• 9.369.485 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Adam

Ramen worden wijd open gezet en de muziek van Adams moeder galmt over de binnenplaats van Berlijn. Door de zware bas voelt hij zich verbonden met haar. Ze is ziek en werd in het ziekenhuis opgenomen met onomkeerbare hersenschade als gevolg van alcoholmisbruik, volgens de artsen. Adam wordt aan zijn lot overgelaten. Hij slaagt erin om verbindingen te smeden met de buitenwereld, wordt verliefd en gaat op zoek naar zijn vader. Met elke stap wordt hij achtervolgd door de wens van zijn moeder om uit haar ellende te worden gezet, mocht ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Adam verwerkt dit op zijn eigen, laconieke manier.

avatar van Collins

Collins

Door wijd geopende ramen schalt de muziek van Adams’ moeder over de binnenplaats van het Berlijnse appartementencomplex waar Adam woont. Door de heftige trillingen die het gestamp van de bassen veroorzaken, voelt hij zich met zijn moeder verbonden. Verder liggen de werelden van de dove Adam en de technomuzikante ver uit elkaar. Zijn moeder ligt in het ziekenhuis. Comateus. Door de verdovende middelen, zegt men. Adam is alleen. Zijn leven staat in het teken van de wens van zijn moeder die ooit heeft uitgesproken niet meer te willen leven als ze als kasplantje moet eindigen. Een film die beloftevol intrigerend de strijd aangaat met thema’s als stervensbegeleiding, euthanasie en eenzaamheid, zo was mijn gedachtegang. Dat viel erg tegen.

Adam is een vervelende film. De film knoopt op zielloze wijze gebeurtenisjes uit het dagelijkse leven van het hoofdpersonage aan elkaar. Het leven van Adam draait heel monotoon steeds om dezelfde dingen. Soep uit een zakje, baden en seks. In de creatievere momenten waagt de regisseur het om deze drie existentiële bestanddelen met elkaar te combineren. Soep uit een zakje in bad. Seksuele fantasieën na het nuttigen van soep uit een pakje. De zakjes met soep duiken overal op. De fabrikant zal de film wel sponseren, dacht ik steeds.

Al die creativiteit wordt met de handheld gefilmd en dat gebeurt bepaald niet fijnzinnig. De grove amateurbeelden missen elke zeggingskracht. Af en toe zien we tussendoor nog wat achteloos geschoten beelden van Berlijn waarvan de context een raadsel is. Kortom, de cinematografische kwaliteit is bagger.

De beloofde thematiek wordt lichtjes aangeroerd. Persoonlijke en sociale consequenties voor Adam worden amper uitgelicht. Er worden problemen opgeworpen (Adam moet zijn woning uit, zijn moeder wil dood, Adam heeft geen werk en geen geld enz.) maar niet onderzocht. Problemen worden benoemd en de film bemoeit zich er verder niet mee. Het hoofdpersonage zou onder enorme stress gebukt moeten gaan. Een enorme lijdensweg zou zichtbaar moeten zijn. Niets daarvan. De enige persoon die hevig lijdt is de kijker.