Beyond Sleep (2016)
Alternatieve titel: Nooit Meer Slapen
Nederland / Noorwegen
Geregisseerd door: Boudewijn Koole
Met onder meer: Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen en Anders Baasmo Christiansen
6,0 (979)
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Noors
Releasedatum: 11 februari 2016
Bekijk via NPO Start
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Plot Beyond Sleep
Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.
Alfred
Arne
Father of Alfred
Inger Marie
Mikkelsen
Giant Woman
Qvigstad
Tripler
Het prachtige boek van Willem Frederik Hermans wordt verfilmd...
Ik ben ZEER benieuwd!
Vanaf 11 februari 2016 in de bioscoop (September Film)
.Fee.
Waarom staat Reinout Scholten van Aschat niet tussen de hoofdrolspelers?
Prachtige trailer overigens, maakt me erg nieuwsgierig.
Waarom staat Reinout Scholten van Aschat niet tussen de hoofdrolspelers?
Waarom weet ik niet, maar ik heb het nu aangepast.
DB10
Een van mijn favoriete boeken, ik ben benieuwd. Het lijkt mij zeker niet het meest eenvoudige boek om te verfilmen.
Richardus
11 stemmen maar weinig comments? Wat is er wel/niet goed aan de film? Vond het boek heeeelemaal niks (zoveelste vb van overschatte NL literatuur m.i., die Hermans), en heb uiterst weinig met NL films, maar kan deze film met 3.69* wel wat zijn?
Mr Thee
Nou Richardus dat vraagt om een reactie.
Ik vond het boek prachtig. Het is wel al bijna twintig jaar geleden dat ik het boek las. Hoe dan ook sloot de film goed aan bij de herinnering aan het boek. De existentiële vragen, waar ik het boek zo om waardeer, komen in de film goed naar voren. Ik vind de ontgoocheling van Alfred uitstekend in beeld gebracht. De film blinkt uit vanwege de prachtige landschappen. In het boek zijn daar veel woorden voor nodig, in de film voel je het geluid, de landschappen, de sfeer, de emotie. De beelden en de blikken, zeggen eigenlijk al genoeg.
Het boek heeft (zelfs) internationale bekendheid verworven. Ik zal het dus niet overschat noemen. Terug naar de film. Die kwam op mij in ieder geval niet "typisch Nederlands" over. Overigens heb ik wel (steeds vaker) affiniteit met Nederlandse films. De kwalificatie "on- Nederlands" zou je erop kunnen plakken. Dat heeft dan met de taal/ talen, de sfeer, de beelden te maken. Het ademt daarom eerder iets van "Europese cinema". In het "genre" zijn natuurlijk veel Amerikaanse films te bedenken. Gemakshalve haal ik ze even aan:
127 Hours (2010)
Into the Wild (2007)
Wild (2014)
Als ik een vergelijking zou "moeten" maken zou ik qua sfeer en landschap de link met Into the Wild maken. Nu zie ik Beyond Sleep, mede vanwege het boek, als een film die het niet nodig heeft "leentjebuur" te spelen bij deze Amerikaanse producties. Juist het Europese, het introverte, het pure, gaf mij het idee dat Beyond Sleep zich echt onderscheidt van voorgenoemde films.
Tijdens de film kwam een aantal vragen in me op. Ik heb ze niet weten beantwoorden tot op heden. Wellicht weet iemand raad...PM's en reacties stel ik zeer op prijs.
Welk (jazzy?) lied zingt of neuriet Alfred "flies...burn"? Dat was duidelijk een mooie eigentijdse afwijking van het boek overigens, of heb ik het mis. Zit Alfred in het laatste stuk van het boek nu ook in een bus en spreekt hij met een meisje? Zijn er verder nog opmerkelijke verschillen?
Malick
Het ademt daarom eerder iets van "Europese cinema".
Mr Thee
Ik kijk geen Nederlandse films meer, vind het allemaal niks.
Dan zal je berichtgeving over deze film ook niet veel inhoudelijker worden dan deze zin, neem ik aan.
Fortune
Ik heb het boek gelezen en dat vond ik dodelijk saai. Kan me alleen nog maar de muggen herinneren. Hopelijk wordt de film beter.
Redlop
WF. Hermans is sowieso moeilijk te verfilmen omdat de kracht van zijn verhalen ligt in de diepte onder het oppervlakteverhaal. Als twee druppels water was ook een summiere oppervlakkige weergave van De Donkere Kamer van Damocles.
Beyond Sleep mist ook de metaforische kracht van het boek maar is niettemin toch bij vlagen een interessante poging. De dialogen over god, de schepping, mensheid, het gemis aan zingeving die zo typisch WFH zijn, kwamen wel goed tot hun recht.
Daarnaast fraaie beelden en een uitstekende rol van Reinout Scholten van Aschat. Nog even over nadenken, maar voorlopig 3,5*
Nubis
Net voldoende. Ken het boek niet, maar vond het een vaag en saai verhaal. Als er dan ineens een plotwending komt, voelt ook dat alsof het vanuit het niets komt vallen. Wel mooie beelden en de beleving van de hoofdpersoon met het hardop praten vond ik wel geslaagd.
Drulko Vlaschjan
Mooie film en beter dan het boek, als je het mij vraagt. Al is het lastig zo'n film op zichzelf te beoordelen als je het boek kent. Als je voorkennis hebt ga je op andere zaken focussen dan de inmiddels bekende verhaallijn. De kracht van de natuur, het doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon en de groepsdynamiek bijvoorbeeld. Dat werd allemaal uitstekend verbeeld.
Waar ik Hermans' veelgeprezen muggen in het boek prima kon wegdenken, werd ik in de nacht nadat ik Beyond Sleep zag een paar keer wakker van gezoem. Het was midden in de winter, er was geen mug te bekennen natuurlijk, vermoedelijk was het mijn eigen neus die het geluid maakte. Gelukkig duurde het maar een nacht.
eRCee
- 1978 stemmen
Van het boek staat me alleen vaag de sfeer bij, en dat gevoel correspondeert wonderwel met wat we te zien krijgen in Beyond Sleep. De irritatie en vervreemding van Alfred door de fysieke inspanning, het slechte slapen en de twee tergend hautaine blonde Noren komt goed over. De cameravoering is vrij ingetogen en er zit een soort crane-shot in dat ik echt houterig vond (zeker als je het vergelijkt met The Revenant, maar goed, de sfeer die die film wil overbrengen is wezenlijk anders). Mijn grootste kritiekpunt is echter het geluid, want ik vond dat er te weinig achtergrondgeluid was. Wind bijvoorbeeld leek volledig te ontbreken en daardoor leken de conversaties soms teveel uit een studio te komen. Verder een prima film maar het echt speciale ontbreekt toch (en laat ik dat gevoel nou ook hebben gehad bij het boek).
Jaepa
Het boek is wat mij betreft absoluut 5-sterrenmateriaal, een van de hoogtepunten uit de (Nederlandse) literatuur. Toch waren mijn verwachtingen voor de film niet heel erg hooggespannen, verfilmingen van boeken gaan naar mijn mening vaker slecht dan goed, zeker als je het boek kent en ervan houdt. Daarnaast stond het boek niet voor niets bekend als 'onverfilmbaar'.
Heb gemengde gevoelens overgehouden aan de film. De beelden zijn prachtig en het acteerwerk vond ik goed (m.n. ook van de Noren). Het verhaal is ook sterk, maar voor mijn gevoel kwam dat in de film te weinig naar voren en waren het vooral mijn herinneringen aan het boek die bepaalde details invulden. Op zichzelf staand vond ik de film net voldoende. Al met al kom je toch te weinig te weten over Alfred en zijn motivatie om de reis te ondernemen. Ook Arne en zijn afkeer voor moderne apparatuur komen nauwelijks over in de film.
Ik zou zeggen: lees gewoon het boek.
Loochenaar
Op papier had Beyond Sleep de potentie om een goede film te zijn. 'Nooit meer slapen' is namelijk in de eerste plaats een parel in de Nederlandse canon die, in de tweede plaats, haast één op één als script kan dienen.
Zó rijk is dit boek aan symboliek en gelaagdheid. Bovendien bezit het zo'n ontzettend levendige dia- en monologen, humor en accurate beschrijvingen dat acteurs deze zo over kunnen nemen.
Maar in Beyond Sleep niets van dat al. Deze film is als met koud water aangelengde bouillon; tè waterig, lauw en smaakloos om echt impact te hebben.
Een samenvatting van scholieren.nl lijkt meer als uitgangspunt gebruikt te zijn dan de daadwerkelijke roman.
SturyNijmegen
De kop van Alfred wordt teveel close-up in beeld gebracht. Ook het tellen was irritant. De film imponeert niet, het boek van Hermans is wel te verfilmen (wel moeilijk) maar dit is het niet. Een aantal scenes zijn echter wel goed, zeker als de wanen toeslaan bij Alfred. De vervreemding van Alfred t.a.v. zijn reisgenoten en de natuur lijkt onafwendbaar, dit zou een meer unheimische sfeer moeten worden maar dat werd het niet of slechts ten dele.
De muziek was wel prachtig. 3 *
Matige film over een jonge Nederlandse geoloog die in Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Niet echt een verhaal, maar meer een fysieke en mentale aftakeling van het hoofdpersonage. Hierdoor nogal eentonig en wellicht ook iets te subtiel gebracht allemaal. Meer dan genoeg prachtige plaatjes van het Noorse landschap. Net geen 3.0 sterren.
coumi
Boek zal ongetwijfeld beter zijn geweest dan deze koele verfilming. Koole levert ons mooie beelden van de fraaie landschappen, maar voor de rest is dit uiteindelijk een langdradige, tamelijk sfeerloze en nietszeggende film geworden. Laat zich net aanzien, maar zal geen moment in de herinnering blijven. Jammer, had er meer van verwacht, maar het is blijkbaar vaak toch moeilijk om van een sterk literair werk een stevige film te maken.
Gaat ook niet goed met de Nederlandse film in het algemeen, volgens mij. Van de vijf genomineerde voor het Gouden Kalf voor beste film is dit de vierde die ik zie(alleen De Helleveeg heb ik nog niet bekeken), maar er zit geen één tussen die echt goed is. Het is een mager jaar.
Decec
Een goede drama film...
Goed verhaal...
Goed acteerwerk...
Mooi landschap...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Gish
Mooie National Geographic documentaire.
Commentaar van Sir David Attenborough ontbreekt helaas.
Roger Thornhill
Tja, ik krijg hier een beetje de indruk dat wie onder de indruk van het boek was de film maar niks vond, en voor wie het boek niet om door te komen was is de film vermoedelijk nóg saaier – zo is er geen eer aan te behalen natuurlijk. Zelf heb ik het boek zeker 30 jaar geleden gelezen, en voordat ik aan de film begon herinnerde ik me er alleen nog maar van (1) dat het vol zat met bijzonder onaangenaam zoemende en stekende insecten, (2) dat de kaarten gestoken leken omdat Alfred al van het begin af aan duidelijk incapabel leek om de tocht tot een goed einde te brengen, en (3) dat ik op basis van Nooit meer slapen Hermans' reputatie niet goed begreep (en het is ook nooit goedgekomen tussen hem en mij). Maar ja, dat zijn allemaal herinneringen en vage indrukken, dus ik begon zo goed als tabula rasa aan deze film, en ik heb er redelijk onverwachts toch wel van genoten. Reinout Scholten van Aschat speelt na De Heineken ontvoering (ik heb nog altijd een hekel aan die overbodige spatie) opnieuw een uitstekende hoofdrol, de beeldenstroom is fraai zonder af te leiden, de heil- en hulpeloosheid van Alfred komen goed tot uiting zonder de enigszins overdreven nadrukkelijkheid van de roman (voor zover ik me die dus herinner...), en het slot is toch wel mooi passend, als een voorzichtig licht aan het eind van de tunnel. Misschien dat de film daardoor qua sfeer minder giftig is dan het boek, maar ja, daarvoor is een film dan ook altijd slechts gebaseerd op...
Hoe de film het in de bioscoop heeft gedaan is geheel langs mij heen gegaan, maar het feit dat de Blu-ray nu al voor een zacht prijsje bij bol lag spreekt helaas boekdelen naar ik vrees. En Alfreds vader wordt in deze film gespeeld door Jakop Ahlbom, van wie ik al verschillende theatervoorstellingen heb gezien, jammer dat hij alleen tijdens korte flitsen van een krampachtige worsteling in beeld is.
Tripler
Het boek van Hermans behoort tot mijn grote favorieten.
De film gaat niet in die klasse.
Wel is dit absoluut geen slechte poging om het prachtboek te verfilmen.
Met plezier heb ik de film beleefd.
Fijne sfeer, rustige verteld.
Alle respect voor Koole, maar ik miste ECHT de 'invalide portier' in de hele (!) film...
Overigens heb ik de aangeschafte dvd retour gestuurd, want die stopte met afspelen, N.B. net voor de aftiteling! Op twee verschillende spelers trad dit euvel op!
Abrupt dus uit de film gehaald hierdoor! Erg storend!
Hebben meer mensen dit meegemaakt?
Pazmaster
Wat een oersaaie film! Een traag snertverhaal en ook de dialogen boeien nauwelijks. Een geoloog die af en toe doordraait in het onherbergzame landschap van Noorwegen, afgewisseld met wat vage beelden ontsproten uit zijn fantasie, meer is het niet. Ik heb me behoorlijk zitten vervelen.
Fransman
Eigenlijk is er niet zo veel mis met deze film. Het vertelt het verhaal van het boek op een rustige manier en doet dat met voldoende afwisseling en spanning. Reinout Scholten van Aschat levert een bewonderingswaardige prestatie door de inspanningen, mislukkingen en de waanzin van Alfred prachtig in beeld te brengen, zonder van de hoofdpersoon een brekebeen te maken.
Maar tegelijkertijd mis je die speciale Hermans-toon, dat venijn, de grappen en de subtiele humor van het boek. Had ook niet geweten hoe je die erin kunt brengen. Misschien met een voice over, maar dat stijlmiddel is bij voorbaat een zwaktebod. De volstrekt inhoudsloze dialogen zijn prachtig. Dat is Hermans in optima forma. De slotbeelden van dat leuke meisje in die autobus zitten voor zover ik me herinner niet in het boek. Maar dit is een film en ik vond het een goede oplossing.
Overigens is Nooit meer slapen (iemand over de titel nagedacht?) niet Hermans sterkste boek. Ik hoop nog steeds dat iemand het aandurft om Herinneringen van een Engelbewaarder te verfilmen. Boudewijn Koole misschien?
Donkerwoud
Dit ambitieuze project is een sterke aanzet tot cinematografisch interessantere boekverfilmingen. Boudewijn Koole weet de unieke sfeer en het existentiële gemijmer van W.F. Hermans' roman te vertalen naar een film die voldoende getrouw blijft aan het bronmateriaal, maar die toch op cruciale punten afwijkt om het andere medium recht te blijven doen. De film is en is niet meer 'Nooit Meer Slapen' (1966), terwijl het tevens prima valt in te passen in het internationale festivalcircuit: het heeft Engelstalige dialogen en vindt in de beeldtaal aansluiting met hedendaagse cineasten als Terrence Malick of Darren Aronofsky. Een slimme zet, ook omdat boekverfilmingen in Nederland helaas niet vaak verder komen dan afgezwakte, publieksvriendelijke adaptaties.Eerlijk gezegd ging de gelaagde symboliek van de film enigszins aan mij voorbij. In tegenstelling tot de hoofdpersoon verkeerde ik al bijna in dromenland, en dan wordt zo'n 'denkfilm' een wat vervelende exercitie. Jammer, want ik heb het gevoel dat deze film wel eens belangrijk kan zijn voor de vaderlandse filmindustrie.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

A Shine of Rainbows