menu

Crawl (2019)

mijn stem
3,03 (453)
453 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Thriller
87 minuten

geregisseerd door Alexandre Aja
met Kaya Scodelario, Barry Pepper en Ross Anderson

Haley Keller is een jonge vrouw die zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt, nadat een orkaan van categorie 5 het land heeft bereikt. Ze zit vast in een huis dat stilaan overstroomd wordt en krijgt het onaangename gezelschap van alligators. Haley moet vechten om haar eigen leven en dat van haar vader te redden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=hbPlHjlKVEA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Spoelworm
Ik had continu de wens deze in fast forward te zetten. Ik geef geen sterren want dan zou ik voor de 2 gaan. Het was allemaal totaal niet spannend namelijk, en dat is toch wel een vereiste voor een film als deze. Ik zat er helemaal klaar voor, Creature films mogen mij altijd wel bekoren, alhoewel het meer en deel altijd weer neerkomt op bagger. Deze leek bij voorbaat een klein toppertje in het genre, helaas zat ik echt nergens op het puntje van mijn stoel. Dat gezegd zagen de krokodillen er wel geweldig uit, en de hoofdrol werd ook goed en niet overdreven vertolkt. Dus als jij hem wél spannend vind, en dat is natuurlijk in the eye of the beholder, dan is dit een 3,5 misschien zelfs 4 sterren film. Het is nl zeker geen b film , zoals menig collega in dit genre. Daarmee zou ik de film te kort doen.

avatar van scorsese
3,0
Aardige film waarin een jonge vrouw op zoek gaat naar haar vader tijdens een zware storm. Een simpele opzet die ondanks de relatief korte lengte er niet aan ontkomt wat eentonig te worden. Ook is het soms wat voorspelbaar. Maar het ziet er allemaal best goed uit en vooral tijdens de tweede helft wordt het soms best spannend.

avatar van UrbanDjampa
Ze negeert alle waarschuwingen. Eenmaal binnen bij haar vader doet ze alles tergend langzaam. Ik vroeg me af wanneer ze koffie ging zetten. Buiten woedt een orkaan, maar hey neem je tijd.

Krokodillen zagen er goed uit.

avatar van Phantasm
3,0
Prima horrorfilm die lekker wegkijkt.

avatar van tattoobob
3,5
Aardige horrorfilm die hier en daar best spannend is.
De gore is ook wel aardig in deze film maar ik verwacht niet anders van deze producer en regisseur.
Ik hoop dat Aja nu wel weer eens voor een minder mainstream horrortje gaat zoals in het begin van zij carierre.
Ja deze film kijkt prima weg.

avatar van Boeikens
3,0
Als kijker kan je hier best wat door de vingers zien en zo is dit zeker een van de betere crocodile-horrortjes.
Leuke sfeeropbouw en setting, matige spanningsboog en wat kleine gore momentjes.
Vader en dochter spelen best goed, het verhaal is zeer simpel en kent wat eentonige momentjes maar loopt in zijn geheel toch vrij vlot, mede dankzij een niet te lange speelduur.
Ook al is de animatie niet altijd overal geslaagd zien de krokodillen er ook best goed uit.

3*

avatar van cantforgetyou
3,0
Best een leuke film in zijn genre. De film kan natuurlijk niet tippen aan een Jaws. Maar toch wel goed gedaan. De krokodillen zien er goed uit en de smerigheid van modder, water, open wonden zijn mooi gemaakt. Minpuntjes zijn de karakters van de hoofdpersonen. Ze boeien niet echt, waardoor je geen gevoel krijgt als er weer iemand wordt opgevreten of wordt aangevallen. Het moment van opgegeten worden gaat ook vaak veel te snel. Geen echte spanningsopbouw. Er had meer uitgehaald kunnen worden, maar het had ook veel slechter geweest kunnen zijn. Dus een ‘ goed ‘ heeft die wel verdiend. Die meid is op zich best goed aan het acteren hier.

avatar van BlueJudaskiss
4,5
cantforgetyou schreef:
Best een leuke film in zijn genre. De film kan natuurlijk niet tippen aan een Jaws.


Waarom niet? Ik heb nooit de hype rond Jaws begrepen met dat kraak noch smaak verhaal. Geen humor, geen spanning... Bah. Geef mij dan alsjeblieft nog zo'n heerlijke portie Crawl.

avatar van barryk16
2,5
Opzich een leuke film had er goede recensies over gelezen en was ervoor gaan zitten. Blij dat het hondje het ook nog gered heeft op het einde.

avatar van Tarkus
3,5
Lang geen slechte film, integendeel zelfs.
Kon me de ganse tijd, weliswaar een korte film, boeien.
Prima speciale effecten ook, vooral de alligators zien er levensecht uit.
Leuke film voor tussendoor, met een beetje horrorgehalte.

avatar van cantforgetyou
3,0
BlueJudaskiss schreef:
(quote)


Waarom niet? Ik heb nooit de hype rond Jaws begrepen met dat kraak noch smaak verhaal. Geen humor, geen spanning... Bah. Geef mij dan alsjeblieft nog zo'n heerlijke portie Crawl.


Ik weet niet hoe oud je bent, maar heeft ook met nostalgie te maken. In die tijd was Jaws echt een krachtige film en de haai zag er toen al heel realistisch uit. Vandaar denk ik ook een stuk die 'hype'.

avatar van alexspyforever
3,5
Zoveel krokodillenfilms heb ik niet gezien en de meeste waren vrij cheesy. Deze film is best wel spannend. Het duurt ook niet lang wanneer de gators in actie schieten. Hier en daar een tikkeltje voorspelbaar maar ik was wel geboeid van begin tot eind. De alligators zien er realistisch uit, af en toe wat gore. Ja, ik heb me hier wel mee vermaakt.

cantforgetyou ik vind dat BlueJudaskiss wel een goed punt heeft want Jaws moet het voor de grooste deel niet van de actie of spanning hebben. Hype en nostalgie spelen uiteraard mee in een eindbeoordeling maar zou ik nu geen krachtige argumenten noemen omdat ze niets zeggen over de film zelf. Dat Jaws automatisch beter zou zijn omwille van een klassiekerstatus en mijn destijds minder middelen had, dat zou ik al helemaal onzin vinden. Er zijn trouwens ook mensen die vonden dat de haai er helemaal niet goed uitzag. Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak. Ik vind Jaws ook niet meer dan een middelmatige film, achterhaald ten opzichte van films die enkele jaren later al kwamen zoals bijvoorbeeld Piranha (1978).

avatar van joolstein
3,0
Mja, deze throwback naar de Animals Attack en rampenfilms uit de jaren zeventig biedt net voldoende entertainment. De formule om een stel mensen in een kleine ruimte bloot te stellen aan levensgevaarlijke situatie werkt uiteraard nog steeds goed. Voorbeelden te over! Dit keer zijn het echter geen zombies, demonen of weerwolven die voor een bedreiging zorgen maar CGI-alligators. Deze hapgrage diersoort, waren zo effectief mogelijk onderworpen zodat ze op het scherm sterk overkwamen. Begrijp me niet verkeerd: de beesten zagen er geweldig uit. Ook de spaarzame gore was prima en het eerste schrikeffect was er één van kwaliteit. Aja laat zien dat hij alle clichés van het genre kent. Helaas voegt hij ook tenenkrommende dialogen tussen vader en dochter toe, is de logica ver zoek en was de finale te veel van het goede om zo het spektakeleffect nog wat verder op te drijven (zowel letterlijk als figuurlijk) Jammer dan ook dat deze elementen het bekijken van de film een heel stuk minder sterk maken. De film haalt voor mij dan ook maar een krappe 3 sterren.

avatar van xxERWINxx
3,0
Vandaag bekeken, vrij spannende film wat zich afspeelt in Florida tijdens een orkaan, maar de orkaan is niet alleen de boosdoener maar vele alligators in het water.

De film duurt (helaas) maar 80 minuten, misschien hadden ze bij het einde wat langer door moeten gaan, want hij was zo ineens afgelopen.
Verder wel een boeiende film vol actie en spannende momenten met de dochter en vader, soms een beetje sentimenteel.
Ik vind hem zeker wel goed, maar toch ontbrak er wat in, had nog meer spektakel willen zien eigenlijk en dat de film nog wat langer doorging.

Had graag willen zien aan het eind dat ze opgehaald werden met de helikopter en nog een hereniging zien met Beth de andere dochter en dat zij samen gingen zwemmen in het zwembad en dat haar vader toekijkt bij beide dochters en zo de film eindigde...

2,5
Ok filmpje. Komt maar geen einde aan hun ellende.
Zeker geen b film, goed te doen.

avatar van rebelkush
3,0
Ik ben doodsbang voor Krokodillen en Haaien maar ik moest dit film zien vanwege hoge scores.

Verhaal is goed.
Cast is oké, ik kende eigenlijk alleen Barry Peppe maar ik vond die Kaya niet slecht.
Special effects zijn heel erg goed. Monsters zagen er heel erg realistisch uit.
Lange tijd spannend en er waren paar goede jumpscares
Na zo'n uurtje was ik er wel klaar mee en dat kwam voornamelijk door al die achterlijke beslissingen die de hoofdpersonage's nemen.

Niet slecht.

avatar van wibro
3,5
Niet slecht. Die alligators zagen er best wel angstaanjagend uit moet ik zeggen. Even angstaanjagend vond ik trouwens ook die orkaan met zijn onheilspellende wolkenpartijen en zijn kletterende regen. Voorspellend was het natuurlijk allemaal wel. Het begin dat zich afspeelde in het zwembad liet niks aan verrassingen over. Het was voor Haley duidelijk waar het om te overleven op uit zou draaien. Dat de alligators - zijn die in werkelijkheid ook zo groot? - zich tegoed deden aan plunderende bezoekers was wel mooi om te zien. Blijkbaar lustten de alligators geen hond, anders had er voor Fikkie toch niet zo goed uit gezien lijkt me zo. Maar ja, het hele verhaal moet je ook maar met een korreltje zout nemen en de film gewoon beoordelen om zijn amusement waarde.

3,5*

avatar van Donkerwoud
3,0
Alligators in de kruipruimte. 'Crawl' (2019) heeft eenzelfde opzet als 'Gravity' (2013) met een stoere vrouw die enerzijds lering trekt uit een mannelijke mentorfiguur en anderzijds zich van hem los moet maken om zelf verder te komen. Haley Keller (Kaya Scodelario) is door vader Dave (Barry Pepper) gedrild om een professionele zwemcarrière van de grond te krijgen, maar heeft zich afgekeerd van zijn hardvochtige trainingstechnieken en hooggespannen verwachtingen. Maar wanneer Haley niks van hem verneemt tijdens een orkaanalarm, besluit ze niettemin poolshoogte te gaan nemen bij hun vroegere buitenhuis. Ze geeft zelfs plankgas wanneer men haar tegenhoudt bij een wegcontrole en met klem adviseert weg te blijven uit het risicogebied. En met reden, want Haley's vader ligt zwaargewond in de kruipruimte en een agressieve alligator blokkeert de enige uitweg. Alexandre Aja houdt de spanning erin als het orkaangeweld de personages dwingt om bijtijds te ontsnappen uit hun claustrofobische situatie. Ik ben zelf niet echt een fan van films waarin personages gedwongen worden om te ontsnappen aan steeds verder escalerende omgevingsomstandigheden. Het helpt ook niet dat 'Crawl' (2019) haar hyperrealistische uitgangspunt (klein, menselijk drama tussen een vader en een dochter) verruilt voor het exces van een volbloed rampenfilm. Er vallen opeens meerdere doden als het alligatorprobleem nijpender blijkt dan verwacht, maar qua psychologische ontwikkeling is het allemaal wat oppervlakkig en voorspelbaar.

avatar van John Milton
4,0
Donkerwoud schreef:
'Crawl' (2019) heeft eenzelfde opzet als 'Gravity' (2013)
Het was niet mijn éérste gedachte

avatar van Donkerwoud
3,0
John Milton schreef:
(quote)
Het was niet mijn éérste gedachte


Haha, dat snap ik dan ook weer.

Misschien ook meer een manco aan 'rampenfilms' in het algemeen en minder aan 'Gravity' (2013) in het bijzonder. Ik heb toch liever een slechterik met een persoonlijkheid i.p.v. willekeurige dingen die tegelijkertijd gebeuren. Er gebeuren dingen, er gebeuren andere dingen. Ze ontsnappen of gaan dood.

avatar van Noud
1,5
geplaatst:
Wat een heerlijke slechte film was dit. Terwijl buiten een storm woedt en heerst en het donker is. Is het in de kelder heel licht. Rare acties maken hoofdpersonen.

avatar van ibendb
2,5
geplaatst:
Vermakelijk, maar niets meer.

Ik dacht dat Crawl een slechte B-film zou zijn dus heb ik destijds de film geskipt in de bioscoop. Thuis heb ik de film gekeken en vond hem wel beter dan verwacht. Toch mist het allemaal net dat extra; de extra spanning, extra gore en gewoon de overall punch dat de film zou moeten hebben.

Crawl is een filmpje die je zeker ook niet serieus moet nemen. Kijk maar naar de begingeneriek. Ik lag hierbij in een deuk. Geweldig droog hoe de titel tevoorschijn komt in een zwembad vol mensen die crawl zwemmen. Ook het nummer tijdens de credits zegt al genoeg.

Het acteerwerk is verdienstelijk en vooral de eerste helft is spannend en beter als verwacht. Het is het tweede, wat saaie deel dat de film de das om doet.

2.5*

avatar van umbra
1,5
geplaatst:
Mijn stem is hier blijkbaar foetsjie. Ik weet dat ik het saaie bedoening vond, ook is beestenhorror één vd minste in het horrorgenre. Dit is voor mij nooit echt horror of het moet zo fout en vd pot gerukt zijn dat het funny wordt fzo of met echte dieren in een Mondo jasje fzo.

avatar van Elchapo
4,0
geplaatst:
Een spectaculaire film, natuurlijk zitten er foutjes in maar à la.....prachtig camerawerk en de storm denderd je TV uit.gelukkig geen SYFY troep deze crawl,daarvoor is deze veels te goed.4stars.

avatar van KingJ
3,0
geplaatst:
aardig filmpje....
ging met iets te hoge verwachtingen kijken en hij viel daardoor wat tegen denk ik
evengoed vermakelijk maar dus niet heel super

avatar van Boneka
3,0
geplaatst:
Noud schreef:
Wat een heerlijke slechte film was dit. Terwijl buiten een storm woedt en heerst en het donker is. Is het in de kelder heel licht. Rare acties maken hoofdpersonen.


Dat is an sich niet zo verwonderlijk. Alsof het bij een storm altijd donker is. Wat is wel verwonderlijk vond was dat de storm in de kelder weinig merkbaar was.

avatar van Boneka
3,0
geplaatst:
Boeikens schreef:
Als kijker kan je hier best wat door de vingers zien en zo is dit zeker een van de betere crocodile-horrortjes.
Leuke sfeeropbouw en setting, matige spanningsboog en wat kleine gore momentjes.
Vader en dochter spelen best goed, het verhaal is zeer simpel en kent wat eentonige momentjes maar loopt in zijn geheel toch vrij vlot, mede dankzij een niet te lange speelduur.
Ook al is de animatie niet altijd overal geslaagd zien de krokodillen er ook best goed uit.

3*


Ik heb geen krokodil gezien!

avatar van Boneka
3,0
geplaatst:
Om maar gelijk in het water te vallen. Bij een krokodil zie je zijn tanden als hij zijn bek dicht heeft. Bij een alligator is dat niet zo. Nog een feitje. Er leven meer dan 1.5 miljoen alligators in het zuiden van Florida. Die beesten lopen daar ook echt op "straat". Zeker bij bepaalde parken. Best wel vreemd om die beesten daar te zien rondlopen. Crawl is wel veel meer een thriller, dan een horror. We kunnen dit zelfs geen horror noemen. Okay we zien wat jump scares, maar het is geen Annabelle of Insidious. De acteursprestaties zijn ook niet bepaald hoog te noemen. De hele chit chats hadden van mij uit de film gemogen. Dat vader dochter gedoe pff. Nop daar moet Craw het niet van hebben. Ook niet van de geloofwaardigheid, want er is geen een helikopter die vliegt tijdens een orkaan. Daarnaast gedroegen deze alligators zich wel erg als een stel hongerige piranha’s. Toch vond ik de special effects zeker de moeite waard met als hoogtepunt na een dik uur. Vanuit de tunnel zien we dat bakbeest prachtig drijven. Imposant en mooi om dit te zien. Anno 2019 zien beesten er toch steeds beter uit. Buiten vond ik het plaatje wel wat minder alsof het getekend was. Opvallend was ook dat de storm vooral merkbaar buiten was. Eenmaal binnen leek de storm steeds geluwd. Kennelijk wilde ze zo de spanning opvoeren, maar realistisch was dit zeker niet bij een orkaan.

Okay afgezien van het simpele verhaaltje vond ik het verder wel een aardige film waarvan ik de alligators toch erg mooi vond uitzien. Die mogen van mij zeker in andere films terug gaan komen al zit ik niet te wachten op Crawl 2.

avatar van DjFrankie
3,0
geplaatst:
Tsonge wat een mens allemaal kan meemaken. Voor mij had de aanloop wat langer mogen zijn. Nu was het gevecht met de alligators wel heel lang. Super rol ook voor Sugar.

avatar van Theunissen
3,0
Fijn dat er Horror films zijn die het genre willen vernieuwen, maar soms wil je gewoon anderhalf uur pretentieloze spanning, en daarvoor zit je in principe goed bij "Crawl" van horrorregisseur Alexandre Aja (o.a. "Haute Tension (2003)" en "Mirrors (2008)"), die al meer dan een half jaar bij mij op de plank ligt (beter gezegd harddisk) en dat geldt ook voor een aantal andere films.

Wanneer een zeer gevaarlijke orkaan haar thuisstad in Florida raakt, negeert zwemster Haley (Kaya Scodelario) evacuatie orders om te zoeken naar haar vermiste vader Dave (Barry Pepper). Ze komt daarbij terecht in de kelder van haar ouderlijk huis, waar ze haar vader bewusteloos en gewond (gebroken been) vindt. Als ze hem naar boven wilt brengen, ontdekt ze dat de orkaan niet het grootste probleem is, want in de kelder bevinden zich namelijk een paar enorme en bijtgrage alligators.

De film begint als een klassieke rampenfilm. Een gebied wordt geëvacueerd voor een orkaan van de vijfde categorie, maar iemand is zo eigenwijs om er te blijven en nog eigenwijzer is de persoon die hem gaat halen. Als Haley na circa 20 minuten haar vader in de kelder van het huis vindt begint de horror pas echt, want door de overstromingen zijn enorme alligators vanuit het nabijgelegen moeras naar de huizen gekropen. De twee zijn omsingeld in de kelder, terwijl het water blijft stijgen.

In een subplot blijkt er emotionele wrijving tussen vader en dochter te zijn, dit blijkt een uitgelezen moment om bij te praten, maar helaas voor de film is dit toch de minste toevoeging (o.a. door de tenenkrommend melige dialogen tussen vader en dochter) aan het toch al dunne verhaal. Los van dat kijk je geboeid naar het acteerwerk van Kaya Scodelario (prima balancerend tussen stoer en kwetsbaar) en in mindere mate ook naar dat van Barry Pepper, waarbij ook de alligators een zekere waardering verdienen. Sterker nog de alligators zijn eigenlijk de echte hoofdrolspelers in het verhaal en zorgen voor veel dreiging.

Boeiend kijk je naar de alligators die al je botten breken als je gegrepen wordt. De enorme alligators zijn uiterst angstaanjagend, maar hebben wel nadrukkelijk de computer als wieg en ze zien er ook allemaal precies hetzelfde uit. Ook een klein minpuntje, vader en dochter worden flink gegrepen (zo wordt de dochter in haar been en arm gebeten en verliest de al gewonde vader een arm), maar hun bloederige strijd op leven en dood wordt er nooit echt moeilijker op en dat geldt zeker voor Haley, die op een gegeven moment ook nog een wedstrijdje gaat zwemmen met de alligators.

Uiteraard vallen er ook een aantal personen (plunderaars en agenten) ten prooi aan de alligators en daarbij wordt de goor niet geschuwd en worden we getrakteerd op een bloederige traktatie. Buiten de alligators is ook de setting in de kelder (die overigens enorm groot lijkt) lekker claustrofobisch. Meestal tref je daar insecten, muizen en ratten aan, maar in dit geval dus alligators. Het verhaal weet opzicht van de eerste tot de laatste minuut (duurt circa 83 minuten) te vermaken en is geregeld ook spannend, hoewel je aanvoelt hoe het zal eindigen. Het enige wat onzeker is, is of de hond Sugar het wel of niet gaat redden.

Al met al is "crawl" een strakke genrefilm (op een paar schoonheidsfoutjes na dan) met klassieke suspense en met wat goor- en schrikeffecten. In positieve zin vallen twee dingen op, het zeer volwassen spel van actrice Kaya Scodelario en natuurlijk de alligators.

P.S. na het einde volgt de aftiteling en daarbij krijg je dan "See you later alligator" van Bill Haley te horen. Het is ongetwijfeld grappig bedoeld, maar volstrekt niet in lijn met wat je zojuist gezien hebt. Dan zou "Green Hell" (m.b.t. de kleur van een alligator) passender zijn geweest

Gast
geplaatst: vandaag om 22:38 uur

geplaatst: vandaag om 22:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.