Tell Me Who I Am (2019)
Documentaire
85 minuten
geregisseerd door Ed Perkins
met Alex Lewis, Marcus Lewis en Andrew Caley
Marcus en Alex Lewis zijn Engelse tweelingbroers. Alex heeft geheugenverlies en vertrouwt op het geheugen van zijn tweelingbroer Marcus. Hij heeft geen herinneringen meer en verloor zijn identiteit bij een ongeluk. Alex vertrouwt volledig op zijn broer en probeert te begrijpen wie hij was. Hun verleden is echter veel akeliger dan hij denkt.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,6 / 10667)trailer (YouTube)kijk op NetflixIndrukwekkende documentaire! Jammer genoeg werkte de onertiteling niet goed op onze tv, de helft van de tekst viel weg. Daarom in het Nederlands gekeken, komt iets minder goed over: 4 sterren.
Klopt er was een landelijke storing gister m.b.t. netflix subtitles. Lag niet aan je tv
Maar wat een horrorverhaal. Ik ben moeder. Ik heb 2 kinderen, ik snap het gewoon niet, hoe kun je zo zijn? Hoe? Het is om te kotsen.
Prachtig gefilmd en wat een liefde tonen die mannen voor elkaar. Maakte het heftige onderwerp draaglijk voor mij.
Niet dat ik het dan een heel goeie film vind - zo vanaf de helft wordt het me een beetje teveel, tsja, gespeeld, gekunsteld. Maar ja hoe vertel je zo'n verhaal, dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Duidelijk wel dat de makers naar een paar erg sterke documentaires hebben gekeken als voorbeeld - de stijl van vertellen deed me nogal denken aan Touching the Void (2003), maar dan zonder de luchtigheid die daar in zit. En ja, de wat erg overdreven grauwe achtergrond gaat ook wel wat irriteren - ook dat is me net iets te gekunsteld.
Grotendeels geniaal mooi gebracht door de beide broers. Naar het einde toe ook daarbij hier en daar wat twijfelachtig, maar ja, je zal het maar te doen krijgen. Alle respect.
Schokkend verhaal. Mis wel het ‘wederhoor’ verhaal in deze docu. Kennelijk was er sprake van een heel netwerk, maar geen woord daar verder over.
Daar zit ik dus ook mee: als die jongens werden 'uitgeleend, dan waren er toch veel meer die hier van wisten? Waar is hun verhaal? Kennelijk ook nog figuren in hoge kringen, inderdaad om te kosten..

Voor een keertje is de stilering de positieve uitschieter bij een documentaire. Dat gebeurt toch zelden, dus zeker wel het vermelden waard. Er wordt aardig wat tijd gestoken in het audiovisuele, zodat het vertelde verhaal voldoende ondersteund wordt. Zouden meer docus mogen doen.
Maar met de opzet had ik wat meer problemen. Allereerst ligt het er in het begin net iets te dik op dat er "een groot geheim" is. Men blijft daar bijna een half uur omheendraaien, terwijl men wél steeds laten blijken dat er een onthulling gaat volgen. Die onthulling is uiteindelijk wat minder spectaculair, ondanks dat de feiten wél enorm dramatisch zijn natuurlijk. Da's toch niet echt de impact die je wil creëren lijkt mij.
Daarnaast vraag ik me toch ook wel af wat voor mensen zo'n gesprek of onthulling voor een hoop camera wil doen. Ik hoef daar als kijker eerlijk gezegd niet echt bij te zijn. Voer zo'n gesprek eerst privé en maak er dan een docu over, op deze manier voelt het toch ook wat aan als aandachtszoekerij.
Doet weinig af aan het drama dat er zich afgespeeld heeft natuurlijk, ook niet aan het unieke verhaal, maar dit had men toch veel beter kunnen brengen.
Deze gedachte had ik aanvankelijk ook, maar het wordt zo integer en gevoelig gebracht dat ik er evengoed in meeging. Ze komen sowieso over als buitengewoon sympathieke mannen.
Ik snap ook wel dat je dit ook in een half uurtje kan vertellen maar dan amper een documentaire hebt, maar toch. Er moest duidelijk een hoop kunstgrepen worden uitgehaald om dit 85 minuten te laten zijn.
Los daarvan is het zoals gezegd een bijzonder en wrang verhaal, en met name het laatste deel is wel interessant als we meer inzicht krijgen in de worsteling van hen beiden. De ene die het nodig heeft om te weten, de ander die het voor zichzelf juist niet aankan om de waarheid te vertellen. Psychologisch interessant, stylistisch wel aardig, maar of dit nou per se een full length documentaire moest worden, ik weet het niet.
Vaak zie je ook dat hoe heftiger het onderwerp, hoe hoger de beoordeling wordt. Niet altijd per se een terechte manier van stemmen.
De kijker wordt lang in het duister gehouden over wat er precies gebeurd is. De broers kiezen voorzichtig hun woorden en doen er lang over om tot de kern van het verhaal te komen. Dat lijkt een bewuste keuze van de regisseur, die tevens door een langzaam opbouwende montage zijn best doet om de kijker op het puntje van zijn stoel te laten zitten. Het werkt wel, maar de opzet voelt daardoor behoorlijk gekunsteld aan. De vele tussenshots van het landhuis en de reconstructie van bepaalde scènes versterkten dat gevoel.
Ook de slotact waarin Marcus aan Alex vertelt wat hen is overkomen, voelt geforceerd. Het is weliswaar een oprecht gesprek en integer in beeld gebracht zonder veel opsmuk, maar door de zorgvuldig ingerichte studiosetting bekruipt me tóch een gevoel van voyeurisme en effectbejag als je dit op camera vastlegt en aan de kijker toont. Maar goed, is dat ook niet de essentie van een documentaire?
Hoe dan ook, een tragisch verhaal, dat me ondanks het trage karakter wel aangreep.
Gaandeweg wordt het steeds meer gerekt, terwijl je weet dat de onthulling komt. Eenmaal onthuld valt de shock toch wat tegen. Misschien ook omdat het allemaal wat afgeraffeld wordt en er verder helemaal niet verder op de grotere conspiracy wordt ingegaan. Er is in ieder geval voer voor meer dan dat de docu uiteindelijk laat zien.
Krappe 3,0*