• 9.373.193 stemmen

L'Incroyable Histoire du Facteur Cheval (2018)

Biografie / Drama | 105 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titels: The Ideal Palace / Postman Cheval

Oorsprong: Frankrijk / België

Geregisseerd door: Nils Tavernier

Met onder meer: Jacques Gamblin, Laetitia Casta en Aurélien Wiik

Gesproken taal: Frans

Plot L'Incroyable Histoire du Facteur Cheval

Ferdinand is een postbode aan het einde van de negentiende eeuw. Zijn tas zit vol liefdesbrieven. Hij droomt ervan een tempel te bouwen voor zijn dochter Alice. Zal hij ondanks de ontberingen nog steeds de tijd, de kracht en de wil hebben om zijn droom van het Ideaal Paleis, steen voor steen, te realiseren? Hij verzamelt de stenen tijdens de drieëndertig kilometer van zijn dagelijkse tour door Tersanne. ‘s Nachts duwt hij moeizaam zijn kruiwagen voort tegen de vijandigheid van het dorp in en is hij bezig met de bouw van het monument. Na 33 jaar zal hij de geboorte schenken aan het eerste naïeve kunstwerk.

Joseph Ferdinand Cheval, aka 'Le facteur Cheval'

Philomène Cheval

Alice Cheval

Joseph Cadier

Benjamin Lecoeur

Louis Charvat, photographer

avatar van AniSter

AniSter

Ongelooflijk, aangrijpend, mooi en fantastisch: niet alleen het waargebeurde verhaal van de eenvoudige postbode, maar ook de verfilming hiervan. Uitermate sfeervol neergezet met een indrukwekkende acteerprestatie van Gamblin.

Het resultaat van de bouwkunst van Ferdinand Cheval, het eerste naïeve bouwwerk ter wereld, is inmiddels een monument en nog steeds te bezoeken, net zoals zijn door hemzelf gemaakte graftombe.

avatar van tpot

tpot

Als je een liefhebber was van La Gloire de Mon Père (1990) en Le Château de Ma Mère (1990) deze film beslist kijken, de moeite waard en het is weer genieten

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Is er een ondertitelde DVD van deze film verkrijgbaar? (NL of Engels, Duits?)

avatar van blurp194

blurp194

Een ongelofelijk verhaal, zoals de titel al zegt - al is het ook wel meer dan een beetje een tragisch verhaal. Echt gebeurd, vanzelf, en ook vrij neutraal verteld geloof ik, al is het wel een beetje een traditioneel Frans geval vol met nostalgie, traditie en Pagnol-eske romantiek - en daarmee eigenlijk toch meer een formulewerkje dan iets origineels, in de manier van vertellen. Al is het verhaal zelf dan natuurlijk wel origineel.

De cast past daar vanzelf helemaal al in, met oudgedienden als Gamblin en Casta. Maar ze doen dat overigens ook wel echt goed, er is niet zomaar even een speld tussen te krijgen. Ook regisseur Tavernier heeft duidelijk wel vaker met dit bijltje gehakt, al is dat misschien meer als acteur geweest.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Biografische film over de dorpspostbode Cheval die een soort plattelands-Gaudi wordt wanneer hij zonder enige bouwkundige kennis een fabelachtig paleis bouwt waar hij 33 jaar van zijn leven aan besteedt. De man zelf was redelijk zwaar autististisch en kon moeilijk communiceren, zelfs met zijn naasten. Hij droomde ervan om de wereld te zien in de wetenschap dat hij als "gewone man van het platteland" nooit de wereld zou kunnen zien. Dus bracht hij de wereld in zijn dorp en liet zich door prentkaarten inspireren. Men mocht hem dan wel als gek bestempelen, zijn paleis is intussen een toeristische attractie dat tot het nationaal patrimonium behoort. Je blijft vol verbazing kijken hoe hij tewerk ging.

Gamblin zet op indrukwekkende wijze de dromerige en wat eigenaardige Cheval neer en Laetitia Casta speelt zijn tweede vrouw. Een goede inleiding tot een figuur die bij ons niet zo gekend is. Visueel geen groot werk van Tavernier (lijkt op een TV-productie) maar het is een bijzonder verhaal om te vertellen.

avatar van Movsin

Movsin

Wie zou dat geloven, maar het staat er wel degelijk in Hauterives, le Palais Idéal de Cheval ofte het meest naïeve stuk architectuur.

Mooie film naar dit waar gebeuren en wat houdt die zwijgzame doorzetter je toch in de ban.

Men kon met Jacques Gamblin werkelijk niet beter kiezen voor deze merkwaardige rol.

Ook Laetitia Casta vertolkt uitstekend haar rol van eenvoudige huiselijke vrouw, bezorgd om man en kind.

Ongeloof en lichte spot waren Cheval's deel, maar hij zette toch mooi het dorp op de kaart.

In het slot vooral emotie, maar terecht en goed gedoseerd.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Is er een DVD release met NL ondertiteling van deze film beschikbaar?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Geen idee Brix. Had deze film zelf opgenomen op een Franse zender.

Ik denk het eigenlijk niet. Op Bol.com staat expliciet dat er geen NL ondertitels zijn.

Opmerkelijke man, die Cheval; een echte paradijsvogel.

Ik had wel te doen met zijn vrouw. Hij is al geen prater, zit hij ook nog dagelijks uren te bouwen aan zijn paleis.

En niet zomaar een bouwwerk. Al lijkt het aanvankelijk niet zo imposant, dat wordt het uiteindelijk wel.

Dat het waargebeurd is maakt het nog wel meer bijzonder.

Zijn leven is niet geheel zonder tragiek, maar hij blijft trouw aan zichzelf.

Ik had er iets meer van verwacht, maar het is zeker een hele kalme aangename film.