• 9.369.500 stemmen

Met onder meer: Sylvie Testud, Amar ben Abdallah en Clovis Cornillac

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 2 maart 2000

Plot Karnaval

In de Noord-Franse stad Duinkerken wordt jaarlijks carnaval gevierd. Larbi, een tweede generatie Algerijn, komt in het feestgedruis terecht, waarin elke moraal afwezig lijkt. In het carnavalsgewoel krijgt Larbi een kus van Bea. Larbi was eigenlijk op weg naar Marseille om daar een nieuw leven te beginnen, maar Bea's kus doet hem blijven rondhangen in het van de carnavals-geest bezeten Duinkerken. De wanhoop van de plaatselijke bevolking die haar ongenoegen over het leven eruit feest met een dronken verkleedpartij, maakt Duinkerken voor Larbi niet echt een veilige plek. Toch trotseert hij wantrouwige blikken en opmerking om weer te worden verenigd met zijn Bea. Dat de agressieve kolos Christian daarbij in de weg staat deert hem niet en hij werkt zich moedig door de uitbundige mensenmassa. Bea begrijpt niet goed wat Larbi van haar wil, maar ze is gevleid door de oprechtheid van zijn emoties en ze is Christians frustraties meer dan zat. Als Christian wordt ontslagen omdat hij liever carnaval viert dan werkt, gaat hij door het lint. Bea wil erger voorkomen en schakelt Larbi in.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Gabriel

Gabriel

*kick*

deze film begint zo, ga wel ff kijken

avatar van Dionysos

Dionysos

De titel bracht een wrange smaak in mijn mond, want als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb...

De omschrijving hierboven wekte daarentegen interesse, en heb ik net deze film gezien. Gelukkig maar, want het is een goede!

De kwestie individualisme wordt hier op treffende wijze aan de kaak gesteld.

In het gangbare leven gaan mensen gebukt onder het juk der maatschappij. Zaken als relaties, werkgevers, kinderen. Allemaal scheppen ze verplichtingen en lijken zelfexpressie in de weg te staan.

Maar op bepaalde tijden mag iedereen los en kan alles vergeten worden. Althans, zo ziet het er aan de oppervlakte uit. Elke moraal lijkt afwezig, staat hierboven in de beschrijving, en lijkt is juist. Want in deze tijd dat alles kan, alles mag en er gedacht wordt dat men eindelijk zichzelf kan zijn, is men meer aan moraal gebonden dan ooit. Er móet gedronken worden, er móet gedanst worden, er móeten bepaalde liedjes gezongen worden. Zelfs het kotsen na een bacchanaal is tot in de puntjes voorgeschreven. Doe je dat niet, dan val je buiten de boot.

Je moet niet nadenken, je moet meedoen.

Of misschien nog erger,

je moet niet meedenken, je moet nadoen...

De film brengt dit mooi in beeld middels situaties die op het eerste gezicht wat clichématig overkomen. Maar naarmate de film vordert, vallen de geniale subtiliteiten meer en meer op. De dialogen treffen namelijk constant doel en de shots sluiten prachtig aan op de thematiek.

Het camerawerk is ook mooi aangepast aan de sfeer die elke scène uitademt. Tel daar het goede acteerwerk bij op en het plaatje is compleet.

Karnaval sluit af met een van de grote paradoxen uit het leven: de liefde.

Als je je erdoor laat verblinden, verlies je de wil om je dromen waar te maken uit het oog, waarmee je uiteindelijk jezelf en je geliefde kapot maakt. Maar tegelijk is het ook een van de meest pure krachten die er bestaan en kan het je overal doorheen slepen.

Machtige film!

avatar van Sjan

Sjan

Erg leuke film die humor met drama op een erg goede manier combineert. Dat vrouwtje is erg lief om te zien en de emoties (liefde) worden op een realistische manier getoond. 3.5*

avatar van Sjan

Sjan

Nog ff één ding: waarom is die scene waarbij die hond in de fik wordt gezet zo ongelofelijk nep om te zien? Er worden daar speciale effecten gebruikt ofzo, maar 't ziet er echt niet uit.

avatar van 93.9

93.9

Lekker rauw en realistisch en daar hou ik wel van!