• 9.374.369 stemmen

Geregisseerd door: Edward Fleming

Met onder meer: Lars Bom, Nonny Sand en Thomas Alling

Gesproken taal: Deens

Plot De Uanstændige

Zomer 1939. De oorlog is in aantocht. Maar de 18-jarige Thomas heeft andere zorgen. Hij is met zijn stijve en puriteinse familie in een huis aan zee komen wonen en raakt gefascineerd door de nieuwe buren, de familie Thamms, een excentrieke familie met losse zeden. Thomas wordt opgenomen in hun vriendenkring. Het is vrijheid, blijheid en altijd feest. Maar het is vooral de mooie Topsy die Thomas het hoofd op hol brengt. Echter, voor haar liefde vraagt ze een hoge prijs.

avatar van Fransman

Fransman

Coming-of-age film over een jongen uit een conservatief gezin die in de ban raakt van nogal liberale buren, en tot over z'n oren verliefd raakt op het vrijgevochten buurmeisje Topsy. Het verhaal speelt in de zomer van 1939 en ook de Denen zien de oorlog op zich afkomen, en de ouderen maken zich daar zorgen over. Voor de jongeren is het vrijheid blijheid. De familie neemt hem op in hun vriendenkring en hij gaat zelfs met hen op vakantie naar zee. Daar doen ze stoute spelletjes in de duinen en de 18-jarige Thomas kijkt z'n ogen uit. Maar hij heeft daar toch wat moeite mee, want het strookt niet met wat zijn ouders hem hebben geleerd.

Tot zover niks bijzonders. Maar in dit geval zitten er toch wel een paar pikante kantjes aan deze film, die je niet zo vaak tegenkomt, zelfs niet in een film uit 1983. Die familie neemt het niet zo nauw met de zeden en vormt zo een mooi contrast met de conservatieve en gesloten samenleving die Denemarken toen nog was. De moeder heeft een overspelige relatie met een voortdurend dronken schilder en broer en zus Topsy en Mike hebben een overduidelijk incestueuze relatie. Hoe ver die gaat weten we niet, maar ze zoenen elkaar wel openlijk op de mond. Tijdens de vakantie gaan ze naakt zwemmen in zee en lekker rommelen in de duinen, waarbij wij mogen genieten van de borstjes van Topsy (Nonny Sand) met haar hairy armpits .

Maar er is meer: Er verschijnt ook ineens een duidelijk homoseksuele 'oom' op het toneel, die meteen een oogje heeft op Thomas. Ondertussen houdt Topsy Thomas mooi aan het lijntje door hem aan te trekken en af te stoten. Thomas wordt daar gek van en masturbeert openlijk om van z'n spanning af te komen. Als het uiteindelijk niks wordt tussen hem en Topsy staat het dienstmeisje klaar om Thomas te 'troosten' (hairy armpits! ). Op dat moment meldt de radio dat Frankrijk en Engeland met Duitsland in oorlog zijn. Maar daar hebben die twee geen boodschap aan.

Leuke film? Zeker wel. Controverseel en prikkelend, met beelden die op het randje zijn. Vrij vertaald luidt de titel dan ook: De Onfatsoenlijke. Er rijden ook nog een paar prachtige auto's in rond: ik zag een Rolls-Royce en een prachtige Alvis. Ja, dat waren nog eens tijden...