• 9.375.867 stemmen

Geregisseerd door: Adolfo Martínez Pérez

Met onder meer: Ariadna Gil, Raúl Mérida en Roberto Álamo

Gesproken taal: Spaans

Plot Zona Hostil

De bemanning van een medische helikopter verongelukt, wanneer ze een gezamenlijke troepenmacht van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, die onder Spaans bevel staan, proberen te helpen in Afghanistan. Het Spaanse leger heeft slechts één nacht om een reddingsoperatie op touw te zetten om de gewonden te redden. Maar wat lijkt op een routineklus verandert in een hel, als ze ook het bevel krijgen om de helikopter te redden. De zaken worden nog ingewikkelder, als een grote groep Talibanstrijders opduikt.

avatar van 606

Lijkt me wel wat, ook een mooie poster.

avatar van arno74

arno74

Mooie en realistische oorlogs/actiefilm zonder Rambo-toestanden, het is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in Afghanistan. Legerhelicopters spelen in deze film de hoofdrol. Vanaf de eerste minuut is de spanning voelbaar en die laat ook niet meer los. Een eenheid van het Spaanse legioen escorteert over de weg een Amerikaanse eenheid wanneer laat op de avond een van de Amerikaanse wagens op een mijn rijdt en twee Amerikanen gewond raken. Een Spaanse reddingshelicopter wordt erheen gestuurd.

In het echt deed die helicopter vervolgens drie landingspogingen, als gevolg van gebrek aan zicht door opgewaaid zand mislukten de eerste twee (en worden in de film overgeslagen) en de derde poging werd een crashlanding. Hierdoor komen de gewonden en de helicopterbemanning vast te zitten in vijandig gebied, waar ze de nacht door zullen moeten brengen en zich zullen moeten voorbereiden op (waargebeurde) vijandige aanvallen bij zonsopgang. Ook de bergingsmissie van de gecrashte helicopter staat voor zonsopgang gepland, tussen de aanvallen door zal een Chinook transporthelicopter de gecrashte reddingshelicopter uit de zone weg moeten tillen.

De film schijnt vrij nauwkeurig te zijn met de gebeurtenissen, al werden de twee gewonde Amerikanen in werkelijkheid midden in de nacht door een andere Amerikaanse reddingshelicopter alsnog geëvacueerd. In de film bieden verder Spaanse aanvalshelicopters dekking aan de Chinooks tijdens de bergingsoperatie, terwijl het in werkelijkheid Italiaanse helicopters waren die voor dekking zorgden.

Voor het maken van de film is trouwens de echte gecrashte helicopter gebruikt. Tijdens de aftiteling worden ook echte beelden van de bergingsoperatie getoond. Een spannende en realistische film over een reddings/bergingsoperatie in vijandig gebied in Afghanistan. Ruim 3,5*

avatar van Erbe

Erbe

Wel een redelijke film. Dit kwam ook mede door de (geen) muziek die een film ook kan maken of breken. vindt ik persoonlijk. Vond het vaak NET niet. De gevechtscenes met de Tali's kwamen bij mij vaak wat nepperig over en niet goed uitgewerkt ook door camerawerk misschien. Spanning zat er op zich wel in maar dat kwam dan ook vaak door de geluiden/muziek die men gebruikte of wegliet. Een redelijke film waar je wel voor blijft zitten....