• 9.377.091 stemmen

Met onder meer: Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 2 september 2021

Plot De Veroordeling

"What If Fake News Becomes Your Reality"

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer-moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg, waardoor het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze 'trial by media' besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Ik kende de zaak alleen van naam, dus het was erg interessant om eens te zien hoe alles is verlopen. En dat was best intrigerend. Onvoorstelbaar dat een gewone burger zomaar iemand van moord kan beschuldigen en diens leven kapot kan maken en er uiteindelijk gewoon mee wegkomt. Want wie denkt nu nog hieraan als De Hond weer in het nieuws komt met een peiling?

Echter, als speelfilm vond ik het toch iets minder geschikt. Als documentaire had ik het beter gevonden, denk ik. Voor m'n gevoel probeerde de film een soort thriller te zijn (door de soundtrack onder andere), maar daarvoor miste toch een zekere spanningsboog. Dat is natuurlijk ook lastig bij non-fictie, maar vandaar ook mijn eerste punt. Het verhaal had een vast tempo en kwam niet echt tot een climax. Maar misschien is dat ook hetgeen steekt bij de werkelijke zaak; er is niet 100 procent duidelijkheid.

Het acteerwerk was bovengemiddeld goed voor een Nederlandse film. Ik heb Fedja van Huêt weleens in sterkere rollen gezien, maar ik was erg onder de indruk van zijn accent in deze film. Hier en daar waren wat personages die nog te veel toneelschool lieten doorschemeren, maar er zaten ook heel goede tussen.

Dit was trouwens de eerste film waarbij ik Subcatch heb kunnen proberen. Nederlandse films zijn nog weleens slecht te verstaan, en aangezien Pathé nog steeds geen ondertitelde voorstellingen of andere voorzieningen voor slechthorenden heeft, is dit een goed alternatief. Met deze app loopt op je telefoon de ondertiteling voor de film mee. Het werkte erg goed, en synchroon tijdens de hele film. De verstaanbaarheid was bij deze film over het algemeen prima, maar toch fijn om af en toe wat gemompel terug te kunnen lezen. Hopelijk hadden de mensen achter mij er geen last van.

Ten slotte toch nog een half puntje aftrek voor het Amsterdam-West-nummer tijdens de credits. Totaal misplaatst en niet om aan te horen.

6,5/10

avatar van mrklm

mrklm

Het verhaal van de Deventer-moordzaak gebaseerd op het boek van Bas Haan, de onderzoeksjournalist die zich voor Netwerk meerdere keren op de zaak stortte en daarmee zowel een negatieve als een positieve invloed zou uitoefenen op het verloop van de zaak. Wanneer de rechtbank financieel adviseur Ernest Louwes [Mark Kraan] in 2004 in hoger beroep veroordeelt voor de moord op de weduwe Wittenberg in 1999, blijft Louwes beweren dat al het bewijs is gefabriceerd. Bas Haan [Fedja van Huêt] behoort tot degenen die vermoeden dat de zogenaamde ‘klusjesman’ Michael de Jong [Yorick van Wageningen] de eigenlijke moordenaar is. Wanneer mediapersoonlijkheid Maurice de Hond verkondigt dat hij bewijs heeft waardoor hij “100% zeker” is dat ‘de klusjesman het heeft gedaan’, begint een nachtmerrie voor Michael en zijn vrouw Meike [Lies Visschedijk]. Intrigerende reconstructie van een recent stukje geschiedenis richt zich vooral op de rol die de media hebben gespeeld in de hetze tegen De Jong en zijn vrouw en is een genadeloze terechtwijzing van de vele talkshows over de waan van de dag die onze televisie teisteren en het platform dat zij aandachtszoekers als Maurice de Hond menen te moeten bieden. Het schaamrood liep mij over de kaken bij de archiefbeelden waarin Claudia de Breij een serenade brengt aan De Hond. Treurigstemmend, maar zeer goed gemaakt en uitstekend geacteerd, vooral door Van Wageningen als de getormenteerde, mediaschuwe ‘klusjesman’.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een journalist die onderzoek doet naar een man die voor moord veroordeelt is. Gebaseerd op de spraakmakende Deventer-moordzaak, wat uiteraard een boeiend verhaal is en hier een meeslepende film oplevert. De film zit goed in elkaar en tegen het einde wordt het ook best spannend. Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen zetten twee prima rollen neer.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

De Veroordeling is meer dan alleen een film. Het laat zien dat niet iedereen met een stem serieus genomen moet worden. Maurice de Hond, handelde vanaf begin af aan uit eigen belang en maakte daarmee het leven van twee mensen kapot. Ongelofelijk.. Misschien nog wel het ergste dat meneer Louwes, weer een burgerlijk leventje leidt. Terwijl De Jong, getekend is voor heel zijn leven en alles verwoest is.

De titel ‘De Veroordeling’ weerspiegelt dan ook de samenleving in die tijd. Mensen veroordeelde Jan en alleman, op basis van een ‘BN’R met een mening’. Waarvan werkelijk elke aantijging die hij deed richting De Jong, uit de duim gezogen was. Had ook nergens écht een fatsoenlijk argument, maar werd overal serieus genomen. Dat ook mede door het toneel spel van Louwes.

Het tijdperk jaren 90’ tot mid 2000, tekent zich sowieso als een tijdperk vol gerechtelijke dwalingen. Neem De Puttense moordzaak, Schiedammer Park moord en De Deventer Moordzaak. Het OM viel keer op keer door de mand met als gevolg, verwoesten levens..

Verder, was het een zeer indrukwekkende film. Sterk gespeeld door Huêt en Wageningen en een goede verfilming van een veelbewogen zaak. Ook knap staaltje journalistiek werk, van Bas Haan.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk sterk drama van eigen bodem. Het verhaal is bekend en wordt waarheidsgetrouw uitgewerkt door Burger. De film kijkt lekker vlot weg en is van begin tot eind boeiend. Soms neigt het naar een documentaire maar toch blijft het een film. Het drama gedeelte had best wat meer Amerikaanse jus mogen hebben om de kijker nog meer te raken, maar dat is een kleinigheid. Het acteerwerk is degelijk en voldoende. Prima kijkvoer. 4.0

avatar van BBarbie

BBarbie

Minutieuze reconstructie van de betrokkenheid van tv-journalist Bas Haan bij de Deventer moordzaak. Een prima drama, dat niet nalaat om "complotdenker" Maurice de Hond een flinke draai om z’n oren te geven. Een degelijke film met goed acteer- en camerawerk..

avatar van pampelonne

pampelonne

Een degelijke reconstructie van de Deventer moordzaak.

wat mij het meest heeft geraakt, is de ongelofelijke kwaadaardige rol, die Maurice de Hond heeft gespeeld!

Hij heeft willens en wetens iemand kapot gemaakt.

Het erge is, dat hij ook weer in de corona pandemie opduikt met zijn 'alternatieve feiten' en desinformatie.

avatar van Fisico

Fisico

Om eerlijk te zijn was de Deventer-moord voor mij als Belg een onbekend gegeven. Ik veronderstel dat dit gebeuren in Nederland heel wat meer bekend is. Het speelde me toch wat parten, deels om het verhaal vlot te volgen, de impact in te schatten en zelfs enige betrokkenheid of voeling te creëren. De fragmenten met de Vries en van Nieuwkerk in DWDD doen vermoeden dat de zaak echt groot was destijds.

De film ziet er voorts netjes uit waarbij Burger vakkundig het gebeuren goed en vlot in beeld brengt. Blij hier te lezen dat de film vrij waarheidsgetrouw is neergezet. Schrijnend ook hoe levens verwoest werden en justitiële apparaten als het OM zich fouten kunnen veroorloven op de kap van mensen. De gevolgen zijn soms niet te overzien. En de media tja, dat zijn uiteraard ook geen heiligen natuurlijk.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Op zich prima film, al vond ik het zelf meer wegkijken als een soort docuserie. Daarnaast is het ook wel handig en leuker als je al een klein beetje voorkennis hebt (ik heb de Deventer Mediazaak Podcast ook geluisterd) want je wordt qua zaak niet echt van A tot Z aan het handje meegenomen.

Yorick van Wageningen is wat mij betreft terecht in de prijzen gevallen, maakt echt iets leuks en niet-standaards van zijn rol, zonder in een raar typetje te vervallen.

avatar van TMP

TMP

Prima film van eigen bodem over de nog steeds zeer intrigerende Deventer moordzaak. Ik was al bekend met de achtergronden van de zaak, dat helpt wellicht wel een beetje om in het verhaal te komen. De focus ligt hier niet per se op de vraag wie het gedaan heeft, dat wordt op het einde ook open gelaten, maar meer op de jacht die onder aanvoering van Maurice de Hond via de media is gevoerd tegen iemand waartegen geen enkel bewijs bestaat en de impact die dat op diens leven heeft (gehad). Het acteerwerk is prima, met name Fedja van Huêt speelt erg goed. Ook is een en ander prima in beeld gebracht en het is wel aardig om het tijdsbeeld van toen terug te zien. Zeker een kijkbeurt waard.

avatar van Movsin

Movsin

Een intriest gebeuren dat netjes uit de doeken wordt gedaan en waar bedenkingen vallen over het begrip "rechtsstaat" en twijfels over de goede bedoelingen van getuigen en diegenen die via media hun mening doordrukken met - wat hen helaas onverschillig laat - nare gevolgen voor anderen..

Goede vertolkingen dacht ik zo.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Even meegepikt vanwege de goede beoordelingen niet wetende waar de film over ging, het is uiteraard even inkomen, hoofdzakelijk omdat ik niet echt bekend ben met de zaak, maar een sterke indruk maakte dit product zeker.

Fraai sowieso is het begin met de orgelmuziek, een element dat we daarna niet meer terug horen, desondanks blijft de muziek van een sterk en dreigend niveau. De focus komt op onderzoeksjournalist Bas Haan die het onderzoek naar de zaak incompleet vind en begint te graven in de informatie rond Louwes en de nodige onrechtmatigheden vaststelt waarop automatisch de discussie oplaait wie dan wel de dader is. Iets dat zich ontspint in verschillende kampen en partijen die zich er tegen aanbemoeien met vergaande theorieën en beschuldigingen, zeg maar gerust smaad en laster. Iets dat Haan zich ook weer aantrekt en nogmaals op onderzoek uit gaat en nog meer fouten en rare dingen vind. Ontstellend is eigenlijk de situatie rond zo'n Maurice de Hond die maar een podium krijgt en maar mag roepen en beweren, met zo blijkt later wel hele eigenaardige motieven.

Slechte punten....? Nou... eigenlijk niet echt. Of het moet het dikke accent van de Haan zijn die het geheel wel eens wat kneuterig aan laat voelen, maar als de man zo klinkt dan is dat zo. Van Huet is verder prima, maar het is Van Wageningen die de schijnwerpers trekt en in verschillende scènes geweldig is zoals tijdens het interview met Haan die best wel aangrijpend is net als het gedoe met de honden.

De Veroordeling is dan ook niet zomaar een film wat dat betreft, en zeker iets dat de interesse naar de zaak en het werk van Bas Haan aanwakkert. Tevens is het een aanklacht tegen de stemmingmakerij en verdachtmakingen die we hier zien. Met de pers er achter en de sociale media van tegenwoordig een schandvlek die in het geval onterecht nooit weer helemaal weg gaat. Afijn, het mag duidelijk zijn dat mij dit wel beviel en zeker op termijn wel weer eens onder de aandacht komt.

avatar van AniSter

AniSter

Het is een goede film en tevens een historisch(e) document(aire). Ik ken het verhaal al vanaf de moord in 1999. Deze verfilming is een realistische weergave van het gebeuren rondom de boekhouder en de klusjesman, gezien vanuit de onderzoekende journalist. Realistisch vanwege de ingemixte oorspronkelijke beelden. Een van de betere Nederlandse films.

Erg sterk. Minutieus verslag van de bekende langlopende zaak met verrassende wendingen. Ik was al weer het een en ander vergeten, interessant om alles weer eens goed op een rijtje te hebben.

Goed inkijkje op de redactie van Netwerk en de werkwijze van onderzoeksjournalist Bas Haan.

Bas Haan komt niet helemaal brandschoon uit deze film. Hij werkt namelijk aanvankelijk mee aan de hetze tegen de onschuldige klusjesman (die geen klusjesman was), opgezet door Maurice de Hond, door de Hond een podium te bieden. En andere media doen gezellig mee, met als triest dieptepunt het tenenkrommende lied van Claudia de Breij. Hoe diep kun je zinken...

Goede hoofdrol van Van Huêt, al moest ik eerst wel even wennen aan zijn accentje. Yorick van Wageningen overtuigt ook als de 'klusjesman'. Wat een vreselijk leven heeft die man al die jaren gehad. Arme man.

De titel De Veroordeling slaat niet alleen op die van Ernst Louwes, maar vooral op de veroordeling / heksenjacht door de Maurice de Hond en de media van de 'klusjesman'.

Een goede journalisten en onderzoeksjournalistiek film, fijn dat we dat in Nederland ook eens hebben en dus ook goed kunnen. Meestal zijn het de Amerikanen die hier heel goed in zijn.

avatar van schram101

schram101

Goede Nederlandse film met zowaar zelfs eens prima acteerwerk. Huet en Van Wageningen zijn sterk, zeker als je na even gewend bent aan de opgezette accentjes. Het plot intrigeert, of je nou enorm bekend met de zaak bent of niet. Visueel ook best prima eigenlijk, komen nog wat leuke camerastandpuntjes voorbij.

avatar van Brandt

Brandt

Verrassend sterke reconstructie van de Deventer Moordzaak vanuit het perspectief van Netwerk journalist Bas Haan (fedja van Huet) die op onderzoek gaat en zich steeds meer vastbijt in deze zaak. Haan maakt fouten, zo wordt hij er per fax door Peter R de Vries fijntjes op gewezen dat hij feiten achterhoudt, maar dringt steeds dieper tot de kern van de zaak door.

En dan is daar plots Maurice de Hond, een BN-er met een mening, die wel erg veel aandacht van de landelijke pers krijgt.

Woest makend is de scene waarin (op archiefbeeld) Claudia de Breij, toch wel het geweten van links Nederland, Maurice vol bewondering toezingt. De acteurs zijn goed op dreef, maar mij viel vooral Yorick van Wageningen op die nauwgezet het wat zonderlinge personage Michael de J. neerzet. Wekt hij eerst nog afkeer, gaandeweg krijgt je als kijker steeds meer met hem te doen. Tijdsbeeld is ook leuk, liepen we er in de zero's echt zo slecht gekleed bij? Behalve Bas dan, die is tijdloos gekleed in zijn eeuwige spijkerbroek en bloes

avatar van Shadowed

Shadowed

Degelijke reconstructie van de zaak, ook al richt deze film van regisseur Sander Burger zich meer op de hetze vanuit de media dan de daadwerkelijke misdaad. Tot op zekere hoogte is dat jammerlijk, omdat je er als kijker niet het hele verhaal van meekrijgt. Mark Kraan en Yorick van Wageningen zijn vervolgens te sterk aangezet en niet bepaald sympathiek als genuanceerde "slachtoffers", waardoor De Veroordeling vooral een gebrek aan inlevingsvermogen kent. Burger had daarnaast meer aandacht mogen besteden aan de visuele presentatie, die toch wat droog en kaal naar voren komt. Fedja van Huêt vormt gelukkig een uitstekende hoofdrol en de film blijft altijd boeiend, maar overtuigen doet het geenszins.