op het presidentieel paleis. Een aantal hoge gasten wordt in gijzeling genomen. Beveiligingsofficier Max Tanner wordt ingezet als onderhandelaar in de gijzelingscrisis en al snel wordt duidelijk dat het hoofddoel achter de terroristische aanslag een plan is om de veiligheid van Europa te destabiliseren. Tanner moet moedige en zelfs pijnlijke beslissingen nemen om erachter te komen wie er achter de aanslag zit. Er zijn immers niet alleen mensenlevens te beschermen, maar ook de toekomst van Europa als geheel staat op spel.

avatar van schnoetsz

schnoetsz

Totaal overbodig, dit.

avatar van joolstein

joolstein

Door het plot; de viering van Finlands Onafhankelijkheidsdag op 6 december wordt brutaal verstoord door een aanslag op het presidentieel paleis, zou je kunnen denken dat het hier om een Finse versie van Olympus Has Fallen gaat. Echter niets is minder waar...

Dit is meer een actievolle spionagefilm gebaseerd op de roman van Ilkka Remes, het Finse equivalent van Tom Clancy, over een Servische terroristische aanslag met als plan om de veiligheid van Europa te destabiliseren. En waar kun je, gezien het huidige politieke klimaat, beter een internationale thriller neerzetten dan in Finland?

De film draait om Sylvia Madsen en Markus Tanner, agenten van SUPO (Europese gezamenlijke politieoperaties) die zich vooral richten op cybercriminaliteit. Behalve dat het ons kennis laat maken met hun twee, laat het je ook kennis maken met gijzelnemer Vasa Jankovic, de criminele recruiter Anya en Russische cybercrimineel Leonid Titov.

Hoewel het door zijn opzet en gelukkige timing zeker actueel is, brengt het ook niets nieuws, aangezien de betrokkenheid van oorlogsmisdadigers, cybercriminelen en de Russen wel vaker voorkomt in films. Toch weet de film met een strak tempo de spanning goed op te bouwen. Toegegeven, een paar scènes hadden misschien wat ingekort kunnen worden en er zijn soms kleine plotgaten.

Het deed ook prima werk met de bijna verplichte achtervolging. En dat zonder Hollywood-budget! In de laatste vijfenveertig minuten als men in Belarus is werd de film zelfs nog even een volbloed actiefilm. Ondanks dat het veel bekend materiaal bevat was het zeker geen verkeerde of slechte film. Dat het zich afspeelt in Europa en de Estlandse (Finse, Zweedse en Belarussische) locaties waren ook een mooie afwisseling in dit genre!

avatar van filmkul

filmkul

Aardige thriller/actiefilm. Het verhaal zou bijna actueel kunnen zijn en is achteraf gezien niet heel complex. De uitwerking is best geslaagd. De opbouw is goed en de spanning wordt sterk opgebouwd. Spanning wordt afgewisseld met actie. Richting het einde krijgt het verhaal een onrealistische wending met flink wat actie, wat helaas ten koste gaat van het verhaal en de spanning. Het acteerwerk is verder in orde. Visueel is de film geslaagd met goede camerashots. Prima thriller, alleen jammer van het einde. 3.5

avatar van AniSter

AniSter

Prima film. Past heel goed in de rij van Scandinavische misdaadfilms/thrillers. Mooie locaties, een paar toffe actiescenes bijvoorbeeld de achtervolging, goed acteerwerk uitgevoerd op een redelijk plot. Gezien het productiejaar een vooruitziende blik en ondanks de inmenging van buiten komt Finland toch bij de NAVO. Jammer dat ze in de laatste 5 minuten zoveel onzin hebben gepropt.

avatar van schumacher

schumacher

Ik vond het onder de middelmaat.

Njah.

avatar van The Oceanic Six

Best aardig, maar meer niet. Ik had even de hoop dat dit meer een soort film zou worden zoals de ''Has Fallen'' reeks van Gerald Butler, maar Omerta neemt vrij ruim de tijd voor het een beetje spectaculair weet te worden. Ik vind het hele verhaal een beetje rommelig en niet enorm boeiend, maar zeker het laatste deel van de film geeft gelukkig nog wel wat gas. Visueel oogt de film best wel strak overigens.

avatar van bounze

bounze

Een 13 uit dozijn film. Geen spanning, acteurs zijn benedenmaats. Zonde van je tijd.

avatar van jordorientje

jordorientje

Het begon goed maar zakte steeds verder weg

Wat een waardeloze k film

Pure tijdverspilling dit