• 10.531 nieuwsartikelen
 • 161.645 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.140 acteurs
 • 192.877 gebruikers
 • 8.963.402 stemmen
Avatar
 
banner banner

Mary Queen of Scots (2018)

Biografie / Drama | 125 minuten
2,88 194 stemmen

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 125 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / China

Geregisseerd door: Josie Rourke

Met onder meer: Saoirse Ronan, Margot Robbie en Jack Lowden

IMDb beoordeling: 6,3 (54.820)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 17 januari 2019

Plot Mary Queen of Scots

"Bow to No One"

'Mary Queen of Scots' vertelt het verhaal over het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart. Mary werd op haar zestiende Koningin van Frankrijk. Nadat ze op haar achttiende weduwe wordt ontstaat er de druk om te hertrouwen. Ze besluit vervolgens terug te keren naar Schotland, inmiddels onder het bewind van Koningin Elizabeth I, om haar rechtmatige plaats op de troon terug te vorderen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Mary Stuart

Queen Elizabeth I

Henry Darnley

Robert Dudley

William Cecil

Bess of Hardwick

Earl of Bothwell

Earl of Lennox

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Boneka

Boneka

 • 2355 berichten
 • 1254 stemmen

Mary Queen of Scots ziet er verbluffend mooi uit. Ook met geluid soundtrack is niks mis mee. De echte rivaliteit tussen de zussen mis ik een beetje. En hoewel ze de troon voeren zijn het vooral de mannen die de toon zetten. Feitelijk hebben ze weinig te vertellen en dat is jammer. Vond Mary wel een beetje te eigentijds. Vooral met haar hofdames was weinig afstand te bespeuren. Vond ze wel erg close met hen. Ook die vier ringetjes in haar oor vielen mij op. Zal dit nog eens bekijken met de echte Mary Queen. Het verhaal is niet bijster spannend soms ook wat lastig te volgen maar verder vond ik het wel interessant. De hoofdrolspelers vond ik net als mijn buurman hierboven goed, maar niet uitmuntend. Misschien toch net te eigentijds.

Film 3,0

Beeld 5,0 4K

Geluid 5,0 Dolby Atmos

Extra"s 3,0


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12706 berichten
 • 7592 stemmen

Een van de dingen die ik aan mijn middelbareschooltijd (heel lang geleden) heb overgehouden is een warme belangstelling voor geschiedenis, met dank aan mijnheer P. (mijn toenmalige geschiedenisleraar). Dat maakt dat films als deze over de lotgevallen van Mary Stuart bij mij een vruchtbare bodem vinden.

Het wedervaren van Queen Mary was mij niet helemaal onbekend, maar het is altijd leuk om je heugen weer eens op te frissen. Jammer dat het verhaal naar het einde toe een beetje afgeraffeld wordt. Niettemin vind ik het een interessante film door het authentieke uiterlijk en de mooie vertolkingen van Saoirse Ronan (gedegen als altijd) en een verrassend sterke Margot Robbie. Goed gedaan.


avatar van Fransman

Fransman

 • 2770 berichten
 • 2108 stemmen

Ik vond het een lange zit. De film maakt m.i. onvoldoende duidelijk waarin nu precies het conflict zit tussen Mary en Elisabeth en wat precies de rol is van al die 'raadgevers' aan beide kanten. Daardoor vond ik het moeilijk om enige betrokkenheid te krijgen bij de gebeurtenissen. Er zitten ook nogal wat tijdssprongen in, die je telkens moet plaatsen. Of het historisch allemaal correct is weet ik niet, maar ja, het is ook vijfhonderd jaar geleden.

Als er iets is dat de film je duidelijk maakt, is het welk een rampzalige invloed het geloof heeft, en dat tot op de dag van vandaag. Is de strijd tussen katholicisme en protestantisme ogenschijnlijk uitgewoed (alleen oppervlakkig), de strijd tussen humanisme en de islam zien we iedere dag om ons heen. In deze film zien we zelfs een soort Talibanfiguur met eenzelfde muts en baard. En dezelfde gruwelijke uitspraken. Ik werd er verdrietig van.

De mooie kostuums en het uitstekend spel van Saoirse Ronan als Mary, en in iets mindere mate van Margot Robbie als Elisabeth maakten veel goed. Ze schijnen elkaar in werkelijkheid nooit ontmoet te hebben. Misschien had dat de uitkomst verandert.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1023 berichten
 • 1447 stemmen

Degelijke film met mooie rollen van de hoofdrolspelers. Vooral het laatste kwartier maakte indruk. Minpunt was de knieval die werd gedaan aan de woke gemeenschap.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4005 berichten
 • 2690 stemmen

Matig.

Een geschiedenislesje zo nu en dan kan er wel eens in, maar Mary Queen of Scots opent erg matig en eigenlijk zit je een dik half uur naar trezebezen te kijken die elkaar het leven wat zuur maken. Echt villein is het niet echt, het blijft nogal soapachtig. Dat komt naar mijn aanvoelen ook wat door de regie, die het allemaal veel te hak op de tak maakt. Wellicht was dat nodig om snel de tijdslijn te 'zetten'.

Het is pas na een tijdje dat het ook echt een verhaal kan worden dat zich logisch ontplooit. De levensloop van Mary was mij niet geheel onbekend, dus veel verrassingen heb ik niet gezien. Bepaalde scènes kunnen wel nog indruk maken. Denk dan aan de moord op de Italiaan. Voor vuurwerk is het evenwel wachten op de tête-à-tête tussen een weifelende Saoirse Ronan en Margot Robbie, die behalve die scène verrassend weinig om handen heeft. Het is allemaal too little, too late om er nog echt een goede film van te maken.

2,5


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 954 berichten
 • 995 stemmen

Historische films zijn doorgaans genomen zeker mijn ding, maar Mary Queen of Scots slaat er echt helemaal naast. Ik heb oprecht geen idee wat de film probeert te bereiken. Regisseur Rourke lijkt zoveel mogelijk details in haar film te willen stoppen, maar brengt zo wel de hele flow om zeep. Verhaaltechnisch en op vlak van personages is er echt geen enkele binding mogelijk; al de gebeurtenissen volgen elkaar in een razendsnel tempo op, personages zijn in één scène nog bondgenoten en in de volgende al weer gezworen vijanden, of omgekeerd. Zo geraakte ik er nooit lekker in. En heb je op het einde echt iets fundamenteels geleerd over de hier getoonde tijdsperiode? Nee, want ook daarvoor verloopt het tempo veel te snel. Uiteindelijk wordt er dan geraasd naar een einde naar verwachting, dat geen enkele (emotionele of andere) indruk maakt. Blijdschap dat het gedaan is, dat wel. Saoirse Roan probeert er wel nog wat van te maken maar heeft gewoon een zwak geschreven rol; Margot Robbie geraakt al helemaal ondergesneeuwd en loopt er eigenlijk maar gewoon wat doelloos bij. De rest van de cast kan hun stempel ook niet drukken.

Ziet het er wel heel mooi uit allemaal? Zeker en vast, op visueel vlak valt er weinig te klagen. Aankleding, kostumering, sets; het is allemaal op niveau. Maar de film heeft daarbuitenom geen énkele ziel of rode draad, waardoor het een hele vervelende zit is. 2*.


avatar van Geno

Geno

 • 298 berichten
 • 224 stemmen

Niet om aan te zien. Die iconificering. Die verkrachting van de geschiedenis. De intrede van het woord 'tolerantie'... toen al! sic. De geforceerdheid om kleurlingen maar een plaats te geven in de beelden en de dialogen. Hoe tolerant ze stond tegenover homosexualiteit!!! ('Ik veroordeel je niet... wees alleen voorzichtig')... 't is ongekend... voor die tijd al!... ja ja.

Het wachten is op een volgende film waarin een icoon uit de middeleeuwen al heeft gepleit voor 'inclusiviteit'.

Wat een rampenfilm... wat een drama... wat een woke-drama.


avatar van mrklm

mrklm

 • 7980 berichten
 • 8087 stemmen

Dat de traditionele lezing van de geschiedenis tussen Elizabeth I en Mary Stuart om propagandaredenen niet geheel waarheidsgetrouw is, zullen weinig historici bestrijden. Deze verfilming van ‘My Heart Is My Own’ van de eminente historicus John Guy, vertelt die geschiedenis vanuit het perspectief van de twee hoofdrolspelers. Koningin Elizabeth I [Margot Robbie] regeert Engeland aan de hand van advies van mannen die niet altijd het landsbelang als prioriteit hebben. Haar halfzus Mary Stuart [Saoirse Ronan] heeft als eerstgeborene van Koning Henry VIII een sterke claim op de troon. Zij zoekt toenadering tot en verzoening met haar halfzus, maar het hof van Elizabeth zit vol mannen die Mary afschilderen als een gevaar voor de troon en voor Engeland. Er is niets mis met het aanzwengelen van een debat over een twijfelachtige lezing van een belangrijk stuk geschiedenis. Jammer genoeg komen zelfs Robbie en Ronan niet voorkomen dat hun personages feministische karikaturen zijn. Misschien ligt dit dichter bij de waarheid, maar de waarheid hoeft niet in de weg te staan van een goed verhaal. En wat dat betreft, vind ik Mary Of Scotland stukken beter.


avatar van Angel9999

Angel9999

 • 219 berichten
 • 1439 stemmen

Misschien iets te woke. Ik vind het wel een goede film, mooie vertolkingen, goede acteerprestaties, ik heb ervan genoten.


avatar van Angel9999

Angel9999

 • 219 berichten
 • 1439 stemmen

Angel9999 schreef:

Misschien iets te woke. Ik vind het wel een goede film, mooie vertolkingen, goede acteerprestaties, ik heb ervan genoten.

Dat "men" afkeurend reageert op het woke gedeelte van de film, snap ik ergens wel maar ik vind ook dat je moet meegaan met de tijdsgeest. Het woke gebeuren heeft zijn redenen en zal vast wel weer een keer een stuk minder worden en dan komt er iets anders naar boven waaraan men zich kan gaan ergeren.

Ik erger me niet zo snel. Lekker genieten van een film.