• 9.371.622 stemmen

Met onder meer: Péter Jankovics, Zsolt Kovács en Nóra Trokán

Gesproken taal: Hongaars

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Kút

"Life's a Bitch and then you…"

Een jongeman arriveert op een benzinestation in een godvergeten uithoek om daar zijn vader te ontmoeten die hij al dertig jaar niet meer heeft gezien. Op dezelfde dag strandt daar een busje door pech met vier prostituees op weg naar Zwitserland. De drie dagen die ze daarop in het benzinestation moeten doorbrengen zullen hun leven voor altijd veranderen.

Tja, ga deze maar eens navragen aan de verkoper in de dvd-winkel.

avatar van Malick

Malick

Poster + Titel =

avatar van Baggerman

Baggerman

De film is sowieso kut.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Aparte film, soms denk je; Ah nu gaat het ergens heen, om toch weer terug te vallen in niks eigenlijk. Leuke geprobeerd, maar net niet

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik zag deze titel langskomen en na de plot gelezen te hebben dacht ik: ach., eens iets Hongaars na lange tijd is wel weer een keer leuk. Geen idee wat ik verder kon verwachten. En toch ondanks de lage verwachtingen een behoorlijke tegenvaller. Visueel wel aardig; je zou je wanen in de Amerikaanse binnenlanden met dat stof, die kleuren en de kale leegte. Op dat vlak is de film prima. Maar inhoudelijk wist de film me niet te interesseren. Lange gesprekken die statisch gefilmd worden en simpelweg saai zijn en daar draait de hele film om en gaat scène naar scène door. En richting het einde ineens een andere toon. Hierboven is dat goed samengevat: steeds als je denkt dat de film ergens heen gaat verzandt die in niks uiteindelijk. 1,5*.

avatar van Theunissen

Afgelopen week was ik met vakantie in Italië en de dag voor vertrek kwam ik deze film nog tegen, welke bij "Prime Video" onder de horrorfilms staat, maar dat dus totaal niet is. Hier bij MovieMeter staat de film betiteld als een Actie / Avontuur film, maar dat is het zeker ook niet (alleen in de laatste 30 minuten valt wat actie te zien), want het is meer een Drama / Misdaad film, ondanks dat de film gewoon "kut" is (ondanks het meespelen van vier prostituees valt er ook geen kut te zien, laat staan andere naaktheid). De filmtitel verwijst in dit geval naar een desolaat benzinestation in een uithoek van Hongarije, waar zich eigenlijk de hele film afspeelt. Bij "Prime Video" stond overigens vermeld, bevat "naakt, geweld, alcoholgebruik, roken en seksuele inhoud", maar enkel alcoholgebruik en roken valt er regelmatig in te zien.

Hongarije heeft als filmland niet zo veel te betekenen en "Kút" van de Hongaarse regisseur Attila Gigor zal daar geen verandering in brengen. In de aanloop van de film zien we een vrouw bloemen leggen bij een gedenkteken en staat de uitbater van het benzinestation een diepe kuil te graven. Twee elementen waarvan je weet dat ze verder in de plot zullen terugkeren. Tijdens de opening van de film maken we ook kennis met hoofdrolspeler Laci (Jordan Harrelson) die door zijn moeder Anya (Dorottya Udvaros) in een auto (dan horen we ook het nummer "I Want To Know What Love Is" van de Pop-Rock band "Foreigner") wordt afgezet bij een benzinestation in de middle of nowhere, waar zijn bejaarde vader István (Zsolt Kovács) werkt, die hij al hij al dertig jaar niet meer heeft gezien.

Laci komt net uit de gevangenis en kan geen werk vinden. Hij hoopt dat zijn vader hem zal helpen weer op de been te komen, maar die is niet bepaald niet enthousiast en wil geen vreemden in zijn buurt hebben (hij is namelijk met iets illegaals bezig). Laci besluit om te blijven en zijn moeder vertrekt weer. De vader heeft als hulp de mindervalide Zoli (Roland Tzafetás), die blij is een publiek te hebben voor zijn verhalen (over een hond), maar daar blijkt vrijwel geen gelegenheid voor wanneer een busje arriveert met aan boord twee malafide types en een viertal prostituees, die onderweg zijn naar Zwitserland om te werken. Maar zij en hun opvliegende baas moeten in het benzinestation van István blijven, nadat hun busje niet meer wil starten (dat is namelijk gesaboteerd). Het blijkt ook dat de vrouwen niet de enige goederen zijn die worden vervoerd, alleen lijkt niemand te weten waar de andere goederen zich bevinden.

Ondanks dat de gemoederen beginnen op te laaien, wordt het nooit spannend en boeiend. Het verhaal komt nog het dichtst in de buurt van de Actie / Misdaad film "True Romance (1993)", waarin een naïeve jongeman betrokken raakt bij een hoer en criminelen. Wat we te zien krijgen in de eerste circa 67 minuten is veel gepraat, Laci die werkt aan een auto (die niet meer kan rijden) die de naam "Berta" heeft en Laci die verliefd wordt op één van de prostituees, namelijk Marcsi (Niké Kurta) die twijfelt over haar carrièrekeuze. Met haar heeft hij ook een keer seks (omdat Marcsi nog nooit een orgasme heeft gehad en na het doen met Marcsi overigens ook niet), nadat men gedanst heeft rond een kampvuur, en daarbij doet de prostituee Hajni (Nóra Trokán) ook mee (houdt Marcsi dan vast). Je zou dan verwachten wat naaktheid te zien, maar dat is dus niet het geval.

In de ochtend erna ontdekt één van de twee malafide types dode vogels (om illegaal te verkopen aan restaurants) in een defecte vriezer en wordt hij enorm boos op de bejaarde vader István, die hij slaat in het gezicht en uiteindelijk doodt met een stalenpijp (die hij door zijn gezicht ramt). We zitten dan inmiddels in circa de 67e minuut en dan eindelijk wordt de film een heel klein beetje interessant en hard. Want Laci neemt dan wraak op de twee malafide types met de auto "Berta" (die hij weer aan de praat heeft gekregen). Eentje rijdt hij omver, die daarna niet meer kan opstaan, en degene die zijn vader gedood heeft, rijdt hij dood door met de auto op hem te gaan staan. Als hij wilt wegrijden smeekt hij Marcsi om met hem mee te gaan, maar ze twijfelt en blijft achter.

Als één van de prostituees daarna naar de man loopt die niet meer kan opstaan, zegt de man:

"Nee, ik kan mijn benen niet bewegen. En ik moet echt schijten."

Dat was het enige komische element in deze film. Wanneer daarna de eigenaar van de meisjes komt opdagen, te weten te weten Johnny (Zsolt László), met nog vier begeleiders (die o.a. de lijken moeten begraven), verschijnt Laci opnieuw in een nieuwe poging om Marcsi terug te winnen en een schietgevecht resulteert dan in meer lichamen. Laci wordt daarbij in zijn gezicht (zijn kaak) geraakt en vertrekt weer zonder Marcsi. Een echt einde heeft de film eigenlijk niet, want we komen niet te weten of Laci zijn verwonding overleefd heeft. Ook komt weer het busje langs met daarin de vier prostituees (waarbij één nieuwe) en ziet Zoli een hond langs de weg, welke de hond is uit zijn verhaal. Daarna is de film ook afgelopen na circa 95 minuten.

Net zoals de film zelf, weet ook de cast nergens te overtuigen. Nóra Trokán als prostituee Hajni was opzicht best een mooie vrouw en Niké Kurta als prostituee Marcsi, deed me qua uiterlijk wat denken aan Kirsten Dunst en ze draagt op een gegeven moment ook de trouwjurk van István zijn ex-vrouw, die hij al tientallen jaren trouw in een kast bewaard. Daarbij moest ik denken aan de Drama / Sciencefiction film "Melancholia (2011)", waarin Kirsten Dunst ook te zien is in een trouwjurk.

Al met al is "Kút" gewoon een kut film om snel te vergeten, want het gaat nergens over.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit moet wel een echte KUT film zijn.

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Shocktober 7

Op Prime stond het aks horror/ thriller aangemerkt. Het is eigenlijk meer een misdaad thriller met het nodige geweld.

Prettig klein filmpje dat best een fijne sfeer kent en lekker wegkeek.

3,5

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik heb aan de voorafgaande, afkeurende commentaren weinig toe te voegen. Groezelige kutfilm met veel zinloos geouwehoer culminerend in zinloos geweld. Waardeloos.