• 9.375.326 stemmen

Geregisseerd door: Michelle Garza Cervera

Met onder meer: Natalia Solián, Alfonso Dosal en Mayra Batalla

Gesproken taal: Spaans

Plot Huesera

Valeria is met haar echtgenoot Raúl in blijde verwachting van een eerste kind. De zwangerschap verloopt echter stroef. Valeria is erg onzeker en leeft in grote angst. Ze is getuige van visioenen en andere bovennatuurlijke verschijnselen, die het werk blijken van de entiteit 'La Huesera'. Om aan deze dreiging het hoofd te bieden, proeft ze opnieuw van het zorgeloze leven dat ze leidde, maar voor Raúl heeft opgegeven. Ze komt weer in contact met haar eerste liefde Octavia.

avatar van John Milton

John Milton

Kijk joolstein. Schijnt goed te zijn! Horror uit Peru.

-Huesera: The Bone Woman (2022) Letterboxd, #11 van highest rated 2022 horror en over twee weekjes op vod.

-Huesera (2022) - Metacritic reviews

Poster is alvast veelbelovend ☺️

avatar van joolstein

joolstein

John Milton schreef:

Kijk joolstein. Schijnt goed te zijn! Horror uit Peru

Yup idd benieuwd stond ook op mijn radar net als nog 131 andere: ‎Horror & SF Flicks Coming In 2023, a list of films by joolstein • Letterboxd

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Wow, wat kroop deze film onder mn huid sech. De film mixt 1 vd zovele maatschappelijke taboes met lokale duistere folklore en brengt dit geheel op een zodanig sublieme, uiterst sfeervolle wijze tot de kijker, dat je werkelijk aan je scherm kleeft, zoniet erin wordt gezogen. Echt dikke pluim en staande ovatie voor de Mexicaanse regisseuse Michelle Garza Cervera, met volgens mij haar debuut langspeelfilm, want er dan zo boenk opzitten, zeer straf. Ik twijfel tussen een 9 en een 10, aangezien 9.5 niet kan.

avatar van joolstein

joolstein

Post-punk-natale depressie

In deze film ontdek je langzaam het leven van Valencia. Zo zie je in de eerste minuten rituelen die horen bij het proberen zwanger te raken. Valencia die samen met haar moeder bid bij een gigantisch gouden beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe en semi-gepassioneerde handelingen met haar echtgenoot Raúl. Ze is dus toegewijd om aanstaande moeder te worden. Echter hoe verder je in de film raakt, onthult de film dat deze situatie door familiale druk en huisje-boompje-beestje-verwachtingen iets anders lig.

Die situatie wordt verbeeld door het figuur La Huesera te laten opvoeren als niets minder dan een geest/spookverschijning met griezelige krakend botten. Die botten-krakende geluiden zullen er zeker in slagen om de kijker te laten huiveren eveneens de paar redelijke schrikmomenten. Echter verontrustende scènes zijn er maar weinig en/of lijken zomaar toegevoegd of te geknutseld.

Ook wordt "Huesera" bij de kijker niet duidelijk kenbaar gemaakt, wie is deze entiteit, waarom is de hoofdpersoon het doelwit? Pas achteraf ontdekte ik dat La Huesera (de bottenvrouw) komt uit een oud Mexicaans verhaal over een vrouw die wolvenbotten verzamelt totdat ze een compleet skelet heeft. Ze zingt leven in die botten, waarna het wezen wegrent en transformeert naar de vorm van een vrouw die vrij naar de horizon rent. De botten vertegenwoordigen de levenskracht in ons die niet getemd wil worden en het zingen staat voor iemands behoefte die de bottenvrouw probeert te herstellen.

Enfin het werkt uitstekend als speelfilmdebuut en het is een film die zich aardig weet te onderscheiden. Ook het optreden van Natalia Solián viel erg op. Visueel was dit daarnaast ook dik in orde met twee scenes die er bovenuit staken; die met de babyfoon en de verbazingwekkend bosscène! Het was alleen jammer dat het iets teveel blijf hangen in drama en niet meer naar terreur opschoof.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

UmbraVitae schreef:

Waar heb je deze gezien? In Belgie in de bioscoop neem ik aan, want op internet kan ik hem nog niet vinden.

OH, ik heb hem net gevonden

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

mcdaktari schreef:

OH, ik heb hem net gevonden

Nope niet in de bios, staat ook nog maar 6 dagen online, ik heb zo mijn vaste site (mé zone trippy minion), maar je hebt hem dus ook gevonden Als ge hem nog moet zien, veel kijkgenot, is wel zo'n film voor tijdens de late uurtjes of 's nachts, als het gros vd wereld slaapt, maar dat heb ik met alle creepy/spooky/psychologische horror en drama-horror. Ik vind ook die genre-labels vaak onbelangrijk en misleidt vaak de kijker. Dit is in mijn ogen in hoofdzaak een duister psychologisch drama, met zeker de nodige horrorelementen, maar voor mij perfecte combo. Anderen, gaan dit qua horror waarschijnlijk te minnetjes vinden, maar een heftig en duister drama, kan vele pure horror achter zich laten, heb dit al vaker ervaren. En waarschijnlijk gaat deze film maar beperkt aantal mensen bereiken, aangezien er geen bioscooprelease is en ook niet op streamingsdiensten.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

UmbraVitae schreef:

Oke, ik ga er vanavond laat naar kijken, als ik in bed lig. Heb sinds kort op mijn slaapkamer ook een grote tv, dus kijk de laatste tijd vaker films in bed

Maar ik verwacht wel dat dit een film is die me aan zal staan, want net wat je zegt het horror genre kan best heel breed zijn, en het hoeft ook niet altijd een slasher te zijn. Als het maar een goed creepy verhaal is dat vind ik veel belangrijker. Maar ik laat nog weten wat ik er van vond.

avatar van Collins

Collins

Dit indringende filmdebuut van Michelle Garza Cerveras bewijst maar weer eens dat plastische demonen en monsters niet per se nodig zijn om een film angstaanjagend te laten zijn. Zwangerschap, geboorte en huilende baby’s zijn angstaanjagend genoeg en vormen hier nog slechts de ouverture voor nog meer angstaanjagende ellende die de jonge protagoniste Valeria te wachten staat.

Versplinterende botten, gezichtsloze spookgestalten en verwrongen lichamen vormen de metaforen voor de vernietigende gevolgen van heteroseksuele onderwerping waaronder Valeria lijdt. Voorzichtig en stapsgewijs onthult de film niet alleen de schijnheiligheid die achter familiaire warmte schuilgaat maar ook de vrouwenhaat die zich achter christelijke beeldvorming verbergt. Huesera the Bone Woman is een scherpe uitlaat van feminisme. Een uitlaat die is gegoten in een beklemmende volksvertelling.

De film vervlecht psychologische horror met bodyhorror en maakt gebruik van elementen uit de folklore om een non-conformistisch punt te maken. Ik vond de beeldspraak in het verloop wat aan kracht verliezen. Beetje veel van hetzelfde. Wel steeds boeiend is de sterk spelende Natalia Solián als Valeria die overigens voor niet-metaforische horror zorgt door uit nervositeit met haar knokkels te knakken en met haar schouderbladen vreemd te manoeuvreren. Dat plastische gedoe had op mij uiteindelijk meer angstaanjagende impact dan de metaforische inbreng.

avatar van Woland

Woland

Intrigerende film waarbij de zwangere Valeria tijdens haar zwangerschap steeds meer vreemde ervaringen krijgt, en waar het niet zozeer de blijde verwachting blijkt te zijn maar ze psychologisch behoorlijk in de knoop raakt. Beginnend met een psychologisch drama met een flinke scheut lokale volkslegendes die weliswaar verontrustend waren, maar ik soms ook wat lastig kon plaatsen, met in de tweede helft steeds meer richting een bovennatuurlijke folk horror gaat. Ik merk dat ik het ook niet zo makkelijk vind om echt te beschrijven wat ik van de film vond of wat er nou écht gebeurde, maar de donkere onheilspellende sfeer, de psychische worsteling van Valeria en de folkloristische elementen waar de realiteit ook vervaagt waren wél intrigerend. Ik wil deze ook zeker nog een keer herkijken, maar voor nu alvast een mooie score.

avatar van John Milton

John Milton

Huesera: The Bone Woman was een van mijn highly anticipated horrors voor deze challenge. Een Peruaans-Mexicaanse co-productie over een jong stel dat eindelijk zwanger raakt, maar waarbij de blijde verwachting zich manifesteert met visioenen en andere bovennatuurlijke verschijnselen, die het werk blijken van de entiteit 'La Huesera'.

Met Bed Rest (2022) en Baby Ruby (2022) niet de enige horror film van de afgelopen jaren waarbij zwangerschap een belangrijke rol speelt, en er blijken er sowieso best wat te zijn. Maar die scoren allebei niet zulke veelbelovende reviews, en ik snap wel waar die vandaan komen; Huesera is een bijzonder sfeervolle slow-burn horror met momenten waar mijn armharen toch echt van rechtop gingen staan. Het sounddesign draagt daar bijzonder effectief aan bij. Die plotse, tegennatuurlijke bewegingen blijven voor mij overigens bijzonder doeltreffend in het bezorgen van grote onrust.

De Mexicaanse filmmaakster Michelle Garza Cervera had reeds een ruime handvol korte films afgeleverd, maar alsnog is Huesera een bijzonder volwassen debuut, met een overtuigende Natalia Solián in de hoofdrol.

Check vooral de trailer (ondertiteling start bij de echte dialoog).

avatar van remorz

remorz

Een zwangerschap maakt een vrouw extra kwetsbaar; in beginsel vind ik dat een erg intrigerend uitgangspunt voor een horrorfilm. Ook de vermenging met (Mexicaanse) folklore is dan iets waar ik best voor kan warmdraaien.

Uiteindelijk ontbrak het me hier wat aan coherentie of motieven of - ik moet toegeven dat ik deze wat laat op de avond zag - er gaat het een en ander aan me voorbij. Dus de hoofdpersoon heeft een (lesbische) liefdesrelatie links laten liggen voor een wat sociaal meer geaccepteerd en uitgestippeld levenspad? Maar waarom bemoeilijkt Huesera haar levenspad, en onderhoudt haar vingergekrak meer dan een auditieve overeenkomst met diens karakteristieken of motieven?

Hoewel het einde met al dan niet metaforische hellegang me beeldend best kon bekoren, het geheel doet me toch een beetje als los zand aan. 2,5*

avatar van Basto

Basto

• 11944 berichten

Komt in januari uit op blu ray bij Arrow