Cobain (2018)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 5 april 2018
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Cobain
Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Als Cobain eist dat Mia hulp zoekt voor haarzelf en de baby, krijgen de twee knallende ruzie. Cobain vindt onderdak bij Wickmayer, Mia’s ex die een paar vrouwen voor zich heeft ‘werken’. Als Mia weer contact zoekt met Cobain, stuurt Wickmayer haar weg. Maar Mia blijft aan Cobain trekken en Cobain ziet dat ze er steeds slechter aan toe is. Cobain realiseert zich dat er iets moet gebeuren. Hij brengt Mia naar een verlaten plek waar hij haar opsluit om af te kicken. Hoewel Mia zich eerst verzet, knapt ze langzamerhand op. Maar als Cobain en Mia eindelijk naar elkaar toe groeien, slaat het noodlot toe.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)

Bij Nanouk Leopold:
Nieuwe speelfilm Nanouk Leopold opgenomen in Rotterdam - circe.nl
In COBAIN probeert de 15-jarige Cobain (Bas Keizer) om zijn zwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) zo ver te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. Als dat niet lukt, neemt Cobain maatregelen.
Cobain wordt gedistribueerd door Cinemien en zal in 2017 in de bioscoop verschijnen.

Malick
Locarno? Venetië? San Sebastian? Toronto? Ik ben benieuwd waar de première is.

Daan258
Toen ik de titel zag dacht ik gelijk: Huh een nieuwe film over Kurt Cobain
Niet het geval dus. haha

Vanaf 5 april 2018 in de bioscoop (Cinemien)
Trailer geplaatst

Slikbeer Slikbeer
Ik vind de omschrijving eigenlijk al te saai om helemaal uit te lezen.
Hou meer van: "...wat hen in een nachtmerrie vol moord en Satanisme doet belanden."

MRDammann
Ik vind van mezelf dat ik te weinig films zie van eigen bodem, dit is de kans om dat een beetje in te halen. Zonder de trailer te zien (die ik eigenlijk nooit kijk) ben ik wel benieuwd naar deze film.

Klaasburg
Er is heel goed gespeeld door de jonge (Bas Keizer) maar het zeer ongeloofwaardig belachelijke scenario van producent Stienette Bosklopper maakt van deze film een echte potpourri.
Het is te hopen dat zij van deze infectie snel zal genezen en het schrijven aan echte filmmakers overlaat.

mrklm
Cobain [Bas Keizer] is een 15-jarige jongen wiens hoogzwangere, rokende en zuipende moeder [Naomi Velissariou] opduikt wanneer het haar uitkomt. Niet zo gek dat Cobain op de nominatie staat voor een pleeggezin. Hij besluit echter te proberen zijn leven en dat van zijn moeder in het gareel te krijgen en zoekt daarbij hulp bij Wickmayer [Wim Opbrouck], voor wie Cobains moeder vroeger werkte.
Keizer met zijn rollende R en Velissariou met haar dikke Vlaamse accent zijn volstrekt ongeloofwaardig als moeder en zoon. Regisseur Nanouk Leopold probeert het gebrek aan achtergrond en karakterisering in het scenario te verhullen met poëtisch bedoelde plaatjes en zwaarmoedige muziek, maar tevergeefs. Het einde is nogal bizar en het eindresultaat is een rommelige, deprimerende film waarin alleen Opbrouck voor een glimlach zorgt met zijn parodie op voetbalanalist Johan Boskamp.

Zeriel
Nul punten voor de casting. Niks ten nadele van Bas Keizer, want hij doet het goed. Zeker gezien de volstrekt surrealistische cast-omgeving waarin hij moet acteren. Niet surrealistisch bedoeld natuurlijk, maar hoe moet je als oer-Hollandse jongen spelen dat je de zoon bent van een Vlaamse moeder.....?
Ik verdenk de film er van dat de Vlamingen erin zitten om filmfondstechnische redenen. Niks tegen functionele Vlamingen, maar op deze manier verpesten ze wel elk realiteitsgevoel van een film. En niet alleen deze film....
De hele achtergrond en omgeving van Cobain voelt als gebakken lucht gemengd met junkiemoeder clichés.
Het lijkt erop dat het scenario helemaal toegeschreven is op de eindontknoping, ipv dat die logisch voorkomt uit het voorgaande.
Ik vind het eigenlijk zonde dat zoveel mensen hier zoveel energie in hebben gestoken ipv die eerst in de basisvoorwaarden voor een goede film te stoppen: een goede cast en een god scenario.

Had echt een geweldige film kunnen zijn als het scenario niet zoveel grote problemen had gehad. 3 sterren voelt heel mild en heel streng tegelijk daardoor.

joostmeeuw
Eerste half uur had er wel uitgekunt, te veel onnodige scenes, shots en cuts. Gehele film mist een filosofie, gaat het over een jonge die opzoek gaat naar zijn junkie moeder, een jonge die gaat wonen tussen prostituees?... Er worden geen keuzes gemaakt. daarnaast bevind de echte wereld te ver op de achtergrond, waardoor alles te nep aanvoelt/te filmpje spelen van "zo zou dat in het echt wel gaan. Acteurs zijn weer wel goed, maar ook die jongen had beter een kut ADHD'er kunnen zijn, zoals bv in Xavier Dolan's MOMMY - hier was hij veel te braaf en lief voor iemand met een junk als moeder en die opgroeit in een pleeghuis.

sperwer 27
(Gezien op 04/05/18)
Een ietwat vreemde film. Over de relatie van een 15-jarige zoon met zijn moeder. Een moeder aan de drugs, op de dool en hoogzwanger. De zoon Cobain wil haar helpen. Maar hoe?
Het is heel moeilijk. Hoe langer de film duurt, hoe emotioneler hij je kraakt.
De film houdt je niet steeds in de ban en dat is jammer.
De vertolking van Bas Keizer (Cobain) met zijn samoerai-knotje, is aangrijpend.

93.9
Mainekk tekende voor de muziek.
Film deed me niets. Beelden waren ook niet mooi. Opgenomen in Rotterdam, maar daar was nauwelijks iets van te zien. Expres niet ingezoemd op de achtergrond.
Een van de mindere van Leopold.
Overigens belachelijke keuze voor een Belgische moeder.

coumi
- 11982 stemmen
Merkwaardig genoeg een verhaal vol met emoties, maar een zeer afstandelijke, koele film. Alleen in de laatste minuten zit een scène die je spontaan kippenvel bezorgt, bijna een rechtvaardiging om toch een ticket te kopen, maar wat overheerst is dat dit als geheel het helaas net niet is. Leopold is gewoon een matige regisseur die graag menselijke, sociale drama's vertelt maar zijn films scoren amper een voldoende(zie ook de gemiddelden voor zijn projecten op deze site, alles tussen de 2 en de 3, nooit hoger). Misschien moet hij maar eens in de leer bij de gebroeders Dardenne, mannen met dezelfde passie als Leopold maar veel getalenteerder. Het introverte spel van hoofdrolspeler Keizer werkt bij Cobain trouwens ook niet mee. Best mogelijk dat deze jongen een goede acteur wordt(hij heeft de looks), maar hier blijft hij erg oppervlakkig. Velissariou als zijn labiele moeder komt al meer in de goede richting, jammer dat Opbrouck als de onbetrouwbare pooier te weinig scènes heeft, in feite het enige echt interessante personage in de hele film.

Collins
Een in aanzet interessant drama. In Cobain draait het om de 15-jarige Cobain die niets liever wil dan een stabiel gezin vormen met zijn biologische moeder. Zijn moeder is echter verslaafd aan drugs en alcohol en is niet in staat om de zorg voor Cobain op zich te nemen. De toekomstperspectieven zijn niet goed voor Cobain. Hij is op zichzelf aangewezen en belandt niet in de meest veelbelovende situaties. Regisseur Nanouk Leopold doet denkelijk haar best en maakt er een (soms) redelijke film van.
In het eerste kwart van de film neemt Leopold ruim de tijd voor de introductie van de personages. De contouren worden neergezet en de ijkpunten van het verhaal worden vastgelegd. In de loop van de film wordt weinig toegevoegd. Het verhaal dobbert met schijnbaar losstaande scènes wat rond. De kijker moet erg zijn best doen om tussen de scènes en tussen de gedragingen van de personages een logisch verband te ontdekken. Veel gedrag van de personages wordt gewoonweg niet verklaard. Dat is niet erg als de film een hele goede film zou zijn. Bij een (soms) redelijk film is de prikkel om moeite te doen om diepere lagen te ontdekken helaas niet zo sterk aanwezig.
De film werkt bovendien nogal gekunsteld. Mij leek dat op gewichtigdoenerij. Drop wat eigenaardig gedrag en wat eigenaardige scènes in de film om de kijker te verwarren teneinde de kunstzinnige uitstraling van de film te verhogen. Andere doelen kon ik niet ontdekken. Ik pas ervoor om verklaringen te bedenken voor situaties of gedragingen die waarschijnlijk geen daadwerkelijke betekenis hebben. Daarvoor is de film simpelweg ook niet goed genoeg.
De dialogen komen ook al zo artificieel gecomponeerd uit de strottten van de acteurs. Alsof achter ieder woord een boodschap ligt verborgen. Onzin, volgens mij. Slecht acteerwerk trouwens van Bas Keizer in de titelrol. Houterig bewegend, onnatuurlijk sprekend. Een rampje. De overige acteerprestaties zijn soms redelijk, maar nooit echt goed.
En dan. Net als je denkt vredig te kunnen wegzakken in de verlossing van de eindcredits die zo wel zullen gaan beginnen, schrik je op. Een excessieve en heftige scène tegen het einde van de film komt uit het niets en is behalve shockerend behoorlijk onnodig voor het verhaal. Erg over the top. Zal misschien een gewichtige betekenis dragen. Net als zoveel onverklaarde acties in de film. Ik had aan het eind van de rit geen fut meer om nog enige tijd te besteden aan een poging om een eventueel geheim achter die gebeurtenis te ontsluieren. Ik had er genoeg van.

gizzegiz
Ondanks alle negatieve commentaar hier, vond ik hem prachtig! Alleen had de junkmoeder wel beter géén Vlaamse geweest; dat maakt het een beetje raar. Geweldige schets van hoe een kind voor zijn moeder zorgt of probeert te zorgen. Vier sterren!

Zeer in trek op Netflix: deze films worden momenteel het meest gestreamd

Geflopte actiefilm 'Black Lotus' met Rico Verhoeven wordt ondanks beroerde reviews massaal bekeken op HBO Max

Kijkers van de leg door expliciete scène met Patrick Schwarzenegger in 'The White Lotus'

'Men in Black II' wordt vanavond (18 februari) uitgezonden op televisie

Gringo: The Dangerous Life of John McAfee