menu

Le Daim (2019)

Alternatieve titel: Deerskin

mijn stem
3,40 (106)
106 stemmen

Frankrijk
Komedie
77 minuten

geregisseerd door Quentin Dupieux
met Jean Dujardin, Adèle Haenel en Albert Delpy

Wanneer George eindelijk het jasje van zijn dromen bemachtigt, gemaakt van 100% hertenleer, raakt hij zo geobsedeerd door het kledingstuk dat hij er gesprekken mee voert. Tijdens zo'n gesprek besluit George dat hij de enige mens wil zijn die nog met een jasje rondloopt. Al snel komt hij tot de conclusie dat er draconische maatregelen nodig zijn om zijn nieuwe droom uit te laten komen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=LsbTTWsObe8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Koekebakker
4,0
Ik vond dit een heerlijke film. Fraai vormgegeven, volstrekt origineel en erg geestig (heb niet vaak zoveel hardop gelachen). En dan blijft de film je ook nog lange tijd steeds weer verrassen.

avatar van kappeuter
2,5
kappeuter (crew)
Vanaf 19 december in de bioscoop (Cherry Pickers Filmdistributie)

Trailer geplaatst.

Bij ons enkel in Gent en Brussel te zien. Dat wordt weer een verplaatsing. ( combineren met Zombi Child )

avatar van Mads Smikkelsen
4,5
Geweldig, lekker absurd, hard en veel gelachen

avatar van Woland
3,0
Absurd, ja, dat is dit verhaal zeker. Maar niet zodanig dat het nou echt interessant wordt, en de humor doet het voor mij ook niet. Ik vind in de categorie 'bezeten kledingsstuk' In Fabric toch een heel stuk leuker. Echt verveeld heb ik me niet, en het is ook een korte zit, maar toch blijf ik hier een beetje onbevredigd achter. Hard vond ik de film trouwens ook allerminst.

avatar van Basto
3,5
Geinig en gortdroog.

3,5

4,5
Op de valreep van 2019 is er nog deze verrassend leuke, heerlijke en intrigerende film! Ik denk dat het een vergissing is om de film absurdistisch te noemen: de film laat m.i. niet het absurde van de werkelijkheid zien en hij bevat ook geen absurdistische humor. De film is eerder het omgekeerde van absurdisme: de film toont de coherente werkelijkheid maar op een groteske, bizarre manier omdat het een film is en dus sowieso niet de werkelijkheid kan zijn maar die in een bepaalde betekenisvolle vorm wil uitdrukken.

Zoals Denise zich afvraagt waar de film over gaat die zij met Georges aan het maken is, zo vraag je je als kijker ook af waar de film waar je naar kijkt over gaat dus naar wat die betekenis is. Georges’ obsessie voor zijn jack lijkt op een drugsverslaving maar ook op een allesverterende verlangen in het middelpunt van de wereld te staan. Stijl is alles, zo lijkt het devies te luiden, en de film speelt op een welhaast eindeloos veelgelaagde manier met het spel als de uiterlijke vorm zelf en daarmee met schijn (bedrog) en werkelijkheid. Voor Georges is zijn pronken met hertenleer – zijn ‘waanzinnige stijl’ – bloedserieus (en het einde haakt daar mooi op in als Georges wordt afgeschoten als een hert) en Denise is bloedserieus in het maken van een film; uiteindelijk gaat het niet om elkaars vertrouwen maar om het meespelen met elkaars spel om je eigen doel te bereiken, om het spel te winnen. Maar zoals gezegd is de film welhaast eindeloos gelaagd en lees ik in de Volkskrant nog een aantal mogelijke betekenissen van de film waaronder een parodie op het selfie-tijdperk, een parodie op de filmindustrie en een parodie op een superheldenfilm. Andere media geven weer andere thema's zoals jagen en het chronologisch weergeven van Tarantino's Pulp Fiction. Het zit er allemaal in.

Al met al is de film een van de meest diepzinnige en filosofische films die ik ken en lijkt de geniale Jean-Luc Godard eindelijk een opvolger te hebben gekregen in Dupieux. Dit is het soort films waarvoor ik naar het filmhuis ga! Zoals in de film Georges tegen Denise zegt: “Het wordt een geniale film. Je begrijpt hem misschien niet, maar het is geweldig.”.

avatar van wibro
3,5
Quentin Dupieux staat voor absurde cinema. Dat heeft hij al met Rubber en Realité bewezen. Hier in zijn nieuwste film Le Daim doet hij het nog eens dunnetjes over. Met verbazing zitten kijken naar al die gekkigheid. Georges die zo'n obsessie heeft met een jas van hertenleer dat niemand meer een jas mag dragen en dan zit hij nog te praten met de jas ook. Hoe kom je daarop. Het ging zelfs zo ver dat Georges met een wiek van een oude ventilator als wapen alles deed om dat te voorkomen. De scène waarbij hij de wiek door het dak van de auto sloeg waarbij die dwars door de schedel ging van die jonge vrouw was hilarisch. De blik van die vrouw al. Verder kende deze film meerdere scènes waarbij je leek aan te voelen wat er zou gebeuren maar waarbij de betreffende scène toch een totaal andere kant opging. Hoe ongeloofwaardig het ook allemaal is, origineel is het allemaal wel wat deze regisseur allemaal uit zijn hoed tovert. Niet iedereen schijnt dit te kunnen waarderen want ik was de enige in de filmzaal.

3,5*

avatar van Drulko Vlaschjan
4,0
Ja, dat is mijn wel hertenleren pakje aan. Subtiel absurdistisch, vol scènes die niet meteen tot schaterlachen noden, maar wel erg vermakelijk en origineel zijn. Ik vond het denk ik vooral leuk omdat je dit soort films zo weinig ziet. Eindelijk eens iets anders dan al die dichtgetimmerde verhaaltjes vol voorspelbare emoties en plot- en karakterontwikkelingen uit het boekje.

Het lijkt heel makkelijk: wanneer je als maker geen rekening hoeft te houden met logica, dan kan je alles doen wat je wil. Dan hoeven gesprekken niet logisch te verlopen, hoeven karakters niet te reageren zoals normale mensen zouden doen, kan je de straten bezaaien met lijken zonder dat iemand daar iets over zegt. Maar misschien is het dan juist wel lastiger om keuzes te maken. Ik weet het eigenlijk niet.

Ik vroeg me trouwens nog af waarom sommige niet-Engelstalige films onder de originele naam in de bioscoop draaien en andere onder de Engelstalige naam. En heel af en toe eentje onder de Nederlandstalige. Wat zit daar voor beleid achter?

Groetjes.

avatar van Onderhond
4,0
Leuk ja.

Dupieux blijft z'n oeuvre verder uitdiepen. Een film binnen zijn ondertussen bekende niche, namelijk absurd en deadpan. Maar dan wel qua structuur net wat anders, zodat het toch weer op een iets andere manier verloopt. Zo zorgt hij er in ieder geval voor dat hij zichzelf niet teveel gaat herhalen.

Op zich zou dat niet eens zo'n ramp zijn, want zoveel van dit soort films zijn er nu ook weer niet. Ik kan ze in ieder geval wel erg smaken. Hou er alleen rekening mee dat Dupieux hier voor een soort van Audition-opbouw gaat, dat wil zeggen een wat tammer eerste deel, om het tweede deel dan iets meer impact te kunnen geven.

Ook niet té veel van verwachten, ondanks wat horror elementen is het niks voor echte gorehounds, maar het einde is toch best bruut en direct bij momenten. Verder ook gewoon erg grappig, met een geweldige rol voor Dujardin. Mooi dat hij ook dit soort dingen wil doen, geeft een acteur toch altijd wat extras.

Erg vermakelijke film dus, maar wel eentje voor een redelijk specifiek publiek denk ik. Dupieux heeft mij in ieder geval verbaasd als regisseur, na Rubber had ik dit echt niet verwacht. Des te leuker natuurlijk.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van John Milton
Onderhond schreef:
Erg vermakelijke film dus, maar wel eentje voor een redelijk specifiek publiek denk ik.
Ik gok publiek als ik. Zou dat kunnen?

avatar van Onderhond
4,0
John Milton schreef:
Ik gok publiek als ik. Zou dat kunnen?

Ik gok dat je het best kan appreciëren, al zou ik er bij jou niet meteen een 4* of hoger opplakken. Ik zag dat je bij The Art of Self-Defense ook rond de 3.5* zat. De film zijn dan niet helemaal vergelijkbaar, maar zitten toch wel in een soortgelijk hoekje. Deadpan en absurd, maar dan in een iets andere verhouding.

Zag recent ook nog Hard-Core (niet op MM maar ook in dat hoekje, maar met iets meer Japanse kolder erbij), dus het lijkt me dat in deze nogal absurde tijden deze niche toch een beetje floreert

avatar van John Milton
Njah, 3,7* zit best dicht in de buurt van de 4* toch?

Maar ik ga hem wel even proberen. Trailer spreekt me wel aan en wel benieuwd hoe Haenel dit doet.

avatar van Onderhond
4,0
John Milton schreef:
Njah, 3,7* zit best dicht in de buurt van de 4* toch?

Wel ja, maar deze vond ik dan net nog dat beetje absurd, waardoor het misschien net iets minder bij jouw smaak aanleunt? Ik ken jou iig niet als liefhebber van de absurde cinema, wel van de afwijkende

4,0
Heerlijke film voor de liefhebber van absurdistische humor. Vrijwel nooit zoveel gelachen bij een film als bij deze film. Het einde had beter gekund, maar de opbouw en flow qua absurdisme is beter naar mijn mening dan bijvoorbeeld bij het onlangs uitgekomen Parasite. De film is ook klein gemaakt ondanks het meer en meer groteske vormen aannemen van de bewegingen van de hoofdrolspeler. Tussen de 3,5 en 4, ik rond naar boven af.

avatar van Black Math
2,5
geplaatst:
Alleen maar positieve reacties hier; ik ben duidelijk de spelbreker hier, want ik ben een stuk minder enthousiast ondanks dat ik drie andere films van Dupieux op 4* heb staan.

Deze film is natuurlijk absurd en er zitten meerdere lagen in die doordacht zijn, maar het wordt allemaal wel erg langzaam uitgesponnen ondanks de korte duur, en de droge humor sloeg deze keer niet bij mij aan. De andere films voelden op de een of andere wijze creatiever aan. Bij Réalité, de vorige Dupieux die ik zag, reeg de punchline al het vorige op geniale en onvoorziene wijze aan elkaar, waardoor ik met een wow gevoel achterbleef. De punchline hier dat hij als een hert afgeschoten wordt is passend, maar ik krijg er niet een sterker gevoel bij dan van "ja, dat is logisch binnen de setting van de film."

Kortom, voor mij wat minder geslaagd, maar even goed ben ik blij dat dit soort films gemaakt worden. De eerdere films van Dupieux die ik heb gezien, koester ik, ander werk zal ik ook zeker blijven opzoeken, maar deze is het dus net niet. 2,5*.

avatar van Pecore
4,0
geplaatst:
Zeer vermakelijke en originele film. Je kunt er vast allerlei verschillende boodschappen en metaforen uit halen, een afrekening met de selfie-cultuur enzo, over egoïsme en anonimiteit. Vind ik allemaal niet zo interessant eigenlijk. Als licht absurdistische film an sich staat dit gewoon fier overeind. Fraai geschoten, geweldig script, grappige dialogen. Absolute cult!

avatar van De wind
4,5
Hoge verwachtingen van deze film en die worden meer dan waargemaakt! Dat absurdisme niet altijd letterlijk 'groot/vergroot' hoeft te zijn bewijst Deerskin eens te meer. Heerlijke subtiele zwarte komedie, mooie beelden en de subtiele audio in deze film maken deze film tot een klassieker in wording.

avatar van Macmanus
3,5
geplaatst:
Dupieux

Eentje die beter smaakt. Het zijn altijd wat conceptuele films van Dupieux. Dus als het concept je niet helemaal weet te overtuigen kan het wel eens een lange zit zijn. Dit concept werkte gelukkig wel.

Vooral de rol van Dujardin is sterk. Hij speelt het met totale ernst en breekt nooit uit zijn rol. Acteurs als bijvoorbeeld Ryan Reynolds of Dwayne Johnson spelen altijd heel bewust lollig, waardoor de komische impact nogal flauw is en helemaal als de heren het 20 films lang doen is het helemaal niet meer leuk. Uiteindelijk is de aanpak van Dujardin de juiste. Je gelooft zo dat hij helemaal blij is met zijn herten jas. De scene aan de bar is ook hilarisch als hij denkt dat ze over hem praten.

Film is traag maar Dupieux trekt het niet door naar een belachelijke speelduur en het einde is bevredigend.

3.5 sterren.

geplaatst:
In De Site > Gebruikers > le daim:

de film; Le Daim
Het gaat volgens mij over een schizofreen persoon. Hij is zelf al de personages uit zijn film.
hij heeft het niet meer in de hand ze overheersen hem.
Zijn acties hebben geen verdere gevolgen....
pas de volgende ochtend kon ik het zo zien.
Knappe film!!

avatar van Paalhaas
4,0
geplaatst:
Style de malade! Heerlijke film.

avatar van Collins
3,5
geplaatst:
Quentin Dupieux introduceert na de autoband in Rubber (2010) een ander voorwerp dat als protagonist functioneert. Ditmaal is het een hertenleren jack. Kom er maar op.
Hoofdpersonage Georges is idolaat van een hertenleren jack. Hij koopt het. Bij de aanschaf van het jack krijgt Georges een camcorder cadeau die hij gebruikt om zijn hertenleren kledingstuk liefdevol in beeld te brengen. Hij legt de mooie bruine textuur vast. Hij registreert hoe mooi de jas gedrapeerd ligt over de rug van een stoel. Hij verlustigt zich aan de prachtige gerafelde versiering op het jack. Al snel is het jack veel meer dan slechts het onderwerp van een ongezonde maar ongevaarlijke obsessie.
Het jack etaleert een eigen wil en legt die op aan Georges. Het wil het enige jack op de wereld worden. Om dat doel te bereiken dwingt het Georges om zijn leven in dienst van dat doel te stellen. De nieuwe perspectieven die dat oplevert, worden door Georges met zijn camcorder vastgelegd. Het lijkt duidelijk dat Georges zich in een emotioneel wankele levensfase bevindt, die hem het zicht op de werkelijkheid ontneemt.
De film staat hier gerubriceerd als komedie. Meteen in de eerste scène zie je al een voorproefje van het type humor dat het hertenleren jack in de film brengt. In die scène eist Georges van wildvreemde passanten dat zij hun jack uitdoen en het in de kofferbak van zijn auto leggen onder het uitspreken van de woorden: “ik draag nooit meer een jack". Een absurde en grappige scène, die een voorbode is voor meer en vergelijkbare humor.
Het label komedie doet de film echter te kort. De film is wel degelijk ook een drama. De handel en wandel van Georges zijn dan wel in een komisch jasje gegoten, maar In zijn geslepen blik en zijn rechtlijnige zelfverzekerde optreden, zie je ook steeds de (sluimerenmde) aanwezigheid van Georges’ waanzin. En de gevolgen van die waanzin blijken bepaald niet onschuldig en grappig, maar hebben een dramatische inslag. Gelukkig blijft de humor wel immer de bovenliggende partij in de film.
Regisseur Dupieux toont de griezelig sudderende waanzin niet alleen in de acties van zijn personage, maar gebruikt daarvoor ook zijn présence. Op het ene moment vult Georges groot en dominant het beeld, dan weer is zijn beeldvulling bescheiden. In de vele scènes in zijn auto, zie je vaak alleen zijn hoofd. En soms niet eens dat. Vaak wordt Georges naar een positie buiten beeld verbannen en spreekt zijn camcorder voor hem. Het is zodoende moeilijk om grip te krijgen op zijn persoon. Georges is onpeilbaar.
Het andere belangrijke filmpersonage is Denise. Een sterke rol van de schone Adèle Haenel. Denise is naast het hertenleren jack het tweede personage dat Georges de keus geeft zich verder over te geven aan zijn waanzin of zich ertegen teweer te stellen. De vraag is dan ook of hij in zijn waanzinnige egotrip kan volharden. De gezamenlijke scènes zijn de moeite. Ze leveren veel temperamentvolle humor op.
Le Daim is een obscure mengeling van een zwarte komedie en een zinloze karakterstudie van een obsessieve man die ondoorgrondelijk blijft. Het zijn vooral de scherpe en boosaardige dialogen aangevuld met wat situationele komedie die de film aandrijven. Twee prima hoofdrollen, een geelbruin jack, een basaal verhaaltje en wat humor. Meer heb je niet nodig om een hele vermakelijke film te maken.

avatar van Seam
3,5
Een echte komedie voor de kleintjes!

avatar van umbra
2,0
Had echt een absurde film verwacht, maar dat kreeg ik maar in zeer beperkte mate, het was me allemaal té gewoontjes. Ondanks dat vond ik de hoofdrolspeler George echt wel zn job meer dan nice doen. Ik leek gewoon nr een eenvoudige komedie te kijken, perfect passend op een zondagnamiddag samen met bomma en bompa en stuk taart int midden

Gast
geplaatst: vandaag om 22:48 uur

geplaatst: vandaag om 22:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.