• 9.373.752 stemmen

Sir Alex Ferguson: Never Give In (2021)

Documentaire / Biografie | 100 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jason Ferguson

Met onder meer: Alex Ferguson, Éric Cantona en Jason Ferguson

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Sir Alex Ferguson: Never Give In

Alex Ferguson is een voormalig profvoetballer en trainer, die voornamelijk bekend is geworden als manager van Manchester United. Deze documentaire is een persoonlijk portret van Ferguson. De film behandelt zijn leven van zijn arbeidersroots in Glasgow tot zijn carrière als een van de belangrijkste voetbalmanagers ooit.

avatar van The Oceanic Six

Ik hou van voetbaldocumentaires, omdat ik natuurlijk een grote voetbalfan ben, maar ook omdat zulke verhalen bijna altijd wel boeiend zijn, want je moet wel wat hebben gepresteerd voor een eigen film. Of de prestatie moet juist barslecht zijn, zoals de bijzonder vermakelijke reeks over Sunderland op Netflix.

Sir Alex Ferguson is een van de grootste en meest succesvolle managers ooit en zijn verhaal word hier dus verteld. Van zijn tijd als speler tot richting het einde van zijn loopbaan als manager. Zo weet iedereen wel dat hij Manchester United groots en opnieuw succesvol heeft gemaakt, maar lang niet iedereen weet dat hij ook met Aberdeen Schotland domineerde, wat vrij bijzonder was voor andere clubs daar dan Glasgow Rangers en Celtic. Met Aberdeen won hij zelfs een Europa Cup door Real Madrid te verslaan. Ik wist wel van die periode af, maar leuk om het ook met beelden te zien.

Maar het langste deel van de docu gaat natuurlijk over Manchester United, die ooit heel goed waren maar niks meer betekenden toen hij eind jaren 80 daar begon. Ferguson werd ook bijna ontslagen wegens slechte resultaten, overwon die tijd en begon toen met die club alles te winnen wat mogelijk was, met als hoogtepunt de Champions League in 1999 tegen Bayern München, door in blessuretijd een 1-0 achterstand om te zetten in een 2-1 winst. Die beelden zijn zo legendarisch en dat moment komt ook uitgebreid aan bod. Wat ik wel weer erg vreemd is dat ze daarmee de docu ook lieten eindigen, terwijl Ferguson nog tot 2013 daar trainer bleef en in die jaren ook belachelijk veel nog won, met onder andere nog een gewonnen Champions League en daarna nog 2 verloren finales. Ferguson wilde pas stoppen als trainer nadat hij Liverpool zou hebben onttroond als Engelse recordkampioen, wat in 2013 destijds lukte. Door dat deel niet te benoemen komt ook zijn langlopende vete met Arsène Wenger niet aan bod. Erg jammer, zo voelt dit verhaal wel incompleet aan door zo'n lange periode weg te laten. Of willen ze nog een tweede deel maken?

Verder komt zijn familie een beetje aan het woord, net als oud-spelers als Giggs en Cantona, maar bij elkaar is dat allemaal wel sober. Maar misschien past een sobere registratie ook wel bij Ferguson, die gewoon direct en altijd met de neus naar de toekomst gericht was. Ik heb er ieder geval een leuke avond mee gehad, ook al valt er wel wat op aan te merken.

avatar van TMP

TMP

Prima documentaire over Alex Ferguson. Geeft een goed beeld van zijn carrière, van het prille begin tot het eind. De beelden zijn prachtig. Het Glasgow uit zijn jeugd, wedstrijden die hij zelf als speler heeft gespeeld, zijn periode bij Aberdeen en zijn periode bij Manchester United (met als hoogtepunt de Champions League finale van 1999). Genoten van die beelden en deze documentaire is alleen al daarom zeer de moeite waard. Verder is Ferguson natuurlijk een zeer succesvolle manager. Hij heeft dan ook wel wat te melden en vertelt boeiend. Deze documentaire heb ik dan ook van begin tot eind met plezier gekeken. Na een en ander eventjes te hebben laten bezinken blijft er echter wel een duidelijk minpunt over: het is allemaal niet bepaald kritisch. Iedereen die aan het woord komt (onder meer Cantona, Strachan en Giggs) spreekt lovend over hem en conflicten met spelers en andere managers (die er toch echt wel zijn geweest) komen nauwelijks en slechts terloops aan bod. Het was ook wel interessant geweest om iets te horen van iemand die niet op goede voet met hem stond. (Kennelijk heeft hij jarenlang onenigheid gehad met Gordon Strachan, maar daarover wordt met geen woord gesproken.) Hier wreekt zich dan waarschijnlijk toch dat zijn eigen zoon de documentaire heeft gemaakt. Al met al echter zeker een goede documentaire, die een kijkbeurt waard is!

avatar van mrklm

mrklm

Alex Ferguson, de legendarische manager die met het Schotse Aberdeen de hegemonie van Celtic en Rangers doorbrak en de Europacup II won en vervolgens Manchester United uit een diep dal leidde naar ‘het beloofde land’ door in 1999 de ‘triple’ (Premier League, FA Cup en Champions League) te winnen, overleefde in mei 2018 ternauwernood een hersenbloeding. Deze documentaire gebruikt die ingrijpende gebeurtenis als start- en eindpunt voor een terugblik op het leven en carrière van Sir Alex Ferguson. Zoon Jason fungeert als regisseur en als interviewer en daardoor is dit een vrij eenzijdige documentaire geworden die grotendeels bestaat uit de woorden van Ferguson zelf, aangevuld met archiefbeelden van zijn geboortestad Glasgow en sleutelmomenten uit zijn carrière. Slechts een handjevol spelers komt aan het woord en die zijn (uiteraard) allemaal vol lof over hun voormalige manager. Doet te nadrukkelijk denken aan het veel betere Finding Jack Charlton maar geeft aardig wat inzicht in de uitgekiende managementstijl van één van de meest succesvolle voetbalmananagers aller tijden.