Captive State (2019)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Geregisseerd door: Rupert Wyatt
Met onder meer: John Goodman, Vera Farmiga en Madeline Brewer
Plot Captive State
"10 years ago, they took our planet. Today, we take it back!"
Het is bijna een decennium geleden dat een buitenaardse macht het gebied rondom Chicago heeft bezet. Mensen worden in een totalitair regime gevangen gehouden en getrackt aan de hand van een gps die bij iedere inwoner is ingebracht. Wanneer een groep verzetsstrijders de macht stukje bij beetje probeert terug te winnen, lijkt dit in eerste instantie een onmogelijke missie waarbij elke beweging wordt gecontroleerd door de autoriteiten die meekijken.
William Mulligan
Rittenhouse
Daniel
Ellison
Levitt
Vanaf 11 april 2019 in de bioscoop (eOne)
EDIT: release uitgesteld, datum nog niet bekend
Teaser geplaatst
stormfox
De film is blijkbaar al uit, maar pas heel laat hier in de bioscopen te zien.
Shadowed
De release is komen te vervallen?
Ik zag het ook al. Ik was al aan het plannen om erheen te gaan maar alle tijden verdwenen..
Chainsaw
Release is wederom weggehaald, de distibuteur zegt nog niet te weten wanneer de film nu uitkomt. Terwijl de persvoorstelling al begin maart was en trailers onlangs al in de bios draaiden. Zou me niets verbazen als de film hier helemaal niet meer in de bioscoop komt. Zou zonde zijn.
Hmmm.
Achteraf toch even een kort tripje naar Google ondernomen, daar bleek al snel dat ik niet de enige was die de link met Cloverfield maakte. Deze film zou echt perfect in het Cloverfield universum passen, het zou me ook echt niet verbazen dat een eventuele sequel die reveal alsnog zou lossen.
Of men was geïnspireerd door Cloverfield, of de minder succesvolle derde film heeft ervoor gezorgd dat men Captive State losgetrokken heeft uit het Cloverfield universum. Maar de opzet, de aanpak, het open einde, de wat diepere genreuitwerking van het materiaal ... het voelt als een perfecte uitbreiding aan.
De film dealt met een alien invasie, maar erg veel buitenaardse wezens krijg je niet te zien. Ze zijn er wel uiteraard, ook netjes vol in beeld, maar het verhaal is eerder dat van een opstand tegen een ondrukkend regime. Wyatt durft het ook aan om het tempo te drukken wanneer nodig (wat zorgt voor een relatief traag einde) én durft ook een hoop vragen onbeantwoord te laten.
Visueel goed, acteerwerk ook meer dan behoorlijk en hoewel een beetje lang, boeiend van begin tot einde. De regie blijft net wat te braaf, maar verder een fijne film. Hopelijk zorgt de slechte box office er niet voor dat een sequel uitblijft (of een goedkoop stream-vervolg wordt).
schumacher
Absoluut mijn ding niet.
Ik ergerde me heel de tijd aan die irritante achtergrond muziek, trok op niks, zeer ergerlijk, paste totaal niet bij de film.
En op een tijd van bv 20-25 min moet een film mij kunnen pakken of meeslepen en dat gebeurde ook al helemaal niet. Ik vond er weinig boeiend aan, ik heb me meer zitten vervelen dat wel.
Het visuele was nog oke, bij deze toch nog een 1.5
Corcicus
Oersaaie film. Vond de aliens er best gaaf uitzien, maar dat was het enige lichtpuntje in deze film.
DionneDarko
Een onwijze bummer deze. Zo'n geweldige cast, alien-invasion.. Zou right up my alley moeten zijn. Keek hier al een jaar naar uit... Maar wat een pile of crap. Het boeide niet, oersaai idd en alles was vaag. Geen likeable character te bekennen. Heb 'm in 3 delen moeten kijken. Zo erg was ie! Gewoon niet te verteren in 1 x. Vriend had hetzelfde euvel.
joolstein
Vreemd hoe een beleving van een film bij elk persoon zo anders kan zijn? Want als saai heb ik deze film niet ervaren. Regisseur Rupert Wyatt (Rise Of The Planet Of The Apes) levert hier een erg fijne en spannende sci-fi thriller af. Zeker de film is niet helemaal perfect. Maar de regisseur nam de moedige beslissing om het net even anders te presenteren.
De buitenaardse wezens hebben het al tien jaar voor het zeggen op onze planeet, en zo vallen we midden in het verhaal. Daardoor leren we onze helden, die bestaat uit een sterrencast, gaandeweg pas kennen. Alhoewel deze wel vrij onderontwikkeld blijven. En de hoofdrol van Ashton Sanders laat wat te wensen over. Het belangrijkste element van het plot betreft; de voorbereiding van de rebellen die van plan zijn in opstand te komen. Denk aan; vele kleine radertjes in een groot geheel. Er wordt dan ook een klein beetje denkwerk gevraagd.
En tjonge, door de heerlijk snelle montage was het wel erg sfeervol en spannend. Verpauperde straten en steegjes, voorzichtigheid is geboden, een heel netwerk van verzetsstrijders, technologie is veelal verboden dus wordt er teruggegrepen op oudere apparaten. Het geeft de film een heerlijke Koude Oorlog-vibe. De aliens zijn spaarzaam maar zien er wel cool uit. De film lijkt dan ook meer een supersnelle politieke thriller dan een echte volbloed Science fiction maar is zeker het bekijken waard.
Chainsaw
Het uitgangspunt van Captive State is niets nieuws. Series als Childhood’s End, Colony of V: The Original Miniseries vertelden al eerder een soortgelijk verhaal: Aliens komen niet a là Mars Attacks naar onze planeet om alles overhoop te knallen, maar zien in de mens juist de perfecte slaaf. Met als gevolg dat werkloosheid en criminaliteit tot het verleden behoren, maar onze vrijheid hebben we moeten inleveren. Dus staan er uiteraard een zooi verzetsstrijders op om te knokken tegen de aliens. Dat kan natuurlijk vrij eenvoudig resulteren in een actiefilm vol vuurgevechten in de stijl van Independence Day, maar Rupert Wyatt pakt het met Captive State heel anders aan.
De film begint als zoveel apocalyptische films, dus nog voordat we beelden zien horen we sirenes, alarmsignalen en verontrustende nieuwsberichten over de komst van ‘iets buitenaards’ met een hoop ruis erdoorheen. Na de openingsscène ontpopt Captive State zich als een post-apocalyptisch drama dat zich afspeelt in een grauw Chicago, waarbij we zien hoe mensen moeten leven onder het strenge toezicht van mysterieuze buitenaardse wezens. De film gaat weliswaar over de gevolgen van een invasie, maar de aliens zelf spelen amper een rol; het gevaar komt van alle mensen die de regels van de buitenaardse schepsels hebben geaccepteerd en hun wensen netjes opvolgen. En tja, dat is vele malen enger dan wat harige monsters uit de ruimte.
Halverwege de film vindt er een switch plaats waarbij een hoofdpersonage een lange tijd aan de kant wordt geschoven voor een ander element; een soort grimmige versie van Ocean’s Eleven. De film krijgt hier iets meer tempo en wordt vooral af en toe nog best zenuwslopend. Captive State is uiteindelijk een aangename science-fiction thriller zonder bombast. De film is vakkundig geregisseerd, de cast is prima en audiovisueel vlak is de film sterk. Maar vooral het script, dat Wyatt schreef met Erica Beeney, valt te prijzen. Het is weliswaar niet bijster origineel allemaal, maar het zit goed in elkaar en heeft tot het einde een paar interessante verrassingen in petto.
3,5 sterren.
macrobody
Niet onaardig, maar had beter gekund. Zo was niet duidelijk hoe een collega aan dat papiertje kwam met de coördinaten. Het wordt ook niet echt duidelijk of daar sowieso iets was, want zover komt niemand.
Het thema is wel de moeite waard om over na te denken. Zo zijn er experimenten geweest in het verleden waarbij de invloed van autoriteit werd bepaald op het gedrag van proefpersonen (Milgram).
Zo zou je de mensheid in een aantal groepen kunnen verdelen (mijn indeling dan): de op macht en geld beluste personen, de meelopers, de zwijgers en de opstandelingen. Ik zie het somber in voor de mogelijke alien invasie mocht die er ooit komen, misschien dat het Nederlandse verzetsinstinct dan wel naar boven komt.
Gemiste kans, deze halfbakken SF-thriller. De hele film wacht je op iets dat niet gaat komen. Tegelijkertijd voelt het script aan alsof alle interessante elementen zijn weggesneden en slechts een kaal raamwerk is overgebleven. Altijd fijn om John Goodman te zien, maar hij is één van de weinige lichtpuntjes in een middelmatig en grotendeels doelloos geheel.
Jynxter
Een prima, doch weinig origineel, concept en een goede sfeer. Maar om nou te zeggen dat ik het een goede film vond, nee. Het is vooral veel los zand en weinig cohesie. Daarbij vind ik camerawerk uit de losse pols altijd al vervelend. En het feit dat deze film het nodig vindt om daarbij opvallend vaak in close-up te filmen, maakte het voor mij visueel nog irritanter. Er zijn best toffe scenes en sterke momenten. Maar als geheel vond ik het vrij zwak. Het feit dat ik de eindtwist al ver voor de helft van de film verwachtte, droeg ook niet bij aan een voldaan gevoel.
Waku
Warrige en rommelige SF actiefilm over een door Aliens overgenomen Amerika. De verenigde staten als onderdrukte partij dit keer. Het gegeven lijkt origineel en interressant maar is dit helaas niet. Het verhaal is hiervoor veel te chaotisch en te onsamenhanggend. Resultaat is dat je ondanks veel actie naar een vervelende film zit te kijken die nooit weet te boeien. Tel daar bij op de niets zeggende karakters en je hebt een lange saaie zit van 100 minuten. 2.*
Shinobi
"Beware of Greeks bearing gifts."
Achteraf gezien kan ik wel begrijpen waarom deze titel de bioscoop niet heeft gehaald.
Het concept van een alien invasie is niets nieuws onder de zon, maar deze film probeert hier een andere draai aan te geven. In de vorm van verzetsstrijders en bondgenoten ervaar je een ander perspectief. Het doet mij enigszins denken aan de serie 'Colony'.
Het meest opvallende is dat de aliens een bijfiguur zijn, waardoor de focus meer komt te liggen op de menselijke interacties. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, maar in 'Captive State' gebeurt er simpelweg niets noemenswaardig. Het merendeel bestaat uit bewegende stukjes die nauwelijks kunnen boeien; er is niet één personage die erbovenuit springt.
Men is nodeloos bezig met het bouwen van de wereld en ondertussen zijn er blijkbaar allerlei samenzweringen gaande. Jammer genoeg blijft de daadwerkelijke impact van dat alles vrijwel uit. Hierdoor heb ik het gevoel nooit volledig betrokken te zijn als kijker. Dat Vera Farmiga onderbenut wordt is eveneens zonde.
Al met al een matige Sci-Fi waar duidelijk meer in had gezeten.
Dikke 2,0 sterren.
AniSter
Wazig en rommelig tot de macht drie.
Vanwege die korte scene met die creperende alien toch nog 2 sterretjes.....
coumi
Alvast een serieuze kandidaat voor de meest vage film van 2019. Een film hoeft ook niet altijd hapklare brokken af te leveren natuurlijk, maar Wyatt en de zijne wekken toch vooral de indruk niet te weten waar ze met hun verhaal naar toe willen en het gevolg is een grotesk, soms bombastisch maar stuurloos geheel. Jammer, want de eerste tien minuten zijn veelbelovend, doen inderdaad weer aan de Cloverfield sfeer denken, maar daarna wordt het erger en erger. Zit nog een leuke twist aan het einde die ik in elk geval niet zag aankomen, doch dikke kans dat je door het saaie, vermoeiende voorafgaande dan mentaal al te veel bent afgehaakt om die surprise nog te waarderen. Goodman steekt er ver bovenuit, heeft het in de vingers, wat van de rest om hem heen niet gezegd kan worden.
kleverlaan
Uhm wat, hebben jullie zand in jullie ogen? Deze film was goed man! De complete sfeer gedurende de hele film was prima spannend. Het verhaal was ook zeer degelijk met aardig wat twists. Ik merk wel dat hier mensen posten die blijkbaar niet al te snugger zijn. De film was niet vaag of onduidelijk. Als je dat vond, dan ben je simpelweg gewoon niet zo slim of heb je delen zitten slapen. Het was opgegeven moment vrij voor de hand liggend wat er ging gebeuren. Ook gedurende de film kon je makkelijk opmaken wat iedereen van plan was aan de hand van alle gesprekken die werden gevoerd. De film heeft een gemiddelde van 6.9 heeft met bijna 30.000 stemmen op IMDB wat laat zien dat het een degelijke film is. Voor mij een 7,5. Waren een prima 100 minuten met mooi einde.
Gi-Force
Ik vind het goede film. Zijn degenen die een 1 of iets meer geven soms altijd verveeld ? Kunnen ze tijdens een film wel 2 uur van hun smartphone afblijven ? Ik heb het al eens eerder gemeld, maar als je een film een 1 geeft dan deugt er helemaal niets. En dat klopt zeer zeker niet bij deze film met een verrassend einde.
Brabants
Captive State was mijns inziens een zeer rommelig geheel. Door het gerommel en weinig interessante wat je in het eerste deel van de film te zien krijgt geeft het geheel geen voeding meer om het serieus te nemen. Categorie zonde van je tijd.
ikkegoemikke
Light a match.
Ignite a war.
Toen ik voor de eerste keer de trailer van “Captive State” zag, was ik op slag overenthousiast. Het leek me een spannende en actierijke Sciencefiction over buitenaardse dominantie en heerschappij. Ik stelde me al een soort “Independence Day” oftewel “War of the Worlds” voor, voorzien van een geraffineerde verhaallijn zoals men voorgeschoteld kreeg in “Arrival”. Daaraan toegevoegd het weerwerk van enkelingen tegen deze buitenaardse bezetting. En last but not least, ze wisten John Goodman te strikken om één van de sleutelrollen te spelen. Het allereerste wat in mij opkwam, was dat ik deze film zeker en vast niet aan me zou laten voorbijgaan. Deze film was de beloning nadat ik miskleunen zoals “Occupation” en in mindere mate “Beyond skyline” moest verdragen. Na het zien van deze in mijn ogen weergaloze film, moest ik vaststellen dat mijn enthousiasme onder het vriespunt gezakt was.
Ergens diep verscholen zat er wel een gewiekst verhaal en was de ontknoping ingenieus bedacht. Maar je moet wel enorm lang wachten eer je door hebt hoe het in elkaar zit. De gehele opzet wordt pas duidelijk op het allerlaatste. Dat betekent wel dat je over een stevige portie uithoudingsvermogen moet beschikken. Want echt boeiend is het over het algemeen niet. Het is eerder verwarrend en vaag. En als je klaar zit om buitenaardse wezens aan het werk te zien, kom je ook al bedrogen uit. Dat zijn ook alleen maar wat vage, donkere beelden. Niet dat dit noodzakelijk is. De openingsscene waar de ouders van de jonge Gabriel (Ashton Sanders) en Rafe (Jonathan Majors) verpulverd worden, laat al zien hoe allesvernietigend en onoverwinnelijk deze kosmische deugnieten wel zijn. De rest van de film zie je die snoodaards enkel en alleen in het halfduister vergezeld van creepy insectachtige geluiden. Het zijn cactusachtige wezens en verder zijn er ook nog een soort vliegende drones die voorzien zijn van een vleesachtige zuignap. Hun functie was me echter niet bijster duidelijk. Maar ja, er is wel meer niet echt duidelijk.
Meest originele aan deze film is de verhouding tussen de mensheid en deze indringers. Op één of andere manier hebben ze kunnen bewerkstelligen dat de mensheid een onderdanige houding moet aannemen. Waarschijnlijk was de keuze beperkt : hun gezag aanvaarden of totale vernietiging. Het resultaat is een verpauperde samenleving die een despotische heerschappij gedoogt. De buitenaardsen hebben zich ingegraven in de centra van de wereldsteden achter een immense muur waar enkel bepaalde bevoegde personen toegang krijgen (Om instructies te ontvangen en rapport uit te brengen over de toestand, veronderstel ik.). Deze “closed zones” dienen als mijnen waar delfstoffen worden ontgonnen. Na het intrigerende begin, vervalt de film echter in een politiek geladen verhaal over beperkte burgerlijke vrijheden, economische achteruitgang en bureaucratisch gekonkelfoes waarbij geprivilegieerden rijkelijk beloond worden vanwege hun medewerking. Het ontstaan van een verzetsbeweging is een vanzelfsprekend resultaat, maar wordt genadeloos de kop ingedrukt.
En hier komt John Goodman dan op de proppen als de rechercheur die vastbesloten is om de groepering “Phoenix” eens en voor altijd op te rollen. Hij volgt de handel en wandel van Gabriel van nabij om zo deze verzetsstrijders op te sporen en uit te schakelen. Alles voor het grotere goed. Al bij al is deze hele operatie initieel redelijk onsamenhangend en moeilijk te volgen. Zijn relatie met een prostituee (Vera “The Conjuring” Farmiga) is aan het begin onbelangrijk. Het gebruik van buitenaardse explosieven was me ook niet echt duidelijk. En was het niet zo dat de gehele menselijke beschaving ontdaan was van enig technologisch vernuftig hulpmiddel? Gabriel’s werk omvatte bijvoorbeeld het systematisch vernietigen van simkaarten uit GSM’s. En toch beschikken de ordediensten over een gesofisticeerd tracking-systeem en gezichtsherkenning. Of was dit technologie die de buitenaardse heersers ter beschikking stelden? Op communicatievlak zaten ze dan alweer verder dan in “Arrival”. Hier zijn er toch al enkelen die het geklik, geschraap en gesis wel degelijk verstaan en vertalen.
Nogmaals, ik snap wel dat bij de ultieme onthulling alles duidelijker wordt en dat nadat de boodschap achter het geheel dieper doordringt, je met verbijstering achterblijft. Maar allemachtig! Boeiend kan je de film niet echt noemen. Misschien omdat je zolang in het duister tast dat je het allemaal nogal lijdzaam aankijkt. De film behandelt aspecten zoals verzetsbewegingen, politieke compromissen en zelfopoffering voor het grotere goed. Ik verwacht wel niet dat een film over een buitenaardse invasie grotendeels alleen deze aspecten belicht. Nogmaals een bewijs dat trailers niet altijd een correcte weerspiegeling zijn van de uiteindelijke film.
Captain Pervert
Captive State gaat over een invasie van aliens. Al zien we daar maar een paar minuten van in een flashback - en dat op een hele kleine schaal. Enerzijds omdat de film hier niet over gaat, anderzijds is het een hele makkelijke manier om het budget klein te houden.
De film zelf gaat namelijk over het leven na de invasie. De film skipt naar het 'heden' (rond 2027) en het verhaal begint. De aliens hebben de aarde bezet en zijn, zoals alle aliens in alle films, bezig onze 'natural resources' te stelen.
Daarbij draait alles om mensen. Hoe gaan mensen om met de invasie? Er zijn collaborateurs en verzetsstrijders. Alles wordt teruggebracht naar de kleine menselijke maat. Zoals in de serie Jericho (atoombommen leggen Amerika plat) en The Walking Dead (zombie invasie). Heel leuk, maar ik wil de big picture weten. In Jericho kom je nooit te weten wie de atoombommen heeft afgevuurd, in The Walking Dead gaat het ook louter over mensen en hun handelen onder druk en in Captive State zien we ook maar bar weinig van de aliens.
Je ziet vooral smoezelige mensen in oude kleren rennen door groezelige steegjes, achterna gezeten door drones en een rennende (!) John Goodman.
Op zich kan ik er mee leven dat een film gaat over de aftermath in plaats van een oorlog of invasie zelf. Maar please, doe het dan goed.
De wereld wordt volkomen ongeloofwaardig neergezet. De aliens leggen de mensen een nieuw staatsbestel op met een soort '1984'-achtige, sektarische 'unity' gedachte, die mensen slikken voor zoete koek. In amper 9 jaar tijd zijn vrije geesten in Amerika verworden tot slaafse zombies van een systeem waarvan iedereen snapt dat de aliens een duister plan hebben, getuige alleen al dat veel grote steden 'closed zones' hebben waar je niet in mag. Wat spoken ze daar uit?
Het zou geloofwaardiger geweest zijn als er twee generaties overheen waren gegaan in plaats van slechts 9 jaar.
De sfeerschepping is wel prima, en dat houdt je ogen nog een beetje open - net als een prima acterende John Goodman.
Maar toch even wat punten op een rij hoor...
- op een gegeven moment lukt het een verzetsstrijder om een alien te doden. Zijn masker wordt afgerukt en hij lijkt te stikken. Hier wordt verder niks mee gedaan
- bij de grote 'rally' in het stadion kwamen de aliens op bezoek. Wat zouden ze gezegd hebben tegen de mensen? Hoi? Wat was verder het doel van die bijeenskomst? Kwam Lady Gaga nog optreden ofzo? Waarom zijn al die mensen er heen gegaan?
- tijdens het verhoor van John Goodman (aan het einde) speelt een vrouw voor tolk. Ze krijgt een alien kliktaaltje ingefluisterd via een oortje en vertaalt het in de microfoon voor Goodman. Hoe kan het dat zij wèl alien spreekt en de anderen niet?
- heeft die jongen (Gabe) nou echt niet door dat ze kunnen worden afgeluisterd middels die 'implant'? Hij doet eerst moeite om het ding tijdelijk te deactiveren met die halsband, maar later praat hij over allerlei gevoelige informatie zonder die halsband
- de twist aan het einde is aardig, maar gezien de casting van John Goodman (zijn naam zegt het al) ook een beetje voorspelbaar.
- ik kan zo nog 10 andere punten bedenken maar het is zaterdagavond en ik ga een biertje drinken
Macmanus
Dit is eigenlijk een heist movie in een iets ander jasje. Ik kon het wel waarderen.
Noodless
Prima film ! Genoten van begin tot het eind. Een originele heist movie zou je deze film kunnen benoemen. Het verhaal zit ingenieus in elkaar dat pas naar het einde toe als geheel duidelijk wordt. In begin lijkt de hele opzet nog wat vaag door tal van personages en het strakke tempo, maar naarmate de film vordert stijgt de spanning en krijg je alsmaar meer grip op het verhaal. Daarbij passeren er toch wel wat verrassende wendingen, vooral de laatste twist is er ééntje om in te lijsten. John Goodman is goed op dreef en er zitten een paar leuke actiescènes in de film. Minpuntje is soms wel de snelle vaart in die scènes en soms wat te donker. Maar wat een sound ! Heerlijk duister achtergrondtoontje die de spanning en de sfeer bevordert. 7,5/10
Left4Dead
John Goodman is echt weer eens geweldig in deze prent, zowaar alleen hij draagt de film al. Maar de rest van de cast is eigenlijk ook goed bezig. Ben gek op SF, liefst in de ruimte waar het claustrofobisch is maar hier op de aardbol is dit ook aardig weg te kijken.
De film had me aardig bij mijn concentratie te pakken, het verhaal stond me goed aan. Script loopt prima en er gebeurt genoeg waar je, je inlevingsgevoel goed kunt openbaren. Het is eigenlijk een oorlogsfilm, alleen zijn het buitenaardse wezens die nu de bezetters zijn. De soundtrack was lekker, beeld en geluid stonden er prima op.
Derde prent die ik nu van Wyatt heb gezien, twee keer een 3,5 en één keer een drie. Ben wel tevreden over het werk van hem en houd hem in de gaten, hij heeft capaciteiten.

Hotel Mumbai
Drama / Thriller, 2018