• 9.378.489 stemmen

Pisnicht: The Movie (2019)

Documentaire | 51 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Nicolaas Veul

Plot Pisnicht: The Movie

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit? 'Homo' roepen of een homograpje maken; het gebeurt veel en het lijkt redelijk normaal. Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt? En waarom? Welke denkbeelden zitten er achter de grappen? Nicolaas gaat naar scholen, staat in voetbalkleedkamers en polst mensen op straat hoe beladen het woord homo is.

avatar van Karst

Karst

Kort genoeg om het boeiend te houden. Niet alles even interessant maar een aantal reacties vond ik eerlijk gezegd redelijk schokkend. Vooral de lachende donkere man die in zijn gezicht zegt dat hij eigenlijk geen homo's in zijn buurt wil hebben, het vreselijk zou vinden als zijn zoon homo zou zijn en volgens mij zelf niet eens beseft hoe kwetsend dat is en het niet eens kwaadaardig lijkt te bedoelen geeft aan dat homo-emancipatie een wel erg ver van mijn bed show is voor sommigen.

De clipjes van verscheidene cabaretiers hadden er niet in gehoeven. Cabaretiers maken grappen over alles, dus ook homo's, dat is hun werk. Daarnaast laat een enkele quote van een cabaretier niet de context zien waarin de grap gemaakt werd.

Beetje pijnlijk ook om op te merken hoe zeer het woord homo ingeburgerd (ook bij ondergetekende) is als synoniem voor prutser, luiwammes, druiloor, slome, etc. etc.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Karst schreef:

Ik heb echt nog nooit iemand 'homo' horen zeggen om iemand als prutser of luiwammes, etc uit te maken. .

Uier schreef:

Wel als synoniem voor watje. Net zoals mietje. En wijf.

Ik heb het woord "homo" door de jaren heen als synoniem voor van alles en nog wat horen gebruiken. Gewoon als gemakkelijk in het gehoor liggend denigrerend scheldwoord. Inderdaad ook voor luiwammessen, prutsers en slomen. Maar ook gewoon voor mensen die verder helemaal niet bekend zijn bij de "homo"-roeper.

Het is bij een grote groep mensen blijkbaar een "geinig" woord om anderen mee aan te duiden.

Donkerwoud

Ik ben geen fan van dit soort ego-documentaires om een breder maatschappelijk probleem mee te duiden, omdat het vaak wat navelstaarderig wordt of teveel uitgaat van iemands individuele positie. Het helpt ook niet mee dat het genre een tijdje lang dichtslibde met producties rond geprivilegieerde BN'ers en hoe zij zich tegenover bredere kwesties verhouden. Maar Nicholaas Veul is in 'Pisnicht: The Movie' (2019) alleszins een sympathieke gast en zijn eigen ervaringen met een pijnlijke coming-out geven deze docu een gevoel van urgentie. Zo is het gesprek met zijn eigen vader schrijnend, maar ergens ook mooi en hoopvol hoe de twee toch die belangrijke confrontatie zijn aangegaan en elkaar proberen te begrijpen. Stuitend eigenlijk hoe de dubbele maat richting homoseksualiteit zo aan de oppervlakte ligt in de straatinterviews en de harde cabaretgrappen, terwijl we als land prat gaan op onze homotolerantie.

Donkerwoud schreef:

Humor van caberatiers maakt zo'n onderwerp juist bespreekbaar. Wat een gehuil weer, als er zelfs geen grappen meer mogen worden gemaakt. Jij bent zeker ook zo iemand die het schandalig vind dat Johan Derksen niet mee huilt met Ellie Lust omdat er grappen worden gemaakt?

De echte homohaat zit bij bepaalde bevolkingsgroepen. Heeft de docu dat ook durven te benoemen, of houden ze het lekker veilig door het algemeen te laten?

Jij staat overigens wel altijd vooraan als er ergens een discussie over racisme of discriminatie is zeg

Uier schreef:

Wel als synoniem voor watje. Net zoals mietje. En wijf.

Mweh, eigenlijk wel hoor. ''Schiet eens op, homo.''. ''3-0 verloren, stelletje homo's''. Het woord homo is redelijk ingeburgerd als algemeen gebruikt scheldwoord. Alleen heeft het geen bal te maken met het feit dat men een probleem met homo's heeft. Het is gewoon een woord dat makkelijk te gebruiken valt en niet zo beladen is als het woord kanker. Daar hou ik dus echt niet van als mensen daar mee schelden.

Donkerwoud

Tering gast, je hóeft niet te reageren op alles wat ik hier schrijf of plaats. Ik ken je stokpaardjes nu wel.

Donkerwoud schreef:

Beetje de omgekeerde weg dit, aangezien jij alle discriminatie-discussies opzichtig op zit te zoeken. Kort terug ook nog zelfs bij nota bene The Lion King.

The Oceanic Six schreef:

Ik plaats artikelen die ik interessant vind, om verschillende redenen. Ik ben er niet verantwoordelijk voor als gebruikers dat aangrijpen om oeverloze discussies te voeren.

Donkerwoud schreef:

Klopt, ben je ook niet. En je moet ook niet klagen als mensen zich eraan storen en er een weerwoord op plaatsen. Cabaretiers monddood willen maken en dan verbaast zijn dat mensen daar een andere mening op geven.

The Oceanic Six schreef:

Je ziet spoken. Dat staat er niet.

Donkerwoud schreef:

Je ziet spoken. Dat staat er niet.

Je zegt het hier gewoon, maar uiteraard hou je het zo cryptisch dat je inderdaad de boel kan verdraaien nu. Je wil een homo tolerant land (terecht overigens hoor) en je noemt het stuitend dat cabaretiers er harde grappen over maken. Ofwel, je bent er dus zwaar op tegen.

The Oceanic Six schreef:

Humor van caberatiers maakt zo'n onderwerp juist bespreekbaar.

Nee, niet echt zolang de humor ten koste gaat van 'de ander'. Ik ben de laatste om te beweren dat humor niet in staat is om zaken bespreekbaar te maken, maar de algemene tendens in de cabaret/comedy-wereld is niet zo intelligent, als het om 'homohumor' gaat. Meestal bij grappen over homo's is het onderwerp van de grap ook het doelwit. Lees verder zeker ook dit Volkskrant-artikel. Overigens wil niemand (ook ik niet) dat cabaretiers geen grappen meer maken, maar het zou fijn zijn als ze wat beter zouden nadenken over hun humor, in plaats van the underdog, die toch al op de grond ligt, nog een trap te verkopen. En dat hoeft allerminst saaie humor op te leveren, zie ook de geniale voorstellingen van Micha Wertheim of Daniël Arends of een serie als The Office. Dat zijn komedianten die het zichzelf moeilijk durven te maken.
Echte homohaat komt misschien enkel voor in extreem religieuze kringen en dergelijke. Homofobie komt héél veel voor.
Dat zijn ook boeiende onderwerpen, dus ik ben daar erg blij mee (Vergeet trouwens vooral ook seksisme niet!)
PS: Doe de groeten aan Ted Kerkjes, je hebt schijnbaar een grote fan.
Dat wist Donkerwoud al. Alvast groetjes terug!

Donkerwoud

Ik noem de dubbele maat richting homoseksualiteit stuitend, niet specifiek de harde grappen. Ik heb nergens gezegd dat die grappen niet gemaakt mogen worden of dat ze gecensureerd moeten worden.

Bedankt trouwens, Ted Kerkjes

Donkerwoud schreef:

terwijl we als land prat gaan op onze homotolerantie.

Heb de docu niet gezien, dus kan niet inpikken op specifieke uitspraken, maar ik heb wel sterk de indruk dat "tolerantie" al jaren niet meer voldoende is. Het is dat, ofwel is de inhoud van het woord zodanig veranderd is dat het met de oorpronkelijke betekenis niet zoveel meer van doen heeft.

Iets tolereren heeft namelijk weinig met een waardeoordeel te maken, eerder met een houding. Het tolereren van iets houdt in dat je het oké vindt dat een ander het doet, maar zegt verder niks over een persoonlijk mening. Een beetje meer van dat, een beetje minder "iedereen moet alles maar fantastisch vinden" zou de boel al een hoop vooruit brengen heb ik het idee.

avatar van Basto

Basto

• 11961 berichten

Donkerwoud schreef:

Homotolerantie betekent ook dat je er grappen over moet kunnen maken. Tolerantie is geen eenrichtingsverkeer. Ik heb helemaal niks voor of tegen homo’s.

Frank Zappa - Bobby Brown Goes Down - YouTube - m.youtube.com

Onderhond schreef:

ik heb wel sterk de indruk dat "tolerantie" al jaren niet meer voldoende is.

Je hebt hier wel een punt, ja. Al denk ik wel dat veel mensen die zeggen 'tolerant' te zijn er wel degelijk moeite mee zouden hebben als hun zoon homoseksueel zou zijn. (Zo'n figuur komt ook in de docu voor.) Volgens mij zijn er veel mensen die een houding hebben van 'van mij mogen ze, maar niet in mijn buurt'. En dat lijkt mij niet het toonbeeld van tolerantie.

goongumpa

Ik heb de docu niet gezien (en wat ik ga zeggen is misschien een beetje naast de kwestie), maar ik denk dat NL toch best een toonbeeld is van acceptatie van mensen met een andere geaardheid. Als je het bijv. tegenover Rusland zet, waar er echt een wijdverspreid en geïnstitutionaliseerd probleem is, en homo's of lesbiennes zich zorgen moeten maken over hun veiligheid.

goongumpa

Comedy aanpakken is trouwens ook echt een slecht idee, precies om de reden die Basto aanhaalt. Doet me denken aan imams die zeggen dat grappen over de islam niet mogen. Dan krijg je een averechtse reactie bij een groot deel van de mensen: "ze proberen onze vrijheid van meningsuiting in te perken".

avatar van Basto

Basto

• 11961 berichten

De geroemde Nederlandse tolerantie is naar mijn idee vooral ingegeven door desinteresse. Op zich ook een goede eigenschap, om je net met alles en iedereen te bemoeien.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Niemand hoeft mij fantastisch te vinden of de rode loper voor me uit te leggen. Ik bedoel, heb zelf bijvoorbeeld niks met hipsters; als ik aan ze denk dan draait m'n maag al om..

Maar ik wil wel gewoon hand in hand over straat kunnen lopen zonder nageroepen te worden of erger nog.

Desinteresse? Naar mijn weten hebben hetero's zich nog nooit zo met homo's beziggehouden als in deze tijd. Hadden ze maar wat minder interesse.

En dat het allemaal nog erger kan, want in Rusland dit en dat.. is helemaal de doodsteek voor een discussie natuurlijk.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Mensen moeten sowieso niet hand in hand over straat lopen, zeker niet al slenterend in drukke winkelstraten. Ga lekker in het bos lopen dan.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Haha, is idd verschrikkelijk Was een slecht voorbeeld.

Maar er worden natuurlijk nog altijd homo;s in elkaar geslagen puur om het feit dat ze homo zijn, niet omdat ze hand in hand lopen.

mjk87 schreef:

Ja, eergisteren.

goongumpa schreef:

Het is alleen opvallend dat er zo veel homograppen gemaakt worden (in het cabaret en daarbuiten) en het is nog opvallender dat er zo om gelachen wordt. Je kunt wel zeggen: Het is maar een grap!, maar het feit dat iets als grappig wordt ervaren, zegt uiteraard iets over onze maatschappij en onze manier van denken.

Dat is gewoon de observatie, en dat is alles. Het is interessant om tendensen binnen de kunstwereld te onderzoeken, en deze tendens is opvallend: enerzijds lijkt de acceptatie ten opzichte van homoseksuelen verbeterd, anderzijds worden er nog altijd veel homograppen gemaakt met de homo als "mikpunt". Dat is opvallend.

Niemand heeft in dit topic of in de docu gezegd dat er grappen moeten worden verboden.

PS: Doe de groeten aan Ted Kerkjes, je hebt schijnbaar een grote fan.

En jij zou het OK vinden als we voor de gein jou voortaan aanduiden als homo&litmanen ? Of snap je dan de denigrerende context opeens wel?

mjk87 schreef:

Is deze op tv geweest ofzo?

Wat heb jij tegen bossen en handen?

Graaf Machine schreef:

Waar precies zeg ik dat die mensen het niet kwetsend kunnen of mogen vinden? Of dat het niet denigrerend is?

Wel grappig dat je met mij nu de discussie op zoekt, terwijl je mij geregeld verwijt dat ik jou op schijn te zoeken

Ted Kerkjes schreef:

[Nogmaals: niemand heeft gezegd dat comedy aangepakt moet worden. Daar pleit deze documentaire niet voor en daar pleit ik ook al helemaal niet voor.

Ik heb de reportage gekeken. Veul houdt het heel persoonlijk, en dat is ok, daardoor weet hij de grote valkuilen te vermijden. Een paar domme mensen die achteloos 'homo' of 'gay' roepen zullen dit zien, en beseffen dat ze anderen daarmee in de put kunnen duwen. In die zin is deze film waardevol. Het is wel extreem voor de hand liggend, ik besefte dat al toen ik acht jaar was.

Maar nog even over de representatie van homo's in komedie. Die is naar mijn gevoel juist veel verbeterd. De 'homo met het zeurstemmetje en slappe handje' zie je toch nog zelden, dat is totaal achterhaald. Niet voor niks dat Veul helemaal terug moet naar de tv van de jaren '60-'80 om echt foute dingen te vinden. Homograppen hoor ik over het algemeen veel minder dan een aantal jaar geleden.

Maar misschien dat het in NL anders ligt, hier in BE is New Kids ook nooit zo groot geworden. En van het woord "pisnicht" had ik al helemaal nooit gehoord.

The Oceanic Six schreef:

Nou, dat heb ik je een keer verweten, niet geregeld, maar gelijk heb je wel. Dus dan laat ik het hier maar bij. Erg belangrijk voor jou, en onbelangrijk voor mij, dus dan moet je de kruiper een gunst geven.