• 9.373.561 stemmen

Met onder meer: Catherine Deneuve, Benoît Magimel en Cécile de France

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 3 maart 2022

Plot De Son Vivant

De ontkenning van een zoon die op veel te jonge leeftijd te maken krijgt met een genadeloze ziekte. Het leed van een moeder die geconfronteerd wordt met het onaanvaardbare. En tussen die twee vecht een dokter om zijn werk te kunnen doen, en zelfs meer dan dat. Een jaar, vier seizoenen om met z’n drieën te dansen met de ziekte, haar te temmen en te begrijpen wat het betekent om “bij leven” te sterven.

Vanaf 9 december in de bioscoop (O’Brother, via Gusto Entertainment)

avatar van mrklm

mrklm

Toneeldocent Benjamin Boltanski [Benoît Magimel] heeft kanker dat dusdanig ver gevorderd is dat hij niet meer te redden valt. Met zijn goedbedoelende, maar verstikkende moeder [Catherine Deneuve] probeert hij zich voor te bereiden op het onvermijdelijke. In het eerste uur schetst Bercot een ideaalbeeld van het zorgsysteem waarin het verplegend personeel, onder leiding van de oprecht betrokken Dr. Eddé [Gabriel Sara], alle tijd en ruimte nemen om voor hun patiënten zorgen en de moraal hooghouden door samen Lean On Me te zingen. Maar Benjamins dood wordt volledige uitgemolken en Bercot overspoelt je met zoveel visuele clichés dat het einde een enorme opluchting is. En dat is geen aanbeveling.

avatar van HK Senator

HK Senator

Het enige wat enigszins overtuigd is de rol van Benoit Magimel en zijn ziektebeeld maar iemand met uitgezaaide kanker houdt het helaas meestal niet nog bijna een jaar vol, is helaas mijn ervaring. Catherine Deneuve lijkt er bij de haren bijgesleept te zijn en ze acteert op een manier waarbij het lijkt of ze zelf ook geen idee heeft waar ze aan begonnen is. Wellicht hebben ze al haar shots op één dag gefilmd, wel zo goedkoop en dat zou een hoop verklaren. Maar goed, ook op haar leeftijd moet er blijkbaar nog wel geld in het laadje komen. De side story over de zoon en studente doen er eigenlijk niet toe en de manier waarop de arts en zijn onafscheidelijke verpleegster de patiënt behandelen is ronduit ongeloofwaardig of op zijn minst extreem onprofessioneel. En zo zijn er nog wat situaties die bij mij vooral een tenenkrommend effect hadden of plaatsvervangende schaamte te weeg bracht naar de overige mensen in de zaal. Wat mij betreft een afrader maar iedereen moet uiteraard zelf beoordelen.

avatar van BBarbie

BBarbie

Het is ongetwijfeld allemaal goed bedoeld, maar deze film over palliatieve zorg komt weinig geloofwaardig over. Het melodramatische einde doet de film ook al geen goed. Vooral de rol van Cécile de France is tenenkrommend, terwijl Catherine Deneuve de automatische piloot lijkt te hebben aangezet. De film slaat in meerdere opzichten de plank mis.

avatar van LITTLEHOLLYWOOD

LITTLEHOLLYWOOD

Heel mooi menselijk drama met een indrukwekkende rol van Benoit Magimel als terminale kankerpatient. Ook La Deneuve weet te overtuigen als zijn ietwat koele moeder. De scenes in het ziekenhuis met de behandelende arts en zijn verplegend personeel zijn hartverscheurend. Een film die men niet vlug vergeet. Heel mooi.

avatar van Fisico

Fisico

Een vrij standaard drama die me iets meer kon behoren dan de anderen hier, maar hoogstaand werd het nooit. Een drama op automatische piloot van een jongeman met de diagnose van pancreaskanker. Gabriel Sara vond ik wel een fijne en energieke rol spelen als dokter, maar om nu de conclusie te trekken dat het er allemaal zo aan toegaat, hmm een brug te ver lijkt me dat. Deneuve, toch een grote dame in de Franse filmwereld, deed het eerder op ervaring, zonder meer. Magimel als patiënt deed het behoorlijk. De France haar rol stelde al bij al ook erg weinig voor. Geen film die boven het maaiveld uitsteekt en eerder te veel afhangt van goedkoop sentiment dan van een diepgaand drama.

Wat een negatieve kritieken hier allemaal! Onterecht, want de vertolking van zowel Benoit Magimel, als de aftakelende zoon, en Catherine Deneuve als zijn wat vervreemde moeder, zijn toch wel uitstekend. Toegegeven dat de rol van de verpleegster er wat over is, maakt dit toch een zeer boeiende film om uit te kijken, als is het onderwerp loodzwaar.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Het drama doorloopt de volledige film. Te veel? Toch niet ,dankzij de geslaagde hoofdrol Benoit Magimel.

avatar van stinissen

Met een ding zijn we het allemaal eens wat een vreselijke ruk ziekte is het...je teert gewoon weg...

avatar van Lavrot

Lavrot

Vooropgesteld film is fictie en geen documentaire waarmee de criticasters hier de film afserveren. Natuurlijk is het verhaal geconstrueerd, en ik vind dat uitermate kundig en zelfs waardig gedaan. Niet alleen het verhaal staat als een huis, maar het acteerwerk is bovendien van de bovenste plank.

We maken kennis met Benjamin (fantastische rol van Magimel) een toneeldocent die heel slecht nieuws te horen krijgt, in het bijzijn van z'n overbeschermende moeder (heerlijk onderkoelde rol van Deneuve). Dat die moeder geen al te warme persoonlijkheid is, blijkt later heel nadrukkelijk, vanwege het feit dat ze nogal wat op haar kerfstok heeft, waardoor het leven van haar zoon een nogal dwingende richting kreeg. Benjamin doceert met hart en ziel de fijne kneepjes van het toneelvak. De toneeloefeningen weerspiegelen de diepere gevoelens bij een definitief afscheid.
De behandeld arts op zijn beurt toont opmerkelijk veel overeenkomsten met de toneelsessies, doordat hij heel veel meer doet dan "slechts" genezen. Als een wijze ervaren mens legt ook hij ziel en zaligheid in om niet alleen zijn patiënten, maar ook al het verzorgende personeel in een begeleidingsproces te gidsen, waarbij kunst (muziek en dans) opgenomen zijn.
Een opvallende "rol" is toegedicht aan verpleegster Eugenie, waar Benjamin verliefd op wordt - (ja, het was letterlijk liefde op 't eerste gezicht). De manier waarop zij en Benjamin hun laatste contact gestalte geven, deed me denken aan Leaving Las Vegas: een engelverschijning in vlees en bloed als laatste troost.
Dan is er nog het verborgen vaderschap, dat juist heel mooi en niet clichématig uit de doeken wordt gedaan. De wens van de vader kwam uit, zodat hij zijn zoon niet twee keer in de steek hoefde te laten.

Kortom, een schitterende beklijvende film !

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Lavrot schreef:

Kortom, een schitterende beklijvende film !

Mooie review waarbij ik me helemaal kan aansluiten. Ik dacht wel dat de vader zijn zoon net wél nog gezien heeft op het eind. Maar de ontmoeting wordt niet getoond. We zien de moeder in de gangen lopen, de kamer binnenstappen en dan merkt ze dat de man overleden. Daarop komt de zoon vanuit een hoek van de kamer te voorschijn. Hij was al aanwezig en was erbij op het moment van het overlijden, zo begreep ik toch. Dat sluit ook aan bij het motief 'de patiënt kiest het moment van het overlijden'. Hij 'koos' ervoor om te overlijden nadat hij zijn zoon gezien had, én in aanwezigheid van zijn zoon. Het verwijst ook - denk ik - naar het motief van de 'présence' waarover het ook even gaat tijdens de acteerlessen.