• 9.375.238 stemmen

Hi My Name Is Jonny Polonsky (2020)

Documentaire / Muziek | 70 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Otto-Jan Ham en Sjoerd Tanghe

Met onder meer: Otto-Jan Ham en Jonny Polonsky

Plot Hi My Name Is Jonny Polonsky

In 1996 verschijnt de debuutplaat van de jonge Amerikaan Jonny Polonsky. Het wordt één van de favoriete platen aller tijden van de 18-jarige Otto-Jan Ham. Polonsky breekt echter niet door en verdwijnt van de radar. Tot, bijna 25 jaar later, Otto-Jan Ham de vergeten muzikant naar België haalt. Een portret van een man die het, ondanks alles, net niet gehaald heeft.

avatar van Mevlut Karatas

Mevlut Karatas

Erg goede documentaire. Vaak ook tenenkrommend, je wil er soms van weglopen.

avatar van Serpicos

Serpicos

Ondertussen al eventjes geleden dat ik deze zag, maar wil er toch iets over schrijven omdat dit meer aandacht verdient. Een unieke ervaring. De film van leek Otto-Jan Ham werkt op zoveel vlakken. Er zit veel in vervat en toch blijft het altijd zijn luchtigheid behouden.

Er is bv het portret van Jonny Polonsky, een vergeten muzikant die ooit een veelbelovende toekomst had. Heden ten dage lijkt hij nog maar weinig te genieten van zijn stiel, en lijkt hij bereid om eender wat te doen voor wat geld.

Het is ook indirect een portret van Otto-Jan Ham en zijn nerveuse, bijna neurotische (en uiterst sympathieke) zelve. Hij vindt het opwindend om Jonny, de man waar Otto-Jan zo'n bewondering voor heeft, te ontmoeten (en wij met hem).

De interactie tussen Polonsky en Otto-jan is geladen, tenenkrommend, amusant, grappig, pijnlijk, mooi en nog meer. Om hen dan samen hét album waar Otto-Jan destijds voor viel te zien performen, is prachtig.

Ook was het nog eens fijn om de sfeer tijdens optredens in cafés of kleine zaaltjes op te snuiven. Wat een geluk dat Jonny Polonsky niet een paar maanden later naar België is afgereisd.

avatar van Metalfist

Metalfist

Never meet your heroes

Ik denk dat ik wel voor de meesten onder ons spreek, maar de naam Jonny Polosnky zei me niets. Ook op Musicmeter is zijn debuut maar ergens anno 2019 toegevoegd (ik vermoed vooral vanwege de ruchtbaarheid die aan deze documentaire werd gegeven) maar ik ben altijd wel te vinden voor een onontdekt pareltje. Tel daar dan nog eens bij dat ik het interview dat Stijn Meuris afnam op Radio Willy wel de moeite vond (waar in de documentaire trouwens ook een flard van zit) en dat Otto-Jan Ham eigenlijk weinig verkeerd kan doen en je zit met iets dat me absoluut interesseert. Zoals wel vaker verloor ik dit wat uit het oog maar gelukkig laat Canvas dit geruime tijd op het vrtnu platform online staan.

Ik weet nog altijd niet goed hoe je Hi My Name Is Jonny Polonsky nu exact zou moeten omschrijven. Het is in ieder geval knap hoe Otto-Jan Ham en Sjoerd Tanghe het flikken om werkelijk elke emotie te laten bovendrijven tijdens het kijken. Het gevoel van opwinding wanneer Ham op het idee komt om de tour te organiseren, de zenuwachtigheid wanneer hij en Polonsky elkaar ontmoeten, de euforie van een goede show en de irritatie wanneer het meer en meer de dieperik ingaat. Polonsky geeft in het begin de indruk een vreemde vogel te zijn en dat gevoel is er nog altijd wanneer de eindcredits over het scherm rollen. Toch ook een pluim voor de bende waarmee Ham zich mee laat omringen. Die gesprekjes met zijn vrouw zijn goud waard maar het zijn vooral de profetische woorden van Isolde Lasoen die - wanneer Ham zijn plannen voor het eerst uit de doeken doet - vooral hoopt dat het een toffe gast is aangezien Ham en Polonsky toch 2 weken met elkaar opgescheept zitten die genoeg zeggen. Het siert haar (en dat geldt ook absoluut voor Frank Vander Linden) dat ze Otto-Jan niet in de steek laten. Het respect voor Polonsky zakte meer en meer naarmate het laatste concert eraan kwam maar het respect voor Lasoen en Vander Linden (en ik die dacht dat dat al op zijn maximum zat..) stijgt enorm. Het is ook schrijnend om te zien hoe Ham er nagenoeg fysiek onderdoor lijkt te gaan naarmate de twee weken vorderen. De man was echt aan het einde van zijn Latijn.

En dat maakt dit dan ook nog een interessante documentaire. De ruwe kantjes worden niet uit de weg gegaan en je leeft echt mee met Ham en co. Het is dan ook vooral een erg ontwapende documentaire geworden. Ik steek er tenslotte vooral ook nog van op dat ik in het vervolg toch ga proberen om toch op zijn minst te doen alsof het me interesseert terwijl ik zo'n plaatselijk concert niet goed vind. Ik had echt een gevoel van plaatsvervangende schaamte bij sommige van de shows..

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Deze docu doet me wat denken aan de Story of Anvil. Het grote verschil is wel dat ik die mannen van Anvil live ben gaan kijken na het zien van die film terwijl ik denk dat ik nooit bewust een optreden van Jonny Polonsky ga kijken. Zoals Otto-Jan het zelf aangeeft, Polonsky geeft niet echt de indruk er nog erg veel goesting in te hebben. Ik kon in ieder geval zeer weinig sympathie voor hem opbrengen.

De zin die me het meest zal bijblijven is als Jonny zegt: "This whole set was a mistake." Het slot van de film vat eigenlijk alles goed samen. Gelukkig voor Otto-Jan duurde het uiteindelijk 'maar' twee weken, want hij zag duidelijk af. Ik hoop voor hem dat hij er toch met een opgelucht en goed gevoel op kan terugkijken.

avatar van John Milton

John Milton

Hè verdikke. Ben ik nu net te laat?

avatar van shugenja

shugenja

ik wil graag deze film zien, heeft iemand een idee waar en/of hoe?

avatar van Serpicos

John Milton en shugenja : De film staat nu weer online op vrt.nu

en nu ook weer: 2Doc - Hi my name is Jonny Polonsky

avatar van mrklm

mrklm

DJ, presentator en (naar eigen zeggen niet al te begenadigd) muzikant Otto-Jan Ham ontdekte Jonny Polonsky’s debuutalbum ‘Hi My Name Is Jonny’ in 1996 in een platenzaak in Brussel. Hij was meteen verkocht, maar Polonsky raakte al gauw in de vergetelheid. Ruim 20 jaar later trok Otto-Jan de stoute schoenen aan door Polonsky een bericht te sturen via Instagram. Hij kreeg zowaar een reactie met een intrigerende vraag: zou Otto-Jan misschien enkele optredens in België voor hem kunnen regelen? Otto-Jan weet zeven optredens binnen twee weken te regelen en wordt onverhoopt tourmanager van zijn idool. Bovendien blijft Polonsky gedurende die twee weken bij hem logeren. Deze documentaire tracht bloot te leggen hoe het is om je idool opeens tot je persoonlijke kring te mogen regelen. Het is jammer dat Polonsky een vrij onbewogen indruk maakt, waardoor de documentaire onbedoeld meer over Otto-Jan gaat dan over Polonsky. Maar dat debuutalbum, dat mag er wezen!