• 9.376.657 stemmen

Once upon a Time at Christmas (2017)

Horror | 97 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titel: Er Was Eens met Kerstmis

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Paul Tanter

Met onder meer: Laurel Brady, Simon Phillips en Jeff Ellenberger

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Once upon a Time at Christmas

Een koppel dat in kerstkleding gekleed is, zaait tijdens de dagen voor Kerstmis dood en verderf in een dorpje in New York. Het tweetal pleegt afschuwelijke moorden, die willekeurig lijken te zijn. Een groepje personen, waaronder een studente en een politieagent, komt echter tot de ontdekking dat de moorden volgens een patroon gepleegd worden. Het is nu aan hen het gestoorde duo te stoppen.

avatar van Kondoro

Kondoro

Die poster is kikke! Ik ga deze op het lijstje zetten.

avatar van Daan258

Daan258

Ik hoop op een leuke kersthorror.

We zullen zien.

Zeer matig.

Once upon a Time at Christmas is een film die een gat probeert te vullen. Elk jaar zijn er wel een paar degelijke horror filmpjes die met het kersthema aan de haal gaan, maar de keuze is niet bepaald overweldigend. Ideaal dus voor een kleinere regisseur om zijn film te grabbel te gooien.

Deze film is voornamelijk een slasher met een sterke focus op het politiewerk, buiten crazy santa zelf is er bepaald niet veel horror in te herkennen. Acteerwerk is eerder dramatisch, visueel vooral erg magertjes. Wat droneshots moeten de film een iets duurdere uitstraling geven, maar zorgen er vooral voor dat het contrast met de rest alleen maar meer opvalt.

De bad guy is dan nog wel redelijk, maar erg veel heeft hij ook niet te doen. Beetje gek kijken en hakken met het bijltje, erg origineel is het niet, erg bruut of spannend ook niet en het plotje dat achter de film schuilt is ook niet meteen erg uitnodigend.

Maar de grootste headscratcher is nog wel dat er al een vervolg gepland staat ... voor 2019. Nochthans is Tanter een vlotte filmer en schrijven dit soort filmpjes zichzelf, dus december 2018 zou makkelijk haalbaar moeten zijn. Eén blik op Tanter's IMDb pagina (met een 7 tal projecten in verschillende staten van afwerking) geeft echter het antwoord al.

Zoals gezegd, het vult een gat, doet dat niet eens zo geweldig goed, maar zo rond kerst en zoekende naar een thematische horror is er nu eenmaal niet zo héél veel keuze.

avatar van Kondoro

Kondoro

Toen ik donderdagavond begonnen was aan de film ben ik blijkbaar in slaap gevallen, om twaalf uur schrok ik van iets en bleek dat de film ‘Once upon a Time at Christmas’ volop aan het knallen was maar, voor mij was dit wel het moment dat ik besloten heb om de film even links te laten liggen en mijn warme bedje op te zoeken. Gistermorgen toch besloten verder te gaan met deze film en eigenlijk snap ik deels wel dat ik in slaap ben gevallen, buiten het feit om dat ik erg moe was door het werk en de ritme van het slapen er nog in zat is de film eigenlijk ook helemaal niks bijzonders. We beginnen goed en leuk, de film opent met een knaller waar al eigenlijk gelijk iemand de bijl van St. Nick in zijn lichaam krijgt waarop er nog wat meer moorden volgen en het best goed verloopt. Toch tegen het midden á einde aan merk je wel dat film in begint te kakken, het acteerwerk laat zich aan zijn wensen over en is echt bar slecht aan het worden en de film loopt als een zak stront verder, er was geen gang meer in te krijgen. Zeker op het einde wanneer Mrs. Claus neergeschoten word door de politie is eigenlijk net iets te simpel, voor een moordkoppel dat helemaal niet te pakken is tot één schot en ze is dood, het gaat te makkelijk.

Je ziet natuurlijk op ontzettend veel vlakken dat deze film natuurlijk B-matig is. Zo vond ik het ontzettend mooi dat je twee keer in de film een shot ziet van het winkelcentrum, en dan wel van buiten af. Waarbij je bij de eerste shot bijna geen auto’s ziet staan maar het winkelcentrum zit wel bomvol met winkeliers en vervolgens zien we zo’n zelfde shot waarbij het helemaal vol staat met auto’s op de parkeerplaats en dan is het winkelcentrum gesloten, hoe dan ? Zo kun je veel opnoemen uit deze film waaraan je kunt zien dat het niet van hoge kwaliteit is maar een mooie budget film. Waar ik me vooral aan wist te irriteren en dat doe ik nogal vaak bij het kijken de b-films is het punt waarop de cast ontzettend slecht weet te acteren maar, ook gewon écht slecht dat ik mezelf beter als vervanging kan plaatsen want waarschijnlijk doe ik het nog wel beter. Vooral op het punt waarbij Jennifer haar moeder Lucy uithoort over één of andere soldaat, ach jongens wat een lachertje was deze scéne zo dramatisch slecht. En dan lijkt een film op het eerste gezicht van aardig leuk en toch redelijk goed naar ontzettend slecht te gaan.

Deze film kun je oprecht een degelijke slasher noemen, want ook de film begint leuk maar eindigt ook prima op slasher gebied. Dat neemt niet weg dat de film opeens super goed is geworden, nee maar qua moorden is de film wel leuk bedacht. Het moraal van het hele verhaal is het punt waar Santa Clause samen met zijn Mrs. Clause de 12 dagen voor kerstmis uit oefenen, wat de politie agenten later in deze film zich ook bedenken. En om dan even een paar op te noemen: 2 tortelduiven, dit was het stel in de auto die levend verbrand werden. 5 gouden ringen dat waren de afgehakte vingers van de F.B.I. agenten die ook gruwelijk vermoord werden. 9 dansende vrouwen was in de stripclub waar ze de stripsters even hardhandig aanpakten en dan als laatste 12 spelende trommelaars en dat moest dan het tromfeest voorstellen dat kerstavond werd gehouden ergens bij iemand thuis. Ik vond dit concept op zich wel leuk en geinig bedacht, wat minder uitgewerkt maar het houd de film wel leuk.

De film kent eigenlijk geen verhaal, tenminste geen verhaal dat ik daadwerkelijk ook sterk of goed vond. Het verhaal dwarrelde een beetje om het concept heen van de 12 dagen met kerstmis. We volgen een aantal mensen, waaronder Jeniffer, Lucy, Sam en de Sheriff die allemaal achter de moorden aan gaan wat er speelt in hun dorpje. Al gauw blijkt duidelijk te zijn dat het gaat om de ex van Lucy, een ex-militair die met kerst doorgedraaid is Hij komt terug met kerst om Lucy en wat naasten te kunnen vermoorden voorafgaande dat ze de 12 dagen voor kerst uit gingen oefen. Eenmaal dat de politie dit door heeft word de kerstman en mrs. Claus gestopt al weer Santa Clause te ontsnappen en ik hoopte niet dat dat beelden op een aanstaande deel twee, daar zit ik dus niet echt op te wachten.

Al om al, redelijke kerst-slash-film die veel beter had gekund maar helaas niet in de goeie handen was gekomen. Qua b-gehalte was hij goed maar echt speciaal word het nergens, en dat zorgt er voor dat deze B film niet echt spectaculair was. Prima om door heen te komen maar verwacht er niet veel van.

avatar van Noodless

Noodless

Het eerste gedeelte is nog best te doen en doet je naar meer hopen. Helaas daarna gaat het helemaal bergafwaarts op alle gebieden. Het begint nochtans tof met een aantal kills en het moordende Kerstduo zijn dan nog leuk om te zien. Maar daarna loopt het helemaal mis. Het acteerwerk begint te storen, de toffe kills blijven uit, het flutverhaal begint nog meer te zwalpen en het slot wekt irritatie op want de film eindigt op een moment dat er nog iets stond te gebeuren. Een vervolg lijkt in de maak wat blijkbaar ook zo is. 4/10

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Paul Tanter promoot zijn horrorfilm als op-en-top bloedvergieten, maar achteraf is dit toch meer een detectivethriller met een aantal expliciete gewelddadigheden om het tempo doorlopend op te voeren. Het pakt gelukkig interessanter uit dan je zou denken, aangezien het hakkende duo dermate idioot wordt vormgegeven dat je als kijker vooral wacht op de iets normalere personages en situaties. Een hoop wendingen richting de finale en de geforceerde nadruk op excentrieke karakterinvulling hebben daarnaast geen effect, maar de opbouw is boeiend en de twee agenten acteren zeer degelijk. Dat maakt een speelduur van 97 minuten een aanzienlijk stuk draaglijker en Tanter doet ook op visueel vlak zijn best. Uiteraard is het allemaal goedkoop gemaakt, maar het camerawerk oogt doordacht en de omgevingen zijn fraai gekozen. Dit neemt echter niet weg dat een hoop castleden absoluut niet kunnen acteren (Sayla de Goede voorop) en nogal wat griezelmomenten te beperkt voor de dag komen qua praktische effecten.