Genre: Drama / Biografie
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 28 mei 2015
Plot Woman in Gold
"Justice is priceless."
Maria Altmann, een Joodse vluchteling, gaat met behulp van een jonge advocaat een juridische strijd aan tegen de Oostenrijkse overheid om vijf schilderijen van kunstenaar Gustav Klimt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden deze gestolen zijn uit het huis van haar familie, waaronder een schilderij met de titel 'The Golden Lady'.
Maria Altmann
Heinrich
Judge Florence-Marie Cooper
Adele Bloch-Bauer
schram101
Jammer, de trailer kan me niet echt boeien. The Monuments Men welke eveneens over kunstroof in WO2 gaat moet ik ook nog steeds zien.
HALVE TAMME. (moderator series)
De trailer weet mij ook niet te overtuigen, ik zal hem wel eens een keer opzetten voor als ik echt niks te doen heb.
Tanita
"It remains for Ms. Mirren to salvage a film that without her would be a laborious slog down a well-trodden path." Review The New York Times.
MysticEarth
Gisteren gezien in de sneakpreview. Eerste reactie na een half uur was "mwah, maar altijd beter dan De Masters van vorige week...".
Toch vind ik het uiteindelijk een verrassend goede film. Vooral wanneer de emotie van Maria Altmann de overhand begint te nemen. Erg mooi geacteerd.
Ik had 'm nooit gekozen om te gaan kijken, maar ben blij dat deze me voorgeschoteld werd!
de grunt
Ryan Reynolds wat een vreselijk mannetje is het toch. Hoe hij ooit acteur geworden is, is mij een raadsel.
TyphOn
Trailer is inderdaad een beetje saai, maar de film zelf is verrassend mooi en indrukwekkend. Zeker even gaan bekijken als je de kans hebt!
VincentL
Woman in Gold
Na het knallende Fury en het militair gerichte The Monuments Men was ik wel weer toe aan een iets dramatischer getinte visie op de oorlog. Nu de directe getuigen van de oorlog aan het uitsterven zijn komen er en masse biografieën, documentaires en film uit over deze mensen. Genoeg keuze dus, en zo kom je op Woman in Gold. Ik liet me volledig verrassen.
De film wisselt af tussen het heden en het verleden, waar in de eerste genoemde tijd Maria Altmann een portret van haar tante via het gerecht terug probeert te winnen, nadat het in de jaren '40 van de vorige eeuw door de Nazi's van haar ontnomen werd. Vermakelijk, maar niet bijzonder. Maria en haar advocaat Randol zijn net Jut en Jul. Hun verhaal is aardig en weet je aandacht vast te houden. Toch zijn het de oorlogsscènes die mij wisten te pakken. Het leven van het post-Habsburgs-Joods gezin dat de oorlog letterlijk ondervindt is (en ik hoop dat ik het mag zeggen) van het niveau a la The Pianist: pakkend, meeslepend, adembenemend. Het zijn weinig scènes, maar daarom des te pakkender. De slotscène is alles zeggend en greep me naar de strot. Een aardige film eindigt in een schitterende, ontroerende eindscène, waarbij ik een flinke brok moest wegslikken.
Helen Mirren speelt een prima rol. Haar aristocratische achtergrond weet ze fantastisch naar voren te brengen in Maria Altmann. Ze is heerlijk eigenwijs, direct, maar ook emotioneel en gevoelig als je door de buitenlaag heen prikt. Prima gespeeld.
Ryan Reynolds heeft het Van Wilder-stigma volledig van zich afgeworpen als je het mij vraagt. Door wat serieuzere rollen te nemen afgelopen jaren heb ik met een normaler oog naar hem leren kijken. Hij doet het hier aardig, maar overstijgt Mirren zeker niet.
Mijn complimenten aan Tatiana Maslany en Allan Corduner die (vooral samen) echt heel goed spelen, vooral in de tijd die ze gegeven is. Duimen op!
Visueel weet de film vooral in de oorlogscènes te imponeren. Het verhaal omtrent het schilderij van Gustav Klimt is er echter wat magertjes vanaf gekomen. Misschien vielen daar ook de miste credits te halen. Dat spreekt immers toch minder tot de verbeelding.
De film weet zich voortreffelijk op sfeer te richten. Vooral in Oostenrijk bij de Bloch-Bauers zit de sfeer er goed in. Mede door het gebruik van Duits en geen schroom om de fascisten van Oostenrijk goed op de voorgrond te zetten (bijvoorbeeld tijdens de vlucht van Maria en Fritz), krijg je het idee dat Curtis zijn best heeft gedaan zo veel mogelijk anachronismen te voorkomen. Petje af.
Vooral het einde heeft mij weten te pakken. Vandaar de hoge beoordeling. Woman in Gold is zeker een van de betere films die ik in de cinema heb mogen dit jaar, vooral doordat hij zo'n goede laatste indruk achter laat.
Mooi en uitstekend waargebeurt kunst c.q. oorlogsdrama (speelt zich af vanaf 1998 met ook terugblikken naar het verleden als de Nazi's Oostenrijk annexeren), met ook nog eens een goed en ontroerend (zeker m.b.t. rechtvaardigheid) verhaal.
Het verhaal zit mooi in elkaar en wist me vanaf de eerste tot de laatste minuut te boeien en te ontroeren. Buiten dat het verhaal mooi is, is het op bepaalde momenten zelfs spannend (en dan denk ik vooral aan het vluchten uit Oostenrijk tijdens de Nazi-bezetting). Ook met de uitvoering en de sfeer zit het meer dan goed en hetzelfde geldt voor het visuele gedeelte (met name de beelden van Wenen zagen er fraai uit). Het einde was mooi en dan niet alleen vanwege de overwinning op het eigenaarschap van het schilderij "'The Golden Lady" (in bepaalde films heeft het een hele andere betekenis
), maar ook vanwege de scene waarbij Helen Mirren haar ouderlijk huis voor het eerst weer bezoekt sinds ze Oostenrijk heeft verlaten (beter gezegd noodgedwongen moeten vluchten) en haar overleden familie weer terugziet in haar verbeelding en zodoende hun niet vergeet zoals haar vader wenste toen ze haar voor het laatst zag.
Dat deze film zo goed is, is mede te danken aan de uitstekende cast en dan vooral natuurlijk aan Helen Mirren die wederom schittert in haar rol. Zo speelt ze haar rol van Maria Altmann zeer overtuigend en is ze op bepaalde momenten ook aandoenlijk. Ook Ryan Reynolds doet het goed in de rol van jonge advocaat Randol Schoenberg en hetzelfde geldt voor Daniel Brühl die beiden helpt in Oostenrijk. De laatste heeft wel eigenlijk maar een kleine rol.
Al met al gewoon een mooi en uitstekend waargebeurt drama, die zich lekker wegkijkt en je ook gedurende circa 100 minuten in de ban heeft. Ook de aftiteling na de film was interessant.
Leo1954
- 2073 berichten
Komt niet vaak voor dat ik in één week twee totaal verschillende films over gestolen kunst door de Nazi's zag. The Monuments Men, een film die 70.000.000 dollar kostte en volgepropt was met beroemde acteurs en deze film die 11.000.000 kostte en met één van mijn favoriete actrice Helen Mirren.
De eerste was als film op zijn best maar zozo, hoewel ik het verhaal en geschiedenis erg goed vond, en deze film was gewoon helemaal raak, waar ook het verhaal en de geschiedenis erg goed waren. Beide berust op een waar gebeurde geschiedenis. Van Woman in Gold zou je zelfs kunnen zeggen dat het nog actueel is, tot op de dag van vandaag. Dit schreiende onrecht.
Er zat wel wat sentiment in, maar daar is het onderwerp dan ook wel naar. Vond het eigenlijk nergens hinderlijk. Verder was deze film helemaal geslaagd als film, natuurlijk Helen Mirren, maar feitelijk iedereen. De film was spannend, onderhoudend, leefde volop. Het mysterie van een goede film, dat alles op zijn plek valt.
boemboem27
komt wat traag op gang,duurt even voordat er voor mij een begrijpelijk verhaal kwam.
maar naar gelang de film vorderde met div zgn flashbacks wordt alles duidelijker en duidelijker.
al met al een mooie ,ingrijpende film..
Pazmaster
Prima waargebeurd rechtbankdrama over Maria Altmann die na 68 jaar probeerde haar schilderij, dat door de nazi's was gestolen, terug te krijgen. Er wordt prima gespeeld door Helen Mirren en Ryan Reynolds als ietwat sullige advocaat die zijn tanden in de zaak zet. Het gaat wel een beetje traag af en toe waardoor het soms wat saai is. Verder een prima filmpje.
filmkul
Prima speelfilm. De film is wat traag, maar door de afwisseling met flashbacks wordt het niet saai en blijft de film boeien. De film wordt gedragen door de prima acteerprestatie van Mirren, maar ook Reynolds laat zich van zijn goede kant zien. Beide zijn goed op elkaar ingespeeld en zorgen naast het drama voor wat luchtige humor. Geen topper, maar wel goed. 3.5
bertito
Gustav Klimt kalenders zijn nog steeds volop te koop maar nooit heb ik geweten dat deze prachtige schilderijen ooit door joodse opdrachtgevers het levenslicht zagen, en door de nazi's zijn gestolen, waarna hedendaags Oostenrijk ze schaamteloos heeft geexploiteerd als 'nationaal erfgoed'. Heel goed dat over deze misdaden een film is gemaakt. Helen Mirren en Ryan Reynolds spelen prachtig, maar het script komt erg formule-achtig over. De beste scenes zijn de flashbacks met een geweldige Tatiana Maslany in de hoofdrol. Ze wist erg goed het Europese drama te verbeelden.
gauke
"'n Verhaal vertellen" bioscoop van een hoog gehalte, waarin vooral de terugblikken indruk maakten, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een vakkundig gemaakt, solide, maar ook sentimenteel drama (in de vorm van een soort David tegen Goliath verhaal), waarin de kwestie van de door de nazi's gestolen kunstvoorwerpen voor mij als kijker meer inzichtelijk gemaakt werd. De bezetting was briljant, met een glansrol van Helen Mirren.
N.B. Niet bepaald reclame voor Oostenrijk trouwens.
Geweldig mooi op waarheid berust oorlogsdrama over Maria Altman waar alles aan klopte de aankleding was prachtig net als de schitterende lokaties. Ik kijk veel films maar dit is tot nu toe een van de betere films van 2015. Helen Mirren en Ryan Reynolds spelen allebei echt top maar Mirren steekt er toch met beide schouders boven uit. Ook de rest van de cast was goed gevonden met o.a. Daniel Brühl, Katie Holmes, Charles Dance en Moritz Bleibtreu. Ik kende het verhaal niet van het schilderij Portret van Adèle Bloch-Bauer I van Gustav Klimt maar door de film zal me dit altijd bij blijven.
Portret van Adèle Bloch-Bauer I - Wikipedia - nl.wikipedia.org
yesplease
De scenes die over het verleden handelden waren indrukwekkend. De strijd die de advocaat voerde niet. De 'strijd' had niet veel om het lijf en werd bovendien beslist door mediatie (een soort goddelijke ingreep waardoor alles op zijn pootjes terecht komt is misschien wel waarheidsgetrouw, maar levert geen sterk plot op.)
Nubis
Pff, wat een teleurstelling. Vond de trailer al niets, maar afgaande op de verhalen hier toch gaan kijken. Het verhaal an sich is boeiend, maar wat slecht uitgewerkt zeg.. Het pakte me totaal niet, alleen de flashbacks eigenlijk. Ik vond het langdradig, ergerde me aan het acteerwerk van Helen Mirren, bevatte veel onnodige stukken en slechte grappen. Het leek wel een slecht toneelstuk. Ze hadden hier iets veel spannender van kunnen maken, nu was het een eindeloos saai proces.
schumacher
Gadver zeg, waar ben ik weer aan begonnen, ik ga dat eens moeten afleren.
Ik ga nooit snappen wat er goed is aan zo'n soort van film?
Ik begrijp wel er een publiek voor is en ieder z'n ding maar dit is echt niks voor mij.
Dominootje
Onverwacht een zeer boeiende film, waargebeurd heeft altijd een meerwaarde bij mij.
Sterk geacteerd en boeiende samenloop van het verleden en heden. En lol Irons!
glimmerman2000
Een prachtige film, welke van begin tot eind interessant blijft. Voor mij persoonlijk blijven films over de Tweede Wereldoorlog meerwaarde hebben, aangezien we moeten blijven vertellen over deze vreselijke periode, om NIET te vergeten!. Klinkt behoorlijk cliché, maar zo is het.
De rollen- waarbij die van Hellen Mirren mij het meeste raakte- waren voortreffelijk gespeeld.
Aanrader
Nohands
Mooie film, verhaal al vaker gezien in deze trend. Maar dit is mooi verfilmd met "mooie" flashbacks naar de oorlogstijd, mooie locaties en zeker heel mooi geacteerd door Helen Mirren. Ryan Reynolds ben ik niet zo kapot in een film als dit, hij komt te slijmerig Amerikaans over....
Walter White
Ik vond de film heel leerzaam over de kunstwerken die gestolen waren door de nazi's.
Het was van begin tot het eind heel boeiend en de rol werd goed gespeeld door Helen Mirren.
Enige wat ik niet snap is dat sommige kunstwerken werden vernietigd door de nazi's.
Zo als ze in de The Monuments Men (2014) laten zien.
En daar hadden ze niks over gezegd dat was beetje verwarend.
Wat echt de waarheid is achter de kunstwerken die gestolen waren.
Maar voor de rest mocht de pret niet drukken het is gewoon een goede film.
Moet wel toegeven dat ik deze film beter vind dan The Monuments Men.
petermagne
Prachtige film met best wel heftige opnames van vroeger. Ga beslist nog eens kijken. Jammer dat dit soort films niet draait in grote bioscopen maar in filmhuizen. Iedereen moet deze film gaan zien.
Collins
Kunstroof blijft een boeiend stukje oorlogsgeschiedenis. Dit waargebeurde verhaal over een Joodse nazaat met vermeende rechten op een paar door Nazis gestolen schilderijen, levert een prima film op.
De regisseur koos voor een film die zich op twee tijdsniveaus afspeelt. Het heden en het verleden. Het verleden speelt zich na de Oostenrijkse Anschluss af en legt de focus op het familieleven van de hoofdpersoon. Het laat een angstig en wreed tijdsbeeld zien. Indringend.
Het verleden dient als uitleg voor de daden en de volharding van personen in het heden. De emoties in het heden komen daardoor goed en begrijpelijk over. De vorm werkt.
Mirren acteert weer eens grandioos. Zij is de dragende kracht. Zonder haar deelname zou de film waarschijnlijk minder impact hebben. Reynolds deed het redelijk, maar was niet heel overtuigend in zijn emotionele spel. Bij zijn emotionele momenten ging ik even in de pauzestand. Wel jammer eigenlijk.
Waku
Mooi ontoerend drama met het begin van jodenvervolging als rode draad en de schofterige diefstal van het Duitse Rijk rondom de joodse bezittingen.
Film kent eigenlijk twee verhaal lijnen. De flashbacks en huidige periode.
En beiden verhalen slepen je mee gedurende bijna twee uur.
Prachtige innemende rol van Helen Mirren die grandioos een koppige maar toch ook weer een ontwapenende Maria weet neer te zetten. Maar ook Reynolds doet het prima als advocaat.
Ben nu zeker ook geinteresseerd in 'The monuments men".
4*/4.5*
jeuletaxi
Geweldige fascinerende film over een waargebeurd verhaal wat me enorm boeide.
Helen Mirren en Ryan Reynolds natuurlijk top, en als ik dan zie dat hier mensen 0,5 sterren voor deze film geven
Ja wat moet ik daar van zeggen??
Mijn mening een dikke aanrader!!
Brabants
Prachtig acteerwerk en een aangrijpend verhaal wat toch met een vleugje humor sterk wordt neergezet en hierdoor erg intiem aanvoelt. Er wordt uitstekend gebruik gemaakt van flashbacks en er zijn mooie shots vanuit Wenen. Tevens indrukwekkende thematiek over een groot gedeelte van de Oostenrijkse bevolking die hebben samengespannen met de Nazi's.
Actarus
Sterke film op alle punten!
Heerlijk acteerwerk tussen Mirren en Reynolds. Een film met zo'n thema, dat er nog plaats was voor wat grapjes, fantastisch
De flashbacks van het vroegere Wenen zijn fantastisch weergegeven. Het voelde of je die tijd (die angst) mee beleefde, zo perfect geschoten, alles klopte!
Aanrader!
Mooie film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, over Maria Altmann (Helen Mirren), een joodse vluchteling die met de hulp van een jonge advocaat (Ryan Reynolds) een juridische strijd aangaat tegen de oostenrijkse overheid om vijf schilderijen van kunstenaar Gustav Klimt terug te krijgen, die tijdens de tweede wereldoorlog uit haar ouderlijk huis zijn gestolen. De flashbacks zijn effectief, maar het zijn toch vooral Mirren en Reynolds die in het heden indruk weten te maken. Het script zit verder uitstekend in elkaar en de film raakt precies de juiste snaar, ondersteund door fraaie muziek (mede gecomponeerd door Hans Zimmer). Ontroerend, maar ook vaak erg grappig.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

The Railway Man
Drama / Biografie, 2013

The Butler
Drama / Biografie, 2013
nazigebaseerd op een waargebeurd verhaalkunststolen painting