Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 19 mei 2016
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Remember
"Dark truths will come to light."
Zev en zijn beste vriend Max sluiten een pact om hun resterende dagen te wijden aan het oplossen van onafgemaakte zaken: het opsporen en wraak nemen op de nazi-commandant die verantwoordelijk is voor het doden van hun families tijdens de oorlog. Wanneer Zev zijn geheugen begint te verliezen door Alzheimer en Max te zwak is om het verpleegtehuis te verlaten, begint Zev aan een opmerkelijke reis om de vroegere beul te vinden, voordat het te laat is.
Zev Guttman
Paula
Cele
Max's Aide
Ceeda7
Leuke en spannend film, je leeft mee met het hoofdpersonage. Zef wordt mooi neergezet door Plummer die op zijn 85ste nog steeds bewijst wat een goede acteur hij is.
De film komt wel té traag op gang en de setting is niet bijzonder indrukwekkend. Het script is anderzijds uitstekend met een mooie twist. De humor wisselt af met spannende momenten, het publiek had het graag.
Geen topper maar wel een aanrader: 3.5*
Sterke Drama / Thriller film met een geweldig verrassend einde, welke ik totaal niet zag aankomen.
Daar waar ik de eerste helft van het verhaal nog een beetje saai, traag en langdradig vond, daar vond ik de tweede helft van het verhaal juist ijzersterk met natuurlijk als hoogtepunt het geweldige verrassende einde. Het boeiende en interessante verhaal zit goed in elkaar (zeker qua opbouw en sfeer) en hetzelfde geldt voor de uitvoering ervan en dat ondanks dat een groot gedeelte van de cast bestaat uit oude mannen (allemaal ruim over de 70 jaar) die allang gepensioneerd hadden kunnen zijn.
Hoofdrolspeler Christopher Plummer (wordt dit jaar 87 jaar !) speelt de rol van Zev Gutman (met een Auschwitz verleden), die zijn geheugen begint te verliezen door door de ziekte van Alzheimer, goed en overtuigend en tilt deze film ook naar een hoog niveau. Ook de overige cast deed het goed en buiten Christopher Plummer heb ik vooral genoten van Dean Norris als de enge nazistische John Kurlander, die een hekel heeft aan Joden (en dan druk ik me nog zacht uit). De scene tussen hem en Zev Gutman was ijzersterk (deed me een beetje denken aan de nazi in de winkel uit de film "Falling Down (1993)") en ook best hard. Ook vond ik het best leuk dat de bekende Duitsers Bruno Ganz en Jürgen Prochnow een rolletje (als nazi-commandant Rudy Kurlander waar Zev Gutman opzoek naar is om wraak op te nemen) hadden in deze film en ze waren ook best goed vermomd. Omdat de film maar iets van 90 minuten duurt, kijkt hij verder ook lekker weg.
Al met al een goede Drama / Thriller film, met een geweldig sterk en verrassend einde. Vooral door dat einde krijgt deze film van mij een ruime voldoende.
Brabants
Deze film vertelt op een verrassende wijze het verhaal van een eigenaardig hoofdpersonage. De film is een ironisch verhaal van zowel de vriendelijkheid en wreedheid van anderen. Of moord uit wraak uiteindelijk moreel gezien rechtvaardig is dat blijkt een dilemma. Christopher Plummer bewijst maar weer eens dat het een groot acteur is, echt klasse.
filmkul
Aardig drama/thriller. De opbouw van het verhaal is goed. De filmt kabbelt rustig voort en verveelt geen moment. Het verhaal is redelijk, maar lijkt een beetje leentje buur gespeeld te hebben met Memento. Het einde is verrassend maar ook wat geforceerd, als of er perse met een twist beëindigd moest worden. Plummer zet een sterke rol neer en laat zijn jaren ervaring blijken. 3.0/3.5
Om te beginnen een geweldige cast met de 85 jarige Christopher Plummer en de 86 jarige Martin Landau. Twee oudgedienden die het nog steeds in zich hebben wat een fabelachtige acteurs zijn dit. Ook rollen van Dean Norris , Henry Czerny, Jürgen Prochnow en Bruno Ganz. Remember (2015) is een prachtig ontroerend drama met een onverwachte twist op het einde maar die was wel top. Een dikke acht dus ruime 4 * voor deze mooie film.
Rien
Fair enough! Ben het met je eens dat het niet een bijster origineel verhaal is. Vond het zelf een beetje een ripoff van memento. Laatst genoemde zit wat mij betreft wel een stuk beter in elkaar.
Maar heb er zelf niet zo veel moeite mee tbh. Er werd behoorlijk geacteerd. Soms wat te voorspelbaar het stuk dat die zoon van die 2e Rudy een enorme nazi blijkt te zijn waarvan zijn hond Eva heette was imo iets te voorspelbaar. En zijn suïcide aan het einde ook maar dat stond ook wel weer in lijn met zijn missie. Het is een wraakfilm met de nodige humor en toch wel een verrassend einde.
Flitskikker
Dit had een goede film kunnen zijn, maar de wetenschap dát er een wending in zat, was al genoeg om het einde al van mijlenver te kunnen zien aankomen. Wat dan overblijft en opvalt in het langdradige geheel is het gedeelte met "nazi Hank", maar dat is niet genoeg voor een voldoende.
5/10
tattoobob
Heerlijke film met uitstekend acteerwerk van de vooral hoogbejaarde acteurs.....petje af.
Een film die mij regelmatig wist te raken........mooi verhaal maar toch ook zeker een heftig verhaal...een film die inderdaad nog even in het hoofd blijft steken.
Begin met 4 sterren maar hij zou nog kunnen klimmen.
hoffhaan
Wat een geweldige film. Met uitstekend acteerwerk. Op sommige momenten innemend klein geacteerd door Christopher Plummer, geweldig. Ik heb van deze film genoten. De dialogen zijn goed. De film raakt je door de menselijke ontroerende manier waarop er wordt geacteerd. Af en toe kabbelt de film voort, maar hij verveelt nooit. 4.5
Night's Watch
Het grootste gedeelte van de film heb ik het gevoel gehad dat ik naar een originele versie van een zeer standaard verhaal zat te kijken en ik had na een ruim uur kijken al zo ongeveer besloten dat ik de film 2 à 2,5 ster waard zou vinden. De ongelofelijke rust in de film, de leuke scene met Dean Norris en de combinatie van twee zware thema's (dementie en antisemitisme) hebben hier voor nu een ''dikke'' 3 sterren van gemaakt... Een echte topfilm gaat het voor mij niet worden aangezien de film daarvoor te luchtig/simpel aanvoelde en er miste er een stuk diepgang, wat ik echter ook wel begrijp aangezien dit de speelduur van deze toch al trage film flink omhoog zal duwen.
hutsekluts
Er wordt prima geacteerd in dit mooie drama, dat de kwalificatie thriller niet verdient. De spanning komt uit de scenes waarin je je afvraagt hoe hoofdpersoon Zev nu verder moet. Mooi verhaal met nog mooiere ontknoping.
Flat Eric
Aangename verassing! Compleet blanco de film bekeken en vond hem erg goed.
Op basis van de poster dacht ik dat het een zwaarmoedige film over ouder worden zou worden en bij aanvang van de film dacht ik even dat het een soort 'Hundraåringen Som Klev ut genom Fönstret och Försvann (2013)' -verhaal zou worden.
Ik zag het einde dus niet aankomen en vond hem mede daarom ook wel erg geslaagd.
Remember heeft absoluut indruk op me gemaakt, niet in de minste plaats door het geweldige optreden van de nu 86 jarige Christopher Plummer die zo overtuigend een kwetsbare, maar vastberaden hoogbejaarde speelt. Oscar-waardig niveau. Ook een sublieme bijrol van Dean Norris (Hank uit Breaking Bad!), dat was echt een geweldige scene. De film is traag, misschien in het begin iets te traag, maar weet wel constant te boeien. Het Holocaust thema is boeiend, maar onderwerpen als dementie (al wordt het nooit zo in de film genoemd) en antisemitisme idem.
Ik had de film al met een dikke voldoende willen belonen, maar toen kwam de twist op het einde die ik zo sterk vond. Zev blijkt zelf ook een Nazi in Auschwitz te zijn geweest, iets wat hij door zijn geheugenproblemen niet meer wist. Uiteindelijk sterft er niet 1 iemand, maar pleegt hij ook zelfmoord. En wist goede vriend Max dit dus wel, aangezien zijn familie in de oorlog is vermoord.
Dat was echt even what the fuck scene, had het niet aan zien komen. Had eerder gedacht dat hij misschien zijn oude vijand in leven zou laten of dat hij door zijn geheugenproblemen de verkeerde dood had geschoten. Dit was wel sterk hoor. Het maakt ieder geval van Remember een topfilm.
Collins
Ontroering, woede en wraakgevoelens komen beurtelings boven in deze prachtige kleine emotionele film. Een goeie van Egoyan.
Na de dood van zijn vrouw gaat een dementerende Joodse man op zoek naar een Duitse immigrant die in WOII kampbewaarder was in Auschwitz. Zijn doel is heel simpel. Gerechtigheid. De Nazi moet worden geliquideerd.
Op een rondreis werkt de man een lijst af met daarop een aantal adressen. Op één van die adressen moet de bewuste bewaarder wonen. De toeschouwer is evenals de man in het ongewisse over de te bezoeken mensen. De toeschouwer weet evenmin wie de echte kampbewaarder is. Dat gegeven geeft de film, die gebouwd is rond deze roadtrip, een spannende injectie.
Het verhaal verloopt traag. De film past als het ware de doorloopsnelheid aan bij het tempo van de op leeftijd zijnde man. Zijn motoriek en zijn gedachten gaan langzaam. De film dus ook.
Gaandeweg de reis komen we in kleine brokjes steeds meer te weten over de man en zijn queeste. Dat gebeurt middels geheugenflarden en middels een brief die hij bij zich draagt. Een brief die is opgesteld door een vriend en eveneens oud-kampgenoot die dezelfde wraakwens is toegedaan. De brief is een geheugensteun. In de brief staat alles wat hem drijft. Zonder brief weet hij niets.
Zijn dementie is een confronterend element. Elke nieuwe dag leest de man de brief. Elke nieuwe dag wordt de man weer geconfronteerd met zijn verleden, met zijn verdriet en met het doel van zijn reis.
De kijker ondergaat hetzelfde lot. De voortdurende opwekking van het geheugen is steeds weer pijnlijk confronterend en intensiveert telkens weer het medeleven met de man en zijn gevoelvolle queeste. Ja, emotionele inleving is in deze film echt kinderspel.
De film levert behalve een aantal prachtige en intense intermezzo’s met de personages die worden bezocht, ook tegenhangende luchtiger interacties aan de zijlijn op met medereizigers en andere passanten. In deze emotioneel beladen en op de ziel drukkende film is die afleidende herschik best even lekker.
Het einde is verrassend. Althans, werd door mij niet voorzien. Een behoorlijke naschok, die echter goed past. Geen kwestie. Een fijne extra bonus.
De hoofdrol is voor Plummer. Hij vervult die rol met prachtig acteerwerk. Heel breekbaar. Heel intens. Er is een fijne grote bijrol voor veteraan Landau. Verder eveneens fijne bijrollen van Prochnow en Norris.
JDSsmetje
Prima klein ingetogen drama met prachtrol van Christopher Plummer. De film komt traag op gang, en kabbelt ook nadien een beetje door, maar gaat nooit echt vervelen. Ondanks de zware thema's straalt het werkje ook een zekere rustiek uit, en weet het geregeld te ontroeren. De twist op het einde is verrassend en indrukwekkend. Op wat zwak acteerwerk van enkele nevenfiguren, en een paar ongeloofwaardigheden in het scenario na zeker de moeite!
tbouwh
In Remember gaat Zev (oudgediende Christopher Plummer) op zoek naar de SS’er die in Auschwitz verantwoordelijk was voor de dood van zijn gezin. Sterke thriller die door een aantal dramatische plotelementen ook weet te ontroeren.
De film vangt aan in een bejaardentehuis, waar Zev is opgenomen met Alzheimer. Al vrij snel katalyseert een handgeschreven brief de gang van zaken: Max, een medepatiënt, die zelf te zwak is om het tehuis te verlaten, geeft hem de opdracht achter een SS’er aan te gaan die er na de oorlog in slaagde onder een Joodse naam onder te duiken. Zev’s wraakactie moet ertoe leiden dat deze ‘Otto Walisch’ zijn gerechtvaardigde straf onder ogen zal zien. Alle instructies staan genoteerd op het briefpapier, zodat Zev niet zal vergeten wat zijn missie is. Er bestaat echter één probleem: er zijn vier personen die de Joodse onderduiknaam (Rudy Kürlander) dragen…
Zev neemt de brief mee en start zijn reis (een beetje in de trend van ‘de 100-jarige man die uit het raam stapte en verdween’). Het gevolg is een emotionele tour waarin herinnering de sleutel is. Plummer speelt ontroerend, en maakt deze film van begin tot eind een intrigerende zit. De ontmoetingen worden indringender van aard, en langzaamaan nadert ‘Remember’ haar zinderende climax…
Redelijke film over een dementerende, bejaarde man die instructies krijgt van een vriend na het overlijden van zijn vrouw. Een prima verhaal met een rustig tempo dat ook redelijk spannend wegkijkt. Het valt wel wat in de herhaling hier en daar en de plotwending op het eind had beter achterwege kunnen blijven. Vanwege de oudgediende cast nog net 3.0 sterren.
SturyNijmegen
Inderdaad een verrassend einde. Echter een die in één keer de hele film bederft. Als je het verloop van dementie een beetje kent dan slaat het allemaal nergens op. Dementie begint met inprentingsstoornissen; zover gaat het in de film nog goed. Gebeurtenissen uit het verleden worden echter langer onthouden. Zev kan dus nooit, in het stadium van dementie waarin hij zich bevindt, vergeten zijn dat hij zo'n kwalijk oorlogsverleden heeft. En dan die Max! Wat een meesterbrein....
Helemaal mee eens, het klopt gewoon niet en het einde is daarom ongeloofwaardig Ook al heeft iemand dementie je kan hem niet zomaar iets wijsmaken zoals Max die Zev heeft wijsgemaakt dat hij vroeger een gevangene is geweest maar uiteindelijk een bewaker was ! Kan gewoon niet. Elke geriater kan dit beamen.
Maar goed he, het is film en op dit na is de film prima, goed geacteerd ( zeker door Plummer) en spannend, zeker als de spanning met Hank de politieman zeer voelbaar wordt en zijn hond op hem afstuurt. Op de achtergrond een steengroeve en het geluid van ontploffingen, zeer goed gedaan en het verhoogde de spanning en de sfeer. Hitchcockachtig wel!
Al met al toch een ruime voldoende , 3.5
TheBunk
Storend is dat Zev’s ziekte als een plot device wordt ingezet, er wordt niet serieus met het onderwerp omgegaan. Dat is kwalijk. Zowel dementie als de Holocaust behoren niet bepaald tot onontgonnen terrein voor filmmakers, maar hebben met de juiste aanpak wel een flinke dosis dramatische potentie. Regisseur Atom Egoyan doet daar niks mee. Dat Remember niet helemaal mislukt is te danken aan Plummer, die uitstekend is als de breekbare doorzetter Zev. De overige bijrollen fluctueren van goed (veteranen Landau en Bruno Ganz) tot bijzonder matig en die wisselvalligheid is het grootste probleem van de film. Zo dienen de kinderrollen om de onwetende kijker te vertellen hoe erg Auschwitz wel niet was – tenenkrommend is het moment waarop een jong meisje vraagt ‘What is a naa-zee?’. Het absolute dieptepunt is de gehele over-de-top-scene met Dean Norris, Breaking Bad‘s (tv, 2008-2013) Hank, en zijn hond Eva (vernoemd naar Hitler’s echtgenote). En zo gaat het nog een tijdje door. Dan weer grenst Remember aan een onderhoudende thriller, dan weer schakelt Egoyan naar uitleggerige Sesamstraat-retoriek. Zo maak je natuurlijk nooit een film die serieus kan worden genomen.
Lees verder: Cinema Interruptus
Viper70
Een parel om naar te kijken. Zelfs voor een tweede keer ondanks de voorkennis. Misschien wel juist door de voorkennis. De film wordt vertoond in traag tempo, maar maakt de film juist sterker dan dat het afzwakt. Het acteerwerk van de oude heren is werkelijk geweldig en als toeschouwer wordt je emotioneel diep in het verhaal meegezogen. Deze verdient wat mij betreft een plek in de Top 3 van 2015!
coumi
Prima film. Eindelijk weer eens op het puntje van mijn stoel kunnen zitten en dat voelde erg lekker. Egoyan weet hoe hij een lekker spannende film moet draaien, je zou hem daarom vergeven dat de onderwerpkeuze hiervoor toch een beetje ongemakkelijk voelt. Wel met een goede twist waar de M. Night Shyamalan van de laatste jaren een beetje jaloers op kan zijn Moet wel zeggen dat dat deze twist gedurende het kijken al heel even door mijn hoofd flitste(zou leuk zijn als....) maar het bleef toch een sterke verrassing.
Film word bijna onopvallend goed gedragen door de ijzersterke Plummer. Deze bejaarde acteur lijkt op zijn eerbiedwaardige leeftijd bij elke film steeds beter te gaan acteren, en eigenlijk is zijn aanwezigheid alleen al een aanrader om deze Remember te gaan kijken.
Decec
Een goede drama/thriller film...
Prima verhaal...
Goed einde slot verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Christopher Plummer en Henry Czerny...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Prima camerabeweging...
Movsin
Natuurlijk is dit een film die je niet loslaat. Een heel bijzondere, zeg wonderbaarlijke, speurtocht naar een oorlogsmisdadiger mondt uit in een kompleet verrassend en onthutsend slot, dat de kern van de film toch wel even verlegt.
Heel goede en minitieuse opbouw en wat dan gezegde van de onverslijtbare Christopher Plummer, 50 jaar na de "Sound of Music", en nog steeds overtuigend in zijn rollen.
Knappe film, die toch weer aspecten van de holocoast oplicht, zoals een manier om aan berechting te ontsnappen.
frolunda
Sterke film met een misschien niet al te origineel onderwerp maar de uitvoering was dat wel.Gedragen door de ijzersterke hoofdrol van Christopher Plummer (grote bewondering voor wat hij op zijn leeftijd nog neerzet) weet Remember duidelijk iets toe te voegen aan de lange rits van 'Holocaust survivor' films en is daarnaast ook nog een prima roadmovie.Zowel de dramatische aspecten als komische elementen worden hier goed uitgewerkt en goed ondersteund door het scenario,Daarbij mogen ook de uitstekende bijrollen van Martin Landau en Dean Norris en iets mindere mate Jürgen Prochnow en Bruno Ganz niet onvermeld blijven.Iets wat ook geldt voor de adequate regie van Atom Egoyan.
Daarbij biedt het verhaal enkele verassingen (waarvan het einde de grootste is) waardoor er van langdradigheid of verveling bij mij geen moment sprake was.Mede daardoor zie ik sommige onwaarschijnlijkheden bij deze prachtige film dan ook maar door de vingers.
Een verdiende vier sterren.
Tarkus
Dit is een film waar ik van kan genieten, helemaal mijn genre.
Ben dol op dit soort films, nazi-jagers en hun prooien.
Maar deze heeft wel een heel verrassend einde, ik was stomverbaasd bij de laatste scène.
Twee klasbakken in de hoofdrollen Christopher Plummer en Martin Landau, en een puike cast in de nevenrollen.
Het einde doet het hem in deze film, en ik ga heus niet verklappen hoe dat in zijn werk gaat, kijk zelf maar....
Omdat ik de film zo goed vind heb ik hem ook aangekocht.
En dus opnieuw bekeken.
Ondertussen, tussen de eerste maal dat ik de film zag en nu, is helaas een van de hoofdrolspeler, met name Martin Landau, overleden. Wederom een groot verlies voor de filmwereld.
Maar we kunnen in deze film nog genieten van zijn acteertalent, op hoge leeftijd had hij nog niets van zijn uitzonderlijke talent verloren.
Ben des te blijer dat ik de film in mijn bezit heb, niet alleen om de film zelf, maar het is ook de allerlaatste rol van Martin Landau, een rol die hij veel heeft gespeeld, dat van een overlevende Jood uit de nazi-kampen.
ikkegoemikke
“Yes, I must finish.
I must.
After all, this is the man who killed our families.”
“Remember” is zo’n film waarover je best zo weinig mogelijk weet. Ik ga er dan ook niet teveel over uitweiden. Dit drama dat geleidelijk aan meer een thriller wordt, toont hoe de 86-jarige joodse man Zev (Christopher Plummer) op zoek is doorheen Amerika en Canada naar een gewezen nazi officier die een blockführer was in Auschwitz. Zev’s vriend Max Rosenbaum (Martin Landau) die in hetzelfde rusthuis verblijft, heeft door onderzoek van oude documenten ontdekt dat bepaalde SS officiers ontsnapten doordat ze de identiteit aannamen van omgekomen joden in het concentratiekamp. Zev wordt op pad gestuurd om een zekere Rudy Kurlander te zoeken met als doel deze te laten boeten voor het uitmoorden van zijn en Max’s familie. Spijtig genoeg moet Zev hier telkens aan worden herinnerd omdat hij lijd aan een vergevorderde staat van Alzheimer.
De film toont dus grotendeels Zev’s zoektocht naar deze persoon. Gewapend met een Glock en een handgeschreven brief van Max gaat hij alle Rudy Kurlander’s af die er op dat moment nog gehuisvest zijn in de V.S. en Canada. De brief is zijn leidraad daar hij telkens als hij weer ontwaakt, geen benul meer heeft waar hij is en waarom hij daar wel is. Zelfs de dood van zijn vrouw Ruth is hij dan al vergeten. Vandaar de notitie met stylo op zijn arm om telkens weer de brief te herlezen. “Remember” is beklijvend. “Remember” is spannend. Maar “Remember” is vooral ontroerend. Een film over het verwerken van een trauma. Het meedragen van een intens verdriet. En de diep ingewortelde wraakgevoelens. En ik mag wel zeggen dat de uiteindelijke ontknoping nog lang nazinderde bij mij en ik een “No way” uitlating niet kon onderdrukken. Het is lang langgeleden dat ik de ontknoping van een film niet zag aankomen en me totaal verraste. Met recht kan je zeggen dat je dit einde voor altijd zal onthouden.
Onnodig te zeggen dat het acteergedeelte dat verzorgt werd door Christopher Plummer weergaloos subliem is. Een getekende bejaarde die zich kwijt van zijn opgelegde taak. Niet alleen getekend door het verleden, maar ook door het heden vanwege het heengaan van een dierbare en een geheugen verslindende ziekte. De radeloosheid en hulpeloosheid die Plummer speelt is levensecht bij momenten. De ontmoeting met John Kurlander (Dean Norris die verdomd veel op Jack Nicholson lijkt) is een meesterlijke scéne waarbij Plummer een sterk staaltje van acteren laat zien. Je krijgt medelijden met Zev die wordt overvallen door panische angst. De scène is het moment waarop de film overschakelt van een naarstige zoektocht naar een meedogenloze thriller.
Ondanks zijn leeftijd weet deze steracteur nog steeds een gevoelige snaar te raken. Meer dan als de welbekende Captain von Trapp in “The sound of Music”. Een film waar mijn maag zich van omkeert alsof ik een slecht gebakken Wiener Schnitzel heb gegeten. De film wordt ook telkens uitgezonden rond de kerst- en eindejaarsfeesten. Waarschijnlijk om de opgelopen kater nog te verergeren. Toch raar dat ik hem niet direct herkende. De laatste keer dat ik Plummer aan het werk zag, was in “The forger”. Maar die rol was niet zo gedenkwaardig. Maar vooral het onthutsende en verrassende einde zal een blijvende indruk nalaten.
blurp194
Ai.
Wat een mooi stuk werk laat Egoyan hier weer zien, met de oude knarren die iets af te rekenen hebben. Plummer in de rol van zijn leven, en dat zegt nogal wat - als je een jaartje of vijftig daarvoor al de held speelde in de Sound of Music. Wraak nemen voor iets wat je je nauwelijks meer herinneren kan met je Alzheimer, harder dan dat kan het toch al nauwelijks meer worden. En dan toch, als je de man stuntelend en al zijn weg ziet vinden, komt het er toch om dat het echt nog erger kan.
Acteerprestaties van de hele cast waar geen speld tussen te krijgen is, geen straaltje licht tussen past. Ongetwijfeld vooral van de sterrencast zelf vooral, maar Egoyan heeft vaker met dat bijltje gehakt, zoveel is wel duidelijk, en ook de cinematografie is perfect op orde tot in de absurde details. Het draagt nog meer bij aan de beklemmendheid van de film.
Het verhaal is misschien wat gezocht, maar het ontspint zich fraai en doet daarbij de emoties volledig recht. Er is nogal wat gebeurd in dit stukje historie, en het is niet meer dan juist dat dat zo lang nadien nog steeds dit soort film voortbrengt - en aan de ene kant ietwat zonder aplomb, maar toch ook wel met een zwaarte in zich die er bij past. Neem er de tijd voor, en zorg voor genoeg ruimte in de fles.
K. V.
Deze eens zonder verwachtingen geprobeerd en was eigenlijk aangenaam verrast. Ik wist niet wat te verwachten, maar de film kon me eigenlijk boeien van begin tot einde, ondanks het misschien wat tragere tempo.
De cast deed het ook uitstekend en kwam overtuigend over.
Het einde vond ik verrassend en had ik niet verwacht.
Aangenaam verrast!
Fisico
Vrij blank de film ingestapt en ik ben aangenaam verrast geweest. Remember is een atypische wraakfilm geworden waarbij een jood op zoek gaat naar de kampbeul van Auschwitz die verantwoordelijke wordt geacht voor de uitroeiing van zijn gezin.
In de hoofdrol een meer dan uitstekende Christopher Plummer, een acteur die zelden ontgoochelt als je er zijn (indrukwekkende) oeuvre op nahoudt. De verhaalopbouw is boeiend in die zin dat Zev Guttman aan dementie lijdt en als enige houvast een brief heeft met instructies. Zev creëert een zekere sympathie en goedkeuring bij de kijker. Enerzijds omwille van zijn wraakmotief dat het afschuwelijke verleden wil wegwissen uit vergelding. Hij wil rechtvaardigheid en strafuitvoering waar de overheid gefaald heeft. Je kan zeker begrip opbrengen voor zijn actie, hoewel goedkeuring niet kan uiteraard. Eén ding nam hij zich wel voor: hij start pas met zijn wraakactie na de dood van zijn vrouw Ruth. Maar ook anderzijds is er sympathie voor Lev omdat hij als oude meelijwekkende knar in contact komt met verschillende mensen en in deze contacten moeilijkheden ondervindt omwille van zijn ziekte en ouderdom. Hij komt over als een lieve opa die interesse betoont in andere (jongetje op de trein, meisje in het ziekenhuis, ...).
Doorheen de film merk je dat Zev een last of trauma met zich meesleurt. Hij is angstig voor honden en ook de douche riep verkeerde associaties bij hem op. Deze kleine elementen worden mooi ingewerkt door Egoyan zonder te overheersen. De scènes bij Rudy Kurlander III (eigenlijk bij diens zoon) waren erg intens. Berustend op een misverstand wordt de spanning opgedreven. Ook de scène bij (de aan het bed gekluisterde) Rudy II was emotioneel waarbij hij pas op het laatste moment besefte wie wiens vergeving moest vragen.
Het einde was erg verrassend en zag ik niet aankomen. Toch vond ik het net allemaal iets té makkelijk. Alsof Zev het zich ineens wél allemaal kon herinneren en tot inzicht kwam. Mooi is echter wel dat het net zijn dementie is die een verklaring geeft aan de plottwist zodat alles met elkaar verweven wordt.
Baboesjka
- 1924 stemmen
Een sterke film. Een spannend en meeslepend verhaal, goed acteerwerk en wat mij betreft een onverwachte twist op het eind. Ik vind het mooi uitgewerkt. Ik ben blij dat ik deze gezien heb. 4*

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Race
Biografie / Sport, 2016

Snow Falling on Cedars
Drama / Mystery, 1999
rudy kurlanderstep by step missionwho are you?