• 9.373.068 stemmen

Geregisseerd door: Harold Holscher

Met onder meer: Tshamano Sebe, Keita Luna en Inge Beckmann

Plot 8

"Fear the legend"

William en zijn gezin hebben financiële problemen. Alles verandert als zijn vader sterft en hij een boerderij erft. Samen met zijn gezin verhuist hij naar de boerderij om er een nieuw leven te beginnen. William ontmoet er Lazarus, de hulp die voor zijn vader zorgde. Ook Williams dochter Mary loopt Lazarus tegen het lijf. Er ontstaat een band, maar na een tijdje blijkt dat Lazarus een duister geheim verborgen houdt.

Leuk.

Films als deze hebben altijd een streepje voor. De lokale folklore zorgt ervoor dat het toch altijd mysterieuzer is dan de zoveelste behekste pop, zombieuitbraak of vampierenfilm. Omdat de regels niet meteen bekend zijn heb je sowieso een extra laagje spanning op de film zitten.

Daarnaast is de uitvoering van deze 8 gewoon erg sterk. Netjes in beeld gebracht, de acteurs doen het ook echt goed en bij momenten toch een paar erg leuke en memorabele scenes. Echt héél eng wil het dan misschien niet worden, maar het is wel continue sfeervol en ondanks dat het einde een versnelling terugschakelt, is het toch best passend.

Het mist de film dus aan iets om er echt bovenuit te springen, maar de kwaliteit druipt er verder wel vanaf. Een leuke ontdekking, deze film. Holscher is zeker iemand om in de gaten te blijven houden, al hoeft dat niet eens binnen het horrorgenre te zijn. Fijn filmpje dit.

avatar van joolstein

joolstein

Ik ben redelijk dol op folkloristische horrorfilms omdat deze zich vaak baseren op oude sage's, (traditionele volksverhalen) Zo ook deze film die gebaseerd is op de Zuid-Afrikaanse volksmythe. Het is door de Afrikaanse cultuur wat anders, maar voelt eveneens ook vertrouwd met onze westerse horrorideeën. Het centrale personage Lazarus verschijnt te midden van het prachtige Afrikaanse landschap, via een voice-over die vergelijkbaar is met die van Candyman (Tony Todd) en op zachte tonen verteld hij dat hij om het leven van zijn dochter te redden, een pact sloot met demon Utuli die zich voedt met menselijke zielen. Het nummer 8 uit de titel vertegenwoordigt hier het ontmoetingspunt tussen de fysieke wereld en de spirituele wereld. De spanningen in de film gaan maar langzaam omhoog en het bezit geen bloed of schrikmomenten Wel heeft het uitstekend make-up werk van de demon. En het acteerwerk was zeker niet verkeerd. Niet heel raar want meerdere acteurs deden ook ervaring op in Amerikaanse films of series. Ik herkende in ieder geval Tshamano Sebe uit de piratenserie Black Sails en Inge Beckmann van Escape Room en The Dark Tower. Fijne, verfrissende kijk op het bezetenheid verhaal en dat maakt deze film zeker boeiend.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Mwaah, was niet echt horror en nee daar bedoel ik niet enkel jumpscares en bloody gore mee. Subtiele horror kan ook best heerlijk zijn, maar dat vond ik hier zelfs niet in terug. Sfeer was nergens beklijvend of beangstigend. Was gewoon 100min saaie troep.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

De film bevat een goed verhaal, maar helaas was de levering van het bovennatuurlijke niet zo sterk. Het uitgangspunt is creatief bedacht, maar halverwege valt het resultaat tegen. Tshamano draagt de film, en dit zorgt voor een onderhoudende rit. Leuk om eens een keertje te bekijken, maar daar blijft het dan ook bij.

2,5 *

avatar van Shadowed

Shadowed

Kleine, Zuid-Afrikaanse horrorfilm die ik jaren geleden zelf aan de site heb toegevoegd. Het valt een beetje binnen het niveau dat ik van een film als deze had verwacht. Een regisseur met veel ambitie wil graag een horrorfilm maken die net wat meer te melden heeft dan de gemiddelde Boe!-horror en daarom een sterke focus legt op de sfeer en achterliggende legendes, maar tekortkomt als het echt op sfeer moet aankomen. Het is jammer, want als een groot deel van het gebeuren het juist van diezelfde sfeer moet hebben, dan heb je al snel een wat beperkte film voor de kiezen. Een film die niet kan uitblinken met waar het in hoopt uit te blinken. De mysterieuze bedreiging vond ik vooral oninteressant, maar het personage van Sebe als rechtvaardiging van diezelfde bedreiging vond ik juist erg geslaagd. Sterk geacteerd, maar eigenlijk ben ik over de volledige cast wel te spreken. De film durft richting de finale ook een andere, originele richting op te gaan die The Soul Collector toch net dat aparte tikje geeft waar het naar zocht. De hele film kan het er niet mee redden, maar het weerhoudt Holscher er wel van om in complete matigheid te vervallen.