• 13.654 nieuwsartikelen
  • 171.305 films
  • 11.344 series
  • 32.243 seizoenen
  • 633.613 acteurs
  • 197.005 gebruikers
  • 9.215.323 stemmen
Avatar
 
banner banner

Joyland (2022)

Drama | 126 minuten
3,41 37 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 126 minuten

Oorsprong: Pakistan

Geregisseerd door: Saim Sadiq

Met onder meer: Rasti Farooq, Sarwat Gilani en Ali Junejo

IMDb beoordeling: 7,6 (7.349)

Gesproken taal: Urdu

Releasedatum: 13 april 2023

Plot Joyland

Het hechte gezin Ranas verlangt naar de geboorte van een jongen om de familielijn voort te zetten. Intussen zit het jongste lid Haider in een gearrangeerd huwelijk met Mumtaz. In het geheim voegt hij zich bij een erotisch danstheater waar hij voor de ambitieuze trangendervrouw Biba valt. Hun onmogelijke liefde werpt een licht op de wens van het hele gezin om op seksueel vlak in opstand te komen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

  • 1971 berichten
  • 426 stemmen

Vanaf 23 maart 2023 in de bioscoop (September Film)


avatar van Arnie

Arnie

  • 1080 berichten
  • 1854 stemmen

Oef, het gaat nu al moeilijk worden om dit te overtreffen in 2023. Wat een film. Meer volgt. In België al te zien in de zalen.


avatar van Arnie

Arnie

  • 1080 berichten
  • 1854 stemmen

Zoals aangegeven, een geweldige film die nog lang nazindert. Gemaakt in Pakistan gaat de film over rolpatronen in een kleine gemeenschap in Pakistan zelf en het conflict tussen conservatieve en moderne opvattingen. Het verhaal ontvouwt zich zeer geleidelijk en begint in feite als een soort klucht, met banale en stereotiepe grappen die me eerst wat sceptisch maakten.

Dit blijkt echter slechts de opmaat voor ontwikkelingen die niet enkel goed worden opgebouwd tot een zwaar drama, maar ook nog eens mooi en genuanceerd worden gebracht: van de transgender vrouw die allerminst boven elk oordeel verheven is (de manier waarop ze Haider uiteindelijk afwijst is op zijn minst onrechtvaardig), tot de man in een gearrangeerd huwelijk die worstelt met zijn eigen geaardheid, en zijn vrouw die in het door de sociaal-culturele context gedwongen verborgene steeds wanhopiger en uiteindelijk tot zelfmoord gedreven wordt.

Joyland begint erg licht maar wordt steeds zwaarder, en aan het einde is werkelijk niemand van de personages gelukkig. Het biedt een realistisch maar ronduit triest beeld van de werkelijkheid en heeft grote impact. Pas bij de aftiteling zag ik dat Malala Yousafzai als executive producer bij de film betrokken was. Daarmee valt veel op zijn plek, en is mijn waardering alleen maar gestegen voor de film die zich eens niet gemakzuchtig beklaagt over de bekrompenheid van 'conservatieven' in een ouderwetse samenleving, maar een verfijnd portret toont van de concrete worsteling tussen traditie en moderniteit.

Het is 20 januari vandaag, en tot nog toe is dit wat mij betreft de film van het jaar!


avatar van Arnie

Arnie

  • 1080 berichten
  • 1854 stemmen

Bizar dat dit geen Oscarnominatie heeft gekregen...


avatar van mrklm

mrklm

  • 10145 berichten
  • 9266 stemmen

Om te voldoen aan de financiële eisen die zijn traditionele Pakistaanse familie aan hem stelt, accepteert Haider [Ali Junejo] een baan als Bollywooddanser in een burlesque. Zijn familie denkt dat hij werkt bij een ‘respectabele gelegenheid’ en Haider doet er alles aan om dat zo te houden. Dat wordt extra lastig wanneer hij in de ban raakt van Biba [Alina Khan], de belangrijkste danser in het gezelschap die ook nog eens transgender is. Zet een sfeervol beeld neer van zowel een verstikkend traditioneel huishouden als van het nachtleven in Pakistan en is prima geacteerd door beide hoofdrolspelers. Peerzada maakt eveneens indruk als de geplaagde, ziekelijke vader, ook al zijn er wat teveel subplots die afleiden van de centrale intrige.


avatar van De filosoof

De filosoof

  • 2262 berichten
  • 1532 stemmen

De film gaat over mensen die niet voldoen aan de stereotypen en/of wat van je wordt verwacht als man of vrouw in een conservatieve, patriarchale eercultuur en dus over hoe verstikkend de opgelegde mannen- en vrouwenrollen voor sommigen, die anders zijn, zijn. Dit is al een erg uitgemolken thema en ik heb niets in de film aangetroffen wat een waardevolle aanvulling erop is. Hoe bijzonder bv. een transgender ook is, de thematiek noch de uitvoering van deze film is bijzonder te noemen.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

  • 10000 berichten
  • 5397 stemmen

Matige tot degelijke film over patriarchale rollenpatronen in Pakistan. Het kon even goed Iran of Afghanistan zijn. Nu, één van de meer interessante scènes vonden voor mij in het begin van de film plaats. Het hoofdpersonage Haider is werkloos en zijn vrouw is kostwinner van het gezin. Omdat het niet anders kan wordt dit gewoon met tegenzin aanvaard door de familie. Wanneer Haider uiteindelijk toch een job vindt, wordt van zijn vrouw verwacht dat ze stopt met werken. Het zijn die culturele gebruiken die ik steeds erg boeiend vind in dergelijke films.

Het plot ontvouwt zich verder in een erotisch danstheater waar Haider aan de slag gaat. Hij komt in contact met een dominante transgender en ondanks enkele moeilijke dilemma’s vond ik het plot vrij stroef verlopen.

Het raakte me alvast maar matig en raakte maar niet verder betrokken in het plot of de personages.


avatar van John Milton

John Milton

  • 23129 berichten
  • 12715 stemmen

Vrij baanbrekende Pakistaanse film over een man die het aanlegt met hoofddanseres van het exotische dansgezelfschap waar hij zelf ook danst, een eigenzinnige transvrouw. Ik lees dat de film eerst niet door de censuur heenkwam maar na een extra meeting alsnog werd vrijgegeven. Gelukkig maar, want hoewel ik iets minder lyrisch ben dan sommige critici, was het erg tof om een film als deze te zien vanuit een Pakistaanse bril.


avatar van notsub

notsub

  • 1418 berichten
  • 1403 stemmen

Ik vond de film zeker indrukwekkend, maar op de één of andere manier had ik toch moeite bij de les te blijven. Hoe de verschillende personages geen baas zijn over hun eigen leven is op zich best schrijnend. Geworteld in tradities en door sociale groepsdruk is echte vrijheid ver te zoeken. En daar worden de meeste mensen niet gelukkig van. De inwendige conflicten zijn van de gezichten af te lezen en je vraagt je af: waarom? Ja, daar zit een heel apparaat aan culturele en religieuze mechanismen achter, waar wij als westerlingen niets van begrijpen. Joyland zit vol met boeiende materie dus. Maar echt inleven in een dergelijke wereld zat er voor mij niet in, want leven om aan het wensbeeld van anderen te voldoen is gewoon niets voor mij.