• 9.377.185 stemmen

Oorsprong: Canada / Frankrijk

Geregisseerd door: Vladimir de Fontenay

Met onder meer: Imogen Poots, Callum Turner en Callum Keith Rennie

Plot Mobile Homes

"How far would you go to find home?"

In vergeten steden langs de Amerikaanse grens loopt een jonge moeder met haar verslaafde vriend en 8-jarige zoontje. Ze zwerven van het ene naar het andere motel. Het geïmproviseerde gezin probeert de eindjes aan elkaar te knopen en leven van dag tot dag. Als ze een gemeenschap van stacaravanbewoners ontdekken zien ze een kans voor een alternatief leven.

avatar van nadrin

nadrin

Knappe film over hoe moeilijk het leven kan zijn. En hoe zwaar om je plaats in de maatschappij te vinden.

avatar van Fransman

Fransman

Ja, goede karakteristiek nadrin, vond ik ook. Een jonge moeder op drift met haar achtjarige zoon en een loser van een vriend met een te groot ego, die probeert een veilig bestaan voor haarzelf en haar kind op te bouwen. Op het moment dat dat lijkt te lukken op een complex van stacaravans duikt die loser weer op en dan loopt het gierend uit de klauw. Het moment waarop ze haar kind op de bus zet, zodat die dan een betere toekomst zou hebben, snijdt door je ziel. Er wordt fantastisch geacteerd door Imogen Poots en door het jongetje. Puntje van je stoel-film, al is het dan Amerikaans.

avatar van blurp194

blurp194

Een tijdje geleden zag ik Nomadland (2020), over de mensen die in de VS aan de zelfkant leven - uit 'keuze' of uit noodzaak, het is maar een beetje hoe je het uitlegt. Ik was bepaald niet onder de indruk, ondanks het aardige spel van Frances McDormand. Deze film is het volledige en complete, onweerlegbare antwoord op dat gevoel van onvrede - dit is de film die Zhao hàd moeten maken. Het is de eeuwenoude tragie van iemand die voor een dubbeltje geboren is en nooit een kwartje worden zal, de fabel van de mamabeer die haar jongen tot het uiterste toe zal verdedigen. Helaas, de werkelijkheid is onverbiddelijk. In de VS is geluk iets dat alleen voor de allerrijksten is weggelegd, de rest zijn slechts figuranten.

Dat de film werkt is grotendeels dankzij Poots die weer eens een erg fraaie rol speelt - timing, dictie, nonverbaal alles enorm sterk over weet te brengen. Daar hangt de rest dan maar een beetje bij, al is het jochie Oulton ook best goed bezig. In de gang van het verhaal is de grote actiescene voor mij wat ongepast, die had ook best geimpliceerd mogen worden. Maar aan de andere kant is de soundtrack wel weer erg fijn, het s/h bliepje blijft makkelijk hangen en voelt ook als enorm toepasselijk in de simpele eenvoud.

Nogal onbegrijpelijk dat deze film geen tractie heeft gevonden - je zou verwachten dat de rode loper overal uitligt en regisseur De Fontenay van gekkigheid niet weet welke aanbiedingen hij accepteren moet. Maar nee, kennelijk dus niet.