• 9.374.811 stemmen

Gertie the Dinosaur (1914)

Animatie / Komedie | 12 minuten

Genre: Animatie / Komedie

Alternatieve titels: Gertie / Gertie the Trained Dinosaur

Geregisseerd door: Winsor McCay

Met onder meer: Winsor McCay, George McManus en Roy L. McCardell

Plot Gertie the Dinosaur

"The greatest animal act in the world!!!"

Winsor McCay wedt met een andere cartoonist dat hij een animatie van een dinosaurus kan maken. Dus tekent hij een grote vriendelijke herbivoor genaamd Gertie. Hij maakt vervolgens een tekening van een grot en kondigt aan dat Gertie de grot uit zal komen. Gertie verschijnt en krijgt van de cartoonist diverse opdrachten.

Thomas A. 'Tad' Dorgan

Clumsy Copy Boy (onvermeld)

Club Member

avatar van The One Ring

The One Ring

In Film > Overige films > Gertie the Dinosaur (1914):

Ik zat zojuist wat animatiefilms op Youtube te bekijken die aan de basis stonden van deze filmtechniek. Er is best veel te vinden en er zitten een paar leuke tussen, maar niet eentje heeft de charme van Gertie the Dinosaur, van Winsor McCay uit 1914. De film wordt zo nu en dan wel eens de eerste animatiefilm genoemd, wat niet klopt, maar de film was wellicht wel de grootste inspiratiebron voor animatiefilms die erna gemaakt zouden worden. De techniek is ook al opvallend vloeiend.

Wat ik zo leuk vind aan dit korte filmpje van 5 minuten is dat de film zelf onder de indruk lijkt van zijn technieken en er plezier in heeft ze aan het grote publiek te tonen. De interactie tussen de vertellen en het dinosaurusje is erg grappig gedaan en het filmpje heeft iets aanstekelijks. Daarnaast zeker pluspunten voor het stuk waarin Gertie de olifant in het water gooit

Zeker meteen één van mijn favoriete korte animatiefilms en niet alleen vanwege de historische waarde.

Hier te zien:

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Gezien als onderdeel van een les animatie. Erg schattig filmpje inderdaad, maar voor zijn tijd echt geniaal!