• 9.373.537 stemmen

Met onder meer: Anwulika Alphonsus, Precious Mariam Sanusi en Angela Ekeleme

Gesproken taal: Engels en Duits

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Joy

De Nigeriaanse Joy verdient haar geld middels seks, waarbij de meeste van haar inkomsten naar haar 'madame' gaan. Ze woont in een studentenhuis met andere vrouwen die soortgelijke 'contracten' hebben. Hun paspoorten zijn ingenomen totdat zij de schuld van hun illegale reis naar Oostenrijk hebben betaald. De families van de vrouwen in Nigeria leven onder constante dreiging van voodoo als de vrouwen zich niet gedragen - een bedreiging die elk van hen uiterst serieus neemt.

avatar van Malick

Malick

De manier hoe er hier Sinterklaas werd gevierd was niet alleen voor de personages schrikken maar ook voor het publiek. De zwarte pieten leken wel demonen. Best wel griezelig.

avatar van NovaChe

NovaChe

Malick schreef:

Krampus - Wikipedia - nl.m.wikipedia.org

avatar van kleez

kleez

Malick schreef:

‘Onze echte’ cultuur heeft zoveel diepgaande betekenissen... Het is oprecht jammer dat een deel van onze werkelijke geschiedenis van Nederland (pre-Christelijk), zo onder gesneeuwd is. Gelukkig is er de laatste jaren weer meer interesse naar, het is enorm interessant.

avatar van kinkymen

kinkymen

Goed drama over de Nigeriaanse Joy die door schulden in de prostitutie in oostenrijk beland. De film geeft een duidelijk en waarschijnlijk realistisch beeld over de wereld achter de prostitutie.

avatar van Tarkus

Tarkus

Een drama dat me niet kon boeien.... een drama dus....

avatar van BBarbie

BBarbie

De film begint met een griezelige voodooceremonie, waarbij een jonge Nigeriaanse vrouw zweert dat zij nooit stappen zal ondernemen tegen haar “madame”. Vervolgens belandt zij in Oostenrijk in de prostitutiewereld, waar een meer ervaren rot in het vak (Joy) gedwongen wordt zich over haar te ontfermen. De nare sfeer van de openingsscène blijft gedurende heel de film nagalmen. Een harde en deprimerende film, waaraan ik weinig “joy” heb beleefd.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Realistisch goed beeld hie de Nigeriaanse maffia werkt en iets met een vicieuze cirkel.

Aangrijpend.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Graag gezien. Een prima docu drama. Handelt over Afrikaanse vluchtelingen uit Nigeria die naar Europa worden gesmokkeld en in prostitutie moeten werken. Geeft knap inzicht in het netwerk dat blijkbaar overal in Europa (hier is het Oostenrijk) door Afrikaanse criminele bendes wordt opgezet. Komt zeer authentiek over en is vrij sober gefilmd. Handcamera, geen score, alleen muziek uit natuurlijke bron zoals tv of feestje.

De film neemt het POV van die Nigeriaanse gemeenschap in Europa en hoe ze met manipulatie zorgen (cf het Juju ritueel dat we in het begin zeer uitgebreid zien als een reportage) dat dit in hun kringetjes blijft. De titel is ironisch bedoeld (joy/geluk zal je in die film zelden zien). Het is ook de naam van het hoofdpersonage en ook dit is ironisch. Tweede personage heet Precious. Ik denk dat de namen van de vrouwen bewust gekozen zijn om een tegengestelde betekenis te creëren.

Dan is er die werkelijk schitterende scene met een Sinterklaas en demonen (het Krampus ritueel dat in de Alpen traditie is) waardoor de cineaste wil zeggen dat iedere cultuur zijn donkere rituelen heeft die voor de buitenstaander bedreigend en onbegrijpelijk overkomen. Het drama is misschien aan de zwakke kant (men laat het tweede personage Precious plots vallen, de scenes met de vriend zijn ietwat cliché) maar het is een verhelderend en krachtig portret van een wanhopige Afrikaanse gemeenschap die geld wil verdienen in het paradijselijke Europa. Met een sterk statement op het einde. Waardoor (op de achtergrond weliswaar) een reden van de vele vluchtelingen die we dagelijks in het journaal zien, wordt gegeven.

De film groeit met de dag en ik vind ook belangrijk even te vermelden dat een film over prostitutie toch geen seconde naakt te zien is. Geen sensatie dus. De makers wilden (vermoed ik) volledig erotiek uitsluiten en dat is een belangrijk gegeven én toont respect voor het onderwerp (vrouwen worden als prostituees uitgebuit en gemanipuleerd - zelfs al weten ze vooraf wat ze gaan moeten doen).