• 9.374.599 stemmen

Geregisseerd door: Edward F. Cline en Buster Keaton

Met onder meer: Buster Keaton, Sybil Seely en Joe Roberts

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Convict 13

Buster speelt golf met Sybil wanneer hij plotseling knockout gaat. Een ontsnapte gevangene wisselt van kleding met hem. Buster komt hierdoor in de gevangenis terecht en ontdekt dat hij zal worden opgehangen.

Unlucky Golfer / Golfeur malchanceux

Prisoner / Prisonnier

Hangman / Bourreau

Prison Guard

avatar van Movsin

Movsin

Het was natuurlijk niet mogelijk het tempo van opeenvolgende geslaagde gags van het begin van de film aan te houden, maar toch een portie filmplezier beleefd aan dit typisch Keatonfilmpje met wat niet onbelangrijk was :de romantiek, maar ook veel acrobatische actie, wat maatschappelijke gedachten, als de nederige positie van de kleine man en hoe die kleine man, vaak eerlijke man wordt bedot, de gekende scenes met een overvloed van politiemensen en toch weer een slot waarbij het nog niet zo slecht afloopt...

avatar van Metalfist

Metalfist

Convinct 13 is weer zo'n typische Buster Keaton short. Je snapt echt niet hoe hij als personage altijd in zo'n situaties terecht komt (in Convinct 13 komt hij onterecht in de gevangenis terecht) maar as je hem bezig ziet.. Het is altijd wel geloofwaardig. Opletten welke versie je trouwens van Convict 13 kijkt, want lange tijd is er een stuk verloren gewaand en hebben ze het opgelost door de plotlijn een beetje aan te passen. De volledige versie is die waar Keaton op het einde wakker wordt en dat het allemaal een droom lijkt te zijn. Mijn DVD van de officiële Buster Keaton box bevat daarentegen het einde waar Keaton gepromoveerd wordt tot assistent warden. In ieder geval weer erg fijn stunt- en vliegwerk (toch het handelsmerk van onze stoïcijnse vriend) en ik hoop dat dit ooit nog eens in een gerestaureerde versie uitkomt. De volledige versie op Youtube is wel erg donker naar het einde toe.

avatar van starbright boy

Behoorlijk gewaagde humor in vergelijking met tijdgenoten. Grappen rondom de doodstraf, dat moet wel een beetje gewaagd zijn geweest. Steeds meer een minisspeelfilmpje ook, met een plotlijn en niet zomaar een verzameling gags. Opvallend is een african american die caddy is zonder dat er nu bedenkelijke grappen worden gemaakt, dit was midden in de herleving van de KKK, wat in '20 een mainstreamclub was.

avatar van Film Pegasus

Jaren voor de Hollywoodschandalen van begin jaren '20 en de Hays Code rond jaren '30, zag je in de films nog onderwerpen die daarna jarenlang taboe zouden zijn. Zoals hier lachen met de doodstraf. Want ook al zijn er enkele dingen die nog wat herhaalt worden (eigen aan die tijd bij comedy) ligt het tempo bij veel films van Keaton vrij hoog. Op amper 20 minuten krijgen we zowel grappen rond golf en zit hij op een wip en een gauw in de cel waar hij dan nog meer beleeft. Het trio Keaton, Sybil Seely en Joe Roberts werkt best wel goed. En ook al is het niet zijn beste film, is het toch weer lachen.

avatar van Fisico

Fisico

Blijft geweldig zo'n Buster Keaton bij tijd en stond. Zoals steeds een hoog tempo ondersteund door een amusant melodietje. Blijf erg vermakelijk en humoristisch en het plot zit vaak ook goed in elkaar, enfin, voor het slapstick genre dan toch. Het plot ontwikkelt zich erg snel van de ene situatie naar de andere situatie, maar vloeit bovenal goed in elkaar over. Van golfer naar gevangene naar cipier. Het lukt hem allemaal.

Typisch kolderieke toestanden. De beeldkwaliteit was niet geweldig op Youtube, maar ook dat heeft zijn charmes. Het samenspel met Joe Roberts blijft top en gaat goed samen.