• 9.375.055 stemmen

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Nyla Innuksuk

Met onder meer: Tasiana Shirley, Alexis Wolfe en Chelsea Prusky

Plot Slash/Back

"These aliens messed with the wrong girls."

Een typische zomerdag in het slaperig gehuchtje Pang wordt getypeerd door onophoudelijke zonlicht. Maar Maika en haar vrienden ontdekken iets abnormaals in hun ouderlijk dorpje. Een buitenaardse invasie bedreigt Pang en het groepje vrienden wil daar iets aan doen. Met zelfgemaakte wapens en hun kennis over horrorfilms gaan ze de strijd aan met de aliens.

avatar van Shadowed

Shadowed

Meh.

Niet bepaald bijzondere variant op het aliengenre. Een film die een beetje een mix vormt tussen volwassenenhorror en kinderfilm. Een combinatie die alleen niet echt goed samengaat, want de horror wordt er nogal kinderachtig mee, maar eigenlijk is de film wat te grafisch om nog door de jonge jeugd getrokken te worden.

Problematische van de film is dat de kinderen vrijwel compleet talentloos zijn. Niemand kan echt enthousiaste dialogen oplezen waardoor de film constant ongeïnteresseerd en gevoelloos overkomt. Dat de film vervolgens tot leven komt eenmaal het gevaar naar boven komt drijven is dan eerder te danken aan het plot, want de kinderen lijken er gewoon geen zin in te hebben.

Vervolgens begint de film nog redelijk mysterieus. De kinderen zijn dom, de alien is vreemd en al bij al loopt het nog wel vlotjes door. Moet zeggen dat ik het wel aangenaam vond om al die misvormde dingen te zien. Super creatief is het niet, maar regisseuse Innuksuk zoekt het op z'n minst in een aparte hoek en dat kan ik wel waarderen. Het zorgt ervoor dat de film alvast een heel stuk beter te slikken valt.

Verder loopt de film langzaam voort en werkt zich toe naar een finale die aardig wegkijkt maar weinig boeiend is. Ik vond de locatiekeuze wel wat authentieks hebben. Gefilmd in 2019 op Baffin Island, het geeft een wat triestige maar treffende sfeer. Genoeg gevaar dat vanuit zo'n plaatsje kan komen uiteraard. De film is makkelijk door te komen en omtrent genoeg horror, maar het levenloze acteerwerk evenals te weinig visuele inspanning maken er toch een wat matige film van.

avatar van John Milton

John Milton

Ondergewaardeerde film wat mij betreft; lijkt het bij critics beter te doen dan bij het grote publiek. Erg tof om zo’n genrewerkje van een inheemse filmmaker te zien, met een kleinere Inuit gemeenschap als setting, en dan specifiek een groepje jongeren dat daarin opgroeit, in de spagaat tussen hun traditionele cultuur, en Insta en Netflix dat daar evenzeer is doorgedrongen als hier. Shadowed heeft volkomen gelijk dat de kinderen niet altijd even goed acteren, maar dat kon ik de film graag vergeven. Best Freaky, bij vlagen.

Attack the Block meets The Thing, met een vleugje The Goonies?

‎Pang Power: Nyla Innuksuk’s Inuit super squad • Journal • A Letterboxd Magazine

avatar van shugenja

shugenja

Het is leuk om een echte inuit film te zien die genre elementen heeft. Je merkt wel dat de acteurs niet veel ervaring hebben en ergens rond de 75% van de film is het verhaal wel op. Wat rest is dan een soort achtervolgingsfilm in een mini dorpje. Echt spannend vond ik het niet. De effecten waren prima in orde moet ik zeggen en de acteer prestaties zijn ook wel prima. Gewoon prima te doen dus.

avatar van blurp194

blurp194

What kind of phones you guys have?

Leuk, vlot en met veel enthousiasme gemaakt - en een heel stuk origineler dan de meeste drab die we uit Hollywood krijgen tegenwoordig. De cast is onbekend maar acteert fijn naturel, geen sterallures of overdreven gedoe hier. Authentieke kinders uit een klein dorp, die bezig zijn met de dingen waar alle kinders mee bezig zijn. En nog wat aliens en zo, vanzelf.

Mooie en overtuigende beelden van het dorp en de omgeving, en ook de dieren komen overtuigend over - meer dan met het gebruikelijke CGI geweld waardoor we zover van de realiteit af lijken te raken, eigenlijk. Ook de aliens zijn verrassend origineel en creatief. Jammer dat het geweer af en toe wat teveel Hollywood is en meer schoten afvuurt dan mechanisch haalbaar. Toch doet dat nauwelijks af van het plezier dat er van de hele productie af straalt.

Meer van dit soort films, wat mij betreft.