• 9.369.925 stemmen

Embrace (2016)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Canada / Duitsland / Australië / Dominicaanse Republiek

Geregisseerd door: Taryn Brumfitt

Met onder meer: Taryn Brumfitt, Ricki Lake en Amanda de Cadenet

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Embrace

"One woman's journey to inspire everyBODY"

Wanneer de activiste Taryn Brumfitt een onconventionele voor-en-na-foto van zichzelf publiceerde in 2013 werd deze bekeken door meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld. Dit veroorzaakte internationaal veel sensatie bij de media. “Embrace” volgt Brumfitt terwijl ze een kruistocht leidt tegen negatieve lichaamsbeelden en body shaming om tot een nieuw beeld van ons lichaam te komen.

avatar van Ste*

Ste*

• 2069 berichten

Je zou dit de Australische Sunny Bergman kunnen noemen (zelfs de scene dat ze zich laat beoordelen door een plastisch chirurg zit erin), maar daarmee doe je de documentaire wel een beetje tekort. Want hoewel het onderwerp vrij uitgekauwd is is het Taryn Brumfitt wel gelukt om met inspirerende mensen te praten die wel voor een positief gevoel weten te zorgen. Het levert een documentaire op die de niet originele boodschap toch wel op een fijne manier voor het voetlicht brengt. Voor degenen met interesse in het onderwerp, en vrouwen met onzekerheden (en wie heeft die niet), toch wel de moeite waard om te kijken.

Brumfitt's positieve boodschap.

Ik begrijp de link met Bergman ergens wel, maar deze docu is toch anders opgezet. Minder Brumfitt die eens lekker introspectief gaat lopen doen, eerder Brumfitt die een positieve boodschap wil uitdragen en daar 90 minuten voor weet uit te rekken.

Ze vult die dan met wat fragmentjes die diezelfde boodschap (wees blij met je lichaam) uitdragen, maar veel verder dan dat komt ze eigenlijk niet. Vrouwen vertellen over hun onzekerheden en hoe zie die overwonnen door in het reine te komen met zichzelf en hoe ze er uitzien.

Zo is er een vrouw met een (stevige) baard, een actrice die jetset feestjes mijdt, iemand met een half-verlamd gezicht en Brumfitt zelf, wiens lichaam drie kinderen op de aardbol heeft gezet. Het ontbreekt alleen een beetje aan serieuze inhoudt. 90 minuten hetzelfde roepen in een camera is niet bepaald waardevol, wanneer de docu het dan wel probeert te doen gaat het over maatschappelijke druk en slechte videospelletjes. Njah.

Interne logica in deze docu ligt ook niet erg hoog. Zo is er één vrouw die de ene zin beweert dat iedereen een compleet uniek lichaam heeft, om zich daarna positief uit te laten over de herkenbaarheid van "normale" personen in magazines. Zolang het maar met een lach en een "we worden er allemaal beter van" houding vertelt wordt, is het goed genoeg voor deze "documentaire".

Wie dit mantra nodig heeft moet maar eens kijken, maar enige inhoud hoef je niet te verwachten.