• 9.372.312 stemmen

Die Legende von Paul und Paula (1973)

Drama / Romantiek | 105 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titels: The Legend of Paul and Paula / Die Legende von Paul & Paula

Oorsprong: Oost-Duitsland

Geregisseerd door: Heiner Carow

Met onder meer: Angelica Domröse, Winfried Glatzeder en Heidemarie Wenzel

Gesproken taal: Duits

Plot Die Legende von Paul und Paula

"The controversial comedy from behind the iron curtain."

De liefdesgeschiedenis van Paul (Glatzeder) en Paula (Domröse). Hij is bedrogen door zijn vrouw, zij de moeder van twee buitenechtelijke kinderen. Paula is meteen vol overgave, Paul enigszins gereserveerd, maar ook hij zal inzien dat dit de grote liefde is.

Mochizuki Rokuro

Domröse is simpelweg fantastisch als Paula. Carow geeft veel scènes net wat extra's met zijn gebruik van beeld en geluid, waardoor het geheel heel fris overkomt. Neem nu zo'n scène op het dak dat ze naar een klassiek concert luisteren en veel ongebruikelijke camerastandpunten.

Net zelf vijf dagen in Berlijn (vrijwel geheel in het voormalige oosten) geweest en dan is het extra leuk om dit te zien. Kende de filmtitel vooraf niet, maar las 'm in een reisgids die in het appartement lag dat we hadden gehuurd. Is uit op DVD (zonder subs) via de 50-delige Der Spiegel-serie. Was naar het schijnt de grootse Oost-Duitse cult-hit (>3 miljoen bezoekers) ever (zie oa hier) waar Erich Honecker zich persoonlijk nog tegenaan bemoeid heeft. En het was in elk geval mijn eerste Oost-Duitse film.

avatar van stinissen

Dat smaakt naar meer toch ?

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Heißer Sommer, bijvoorbeeld!

Heißer Sommer (1968)

Mochizuki Rokuro

Die gaat op de lijst! Ik heb naar aanleiding van een bezoek aan Babelsberg (met een korte docu over de Studio aldaar) nog wel Das Kalte Herz (1950) gekocht.

avatar van stinissen

Mochizuki Rokuro schreef:

Die vond ik persoonlijk een stuk minder maar ja misschien heb jij hier een andere mening over

Mochizuki Rokuro

Ben niet zovan de oorlogsfilms, maar Mama, Ich Lebe ziet er zeker goed uit.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Grappig, zag hier vanmiddag toevallig een fragment van bij de herhaling van Zomergasten. Zag er zeker interessant uit.

avatar van T.O.

T.O.

De favoriete film van Angela Merkel.

avatar van Dievegge

Dievegge

Nog nooit had ik wat uit de D.D.R. gezien, dus werd het dringend tijd. Verrassend genoeg blijkt het geen grauw arbeidersverhaal met een politieke boodschap, maar een kleurrijke romance met veel bloemen en muziek. Ze nemen rustig de tijd om een rocknummer van de Puhdys en het vioolconcerto van Beethoven op te voeren.

Van het dagelijkse leven van de Ossis wordt veel getoond, zoals een koffiemolen en een fluitketel. Aan de muur hangen ouderwetse tegels, waarvan er één ontbreekt. Oude gebouwen worden opgeblazen om ze te vervangen door eenvormige flatgebouwen. Ze rijden met de meest blitse auto aller tijden: de Trabant.

In technisch opzicht lagen de DEFA-studio's achter, wat blijkt uit een paar knullige actiescènes. De dialogen en de dramatische opbouw zitten wel goed. Er zijn vrolijke, maar ook tragische momenten. Preuts waren ze niet, want er komt wel wat bloot in voor.

De acteurs hebben uitstraling: Winfried Glatzeder met z'n langwerpige lijf en haviksneus; Angelica Domröse met haar waterige blik. Dit werd een bioscoophit, maar in de vroege jaren '80 kwam er een tv-verbod, omdat beide hoofdrolspelers naar het Westen overgelopen waren.

avatar van Fransman

Fransman

Wat lang uitgesponnen liefdesgeschiedenis in hartje Berlijn, waar twee buurtgenoten, na vast te zitten in liefdeloze huwelijken, voor elkaar vallen en (weer) gelukkig willen worden. Zeker geen onaardige film, en qua vorm met hier en daar zeker verrassende vondsten. Maar het verhaal zelf is weinig verrassend. Wel een leuk inkijkje in het dagelijks leven in de toenmalige DDR (Oost-Duitsland) Kennelijk een groot kassucces in die dagen, dat van de van oorsprong Pool Winfried Glatzeder en Angelica Domröse 'wereldsterren' maakten, totdat ze naar het westen uitweken, en toen was het uit met de pret en mocht de film niet meer vertoond worden. Want hoe vriendelijk en vrolijk het er in deze film allemaal uitziet, het was en bleef een totalitaire gevangenis, totdat de Russen er hun handen vanaf trokken in 1989.