• 9.372.844 stemmen

Met onder meer: Tommy Flanagan, Robert Patrick en Alison Doody

Gesproken taal: Oekraïens, Spaans en Engels

Plot The Rising Hawk

"Freedom is my nature."

Tijdens de 13e eeuw groeit het Mongoolse Rijk uit tot het op één na grootste imperium dat de wereld ooit heeft gekend. Burunda Khan, een machtige Mongoolse generaal, leidt zijn legers naar het westen op zoek naar nieuwe landen om te veroveren. Zakhar Berkut en zijn vrouw Rada leven in een klein dorp dat vecht voor hun vrijheid in het grenslandschap van de Karpaten.

avatar van joolstein

joolstein

Deze film is gebaseerd op de gelijknamige klassieke roman van schrijver Ivan Franko, de persoon Zakhar Berkut is een van de beroemdste figuren uit de Oekraïense literatuur. Het speelt zich af ergens in 1241 in de Karpaten, wat toen onderdeel was van het Koninkrijk Galicië-Wolynië en wat tegenwoordig in het westen van Oekraïne lig. Het toont het publiek dus de wereld van het dertiende eeuws Oekraïne, het harde leven van een klein dorp onder leiding van Zakhar Berkut (in 1971 was er al eens een film met die naam) en de invasie van Kyivan Rus door Chengis Khan's Gouden Horde.

De film vertelt over een interessant tijdperk in de geschiedenis, heeft best mooie gedetailleerde tijdsperiode decors en kostuums maar ruïneert veel door matig camerawerk, regieproblemen, acteerproblemen, soms slechte vechtscènes (sommige waren ook best goed) en vooral scriptproblemen. Er zijn meerdere grote plotgaten en verschrikkelijke dialogen. Er was zelfs een hele scène met paarden in het dorp waar het geluid domweg slecht was. Alsof de geluidsman achter een heuvel stond? De film speelt ook leentjebuur bij andere series en films. Er is een personage die sterk lijkt op Hodor (GoT) en de climax is domweg geleend van 300.

Verder ook veel stereotype bij de andere personages; de jonge held Maksym (uit de V.S. Alex MacNicoll), het meisje Myroslava met het leuke snoetje (Britse Poppy Drayton)en de wraakzuchtige schurk; hier dus Khan Burunda. Met Tommy Flanagan en Robert Patrick waren er nog twee aardig bekende namen maar de castingkeuze, was dubieus in het geval van de Ierse actrice Alison Doody (Indiana Jones and the Last Crusade), die Berkut's vrouw Rada speelt. De 52-jarige leek, om het zacht uit te drukken, door haar plastische chirurgie, niet op zijn plaats in de periode van de dertiende eeuw.

Deze Oekraïens gemaakte film in het Engels was niet heel slecht, heeft een vrij lange tijdsduur en mist duidelijk gebrek aan ervaring.

avatar van MovieMind

MovieMind

Goede en duidelijke recensie joolstein, maar ik vind je beoordeling (3*) vrij gul.

joolstein schreef:

Dat met het geluid was gewoonweg amateuristisch.

Inderdaad. (en wat voor climax, vooral die actie van "Hodor" )

Alison Doody (eens een aantrekkelijke vrouw) was inderdaad een totale miscast met haar verbouwde gelaat.

Op het moment dat ze in beeld kwam schoot ik meteen in de lach en dacht 'djeez, dat kan dus echt niet'.

Zulke chirurgisch bespoten en verbouwde vrouwen zouden voor een film anders dan in een moderne tijdlijn niet gecast mogen worden, maar dat is mijn bescheiden mening. (stiekum zou ik zulke engerds helemaal niet op het scherm willen zien)

Vond het maar een matige film.

avatar van joolstein

joolstein

MovieMind schreef:

Dat kom ook wel doordat ik best gek ben op dit soort films en er nog veel middelmatiger en slechtere zijn te vinden. Soms maar gemaakt voor een habbekrats door een LARP of re-enactment-groep. Dan heeft deze best nog een redelijk budget. De duurste Oekraïense film tot nu toe, al zal niet heel moeilijk zijn,, aangezien er niet veel heel films worden gemaakt. Met dit soort films is het ook altijd een beetje je eigen behelpen, lage verwachtingen hebben, want vele zijn er filmisch niet echt best. En ondanks dat het niet heel goed was ook wel van de film genoten.

avatar van MovieMind

MovieMind

joolstein schreef:

Ben ook een liefhebber van dit soort films en er zijn zeker slechtere te vinden, maar ik vond het niet zo best.

En ondanks dat het niet heel goed was ook wel van de film genoten.
Dat verklaart je beoordeling, fijn dat jij wel hebt genoten want daar draait het uiteindelijk om.

avatar van stinissen

Er zijn inderdaad velen films in dit genre die slechter zijn. Ik heb me met deze prent ruim anderhalf uur vermaakt. En vond de film erg onderhoudend en dat is bij films de hoofdzaak daarom ook een zeven dus 3.5*.

avatar van Waku

Waku

Hoe sterk men ook zijn best doet " The rising Hawk" ontsnapt net niet aan middelmaat. De settings zien er meestal te gemaakt uit. Soms zijn de beelden wel mooi in beeld gebracht maar het blijft wisselvallig. Dat geld ook voor het acteerwerk. Het is net iets te geforceerd. Net als de gevechten. Het wordt net niet knullig. Nee, geen topper maar ook net niet een miskleuner. Enkele bekende namen uit diverse series moeten de film wat body geven. 2.5*/3*

avatar van schumacher

schumacher

Ik deel Waku zijn mening volledig.

Speelduur veel te lang ook.

avatar van AngelicV

AngelicV

De humor is om te schieten in deze film. Verder redelijk historisch verhaal gekoppeld aan enkele goede acteurs en wat minder goede. Tserenbold geeft goed gestalte aan zijn rol. De rest te luchtig...jammer had nog wat meer in gezeten.