• 9.372.347 stemmen

Geregisseerd door: Philip Gelatt

Met onder meer: William Jackson Harper en Rebecca Henderson

Plot They Remain

"Don't Turn Around."

De wetenschappers Jessica en Keith zijn in dienst van een groot bedrijf om een verschrikking te onderzoeken die plaatsvond in het afgelegen kamp van een mysterieuze sekte. De twee leven en werken in een hightech omgeving en brengen hun dagen door met het verzamelen en analyseren van bewijs en het rapporteren van hun bevindingen. Wanneer Jessica een mysterieus artefact van onbekende oorsprong ontdekt, verandert de relatie tussen de wetenschappers: er ontstaan seksuele spanningen en paranoia steekt de kop op. Wat echt is en wat niet zijn niet meer van elkaar te onderscheiden en hun ontdekking dreigt nu hun leven in gevaar te brengen.

avatar van joolstein

joolstein

Dit was voor mij tegen het slaapverwekkende aan, er gebeurd namelijk niets of eigenlijk gebeurde er heel veel maar nergens gebeurde er een activiteit die maar enigszins interessant was. Het zijn vooral repetitieve scènes van Keith (William Jackson Harper) die door het bos zwerft en zijn wild-camera's controleert en conversaties heeft met zijn partner Jessica (Rebecca Henderson) Er zijn dus alleen de bossen die blijkbaar een onaangenaam en schadelijk effect hebben op mensen en wij zien twee mensen (twee wetenschappers) die het effect ervaren. Het budget moet klein geweest zijn maar de narcotische waas die hier een verhaal moet voorstellen, was vooral een strijd om doorheen te komen. Niets over iets wordt ook maar uitgelegd. Geen oorzaken, geen verklaringen voor gedragsveranderingen, niets. Gewoon vervelende mensen die zich onaangenaam gedragen in onaangename omstandigheden. Eerlijk is eerlijk het camerawerk zag er nog aardig verzorgt uit.

avatar van leatherhead

leatherhead

Sterke slow-burner met een ietwat experimenteel randje. Ik kon het wel smaken. Lijkt op het eerste gezicht misschien wat flauw met het beproefde 'wat is fictie en wat is realiteit?' plotje, maar de film weet zich gelukkig erg goed te onderscheiden van de doorsnee mindfuckfilm. De 'droom' sequences zijn vaak smullen en de soundtrack weet perfect een sfeertje van onbehagen te scheppen tijdens scenes waar er eigenlijk vrij weinig gebeurt. Het verhaal wordt verder behoorlijk ambigu gelaten en aan het einde resteren slechts meer vragen dan aan het begin. Dit gecombineerd met het wat tragere tempo (want zó traag is het nou ook niet) zal niet bij iedereen goed vallen, zoals hier ook al aan het gemiddelde af te lezen is.

Finale had misschien net wat beter gekund en iets meer punch mogen hebben, maar verder best goed. Gelatt weet met weinig middelen veel te creëren en op momenten is de film best creepy. Soort Annihilation meets Without Name, al zijn dat beide mindere films dan deze. 3,5*.