• 9.369.555 stemmen

The Book of Daniel (2013)

Geregisseerd door: Anna Zielinski

Met onder meer: Robert Miano, Andrew Bongiorno en Lance Henriksen

Plot The Book of Daniel

Als Jeruzalem in 605 v. Chr. door Nebukadnessar veroverd wordt, wordt Daniël in ballingschap weggevoerd naar Babylon. Hij wordt gedwongen de op dat moment machtigste man op aarde te dienen. Daniël blijkt betrouwbaar, valt op door zijn vele talenten en wordt uiteindelijk de vertrouweling van de koning. Maar jaloezie ligt constant op de loer. De mensen in Daniëls omgeving willen niets liever dan hem uit de weg ruimen en maken zijn trouw aan God tot de inzet van een gevaarlijk complot. Daniëls keuze om zijn trouw aan God boven zijn trouw aan de koning te stellen, doet hem uiteindelijk in de leeuwenkuil belanden. Met niets meer dan zijn geloof komt hij oog in oog met de hongerige leeuwen te staan.

avatar van Captain Proton

Captain Proton

Schitterende verhaal over Daniël. De mooiste scene is wel in de leeuwenkuil. Vooral als je een Dolby Surround cinemaset hebt. Dan hoor je overal die leeuwen brullen. Goed geacteerd en verhaal. Special effects zijn prima verzorgd. Misschien is de film toch wat aan de korte kant. Had van mij wat langer gemogen.

avatar van goldendream

goldendream

Deze bijbelse film uit de periode van het Oude Testament behandelt het boek 'Daniël', behorend tot de talrijke profetische boeken. Daniël wordt gespeeld door dezelfde acteur die Mordechai speelde in de film 'The Book of Esther'.

De meeste mensen weten niks van Daniël, behalve dat hij de man is die in de leeuwenkuil belandde. Dit gegeven wordt in de film sterk beklemtoond. De hoes en de trailer verwijzen er duidelijk naar. Toch is dit slechts één gegeven uit het boek, waarin veel meer staat. Het doet me een beetje denken aan een ander profetisch boek, nl. dat van 'Jona'. O ja, die belandde in de buik van een walvis. Verder reikt de kennis meestal niet, terwijl het walvisgebeuren slechts een onderdeel van een groot verhaal is. Waarom hij daar belandde en hoe het verder ging, is vaak onbekend terrein.

De film 'The Book of Daniel' behandelt veel belangrijke zaken die in het boek aan bod komen. Daniel vertelt zijn levensverhaal aan de Perzische koning Cyrus en heeft het over 4 koningen.

De eerste koning is Nebukadnezar van Babylonië. Hij is de sterke koning. Jeruzalem is verwoest door de Babyloniërs en de vooraanstaande joden zijn in ballingschap naar het land van de veroveraar gevoerd. Daniel kan als enige de droom van de koning verklaren (droom van een immens beeld dat wordt verbrijzeld) en wordt daardoor zijn rechterhand. Daniel zegt zelf niks te zijn, maar maakt duidelijk dat God hem de verklaring van de droom uitlegt. De koning beseft dat er slechts één God is, nl. die van Juda en de joden, maar veroordeelt Daniels vrienden wel tot de vuurkuil omdat ze weigeren voor zijn beeld te buigen. Wanneer de vrienden ongeschonden uit de vuurkuil komen, belooft hij voortaan alle eer aan God te geven. Daniël verklaart ook zijn tweede droom (droom van een immense boom die aan kettingen wordt gelegd). Toch wordt hij weer hoogmoedig en als straf moet hij 7 jaar als verwilderde man (als een beest) zwerven door het land tot hij inziet dat niet hij, maar God de enige koning is. Daarna regeert hij als een wijze vorst. De dromen van de koning en het verklaren van hun betekenis doet denken aan de dromen van de koning van Egypte en aan Jozef die ze verklaart.

De tweede koning is Belsazar, de dwaze koning van Babylonië. Hij vindt zijn goden machtiger en God schrijft op een muur onbegrijpbare woorden. Alleen Daniël begrijpt wat er staat. De dood van de dwaze koning wordt erin voorspeld en diezelfde nacht wordt hij gedood door Darius, de Perzische koning. Het rijk van de Babyloniërs is voorbij.

De derde koning is Darius en hij wordt de bedrogen koning genoemd. Daniël wordt ook zijn vertrouweling. Belangrijke raadgevers van Darius zijn jaloers op het aanzien van Daniël en beramen een smerig plannetje, waarbij ze ook de koning misleiden. Gedurende 30 dagen mag niemand een god aanbidden behalve Darius zelf. Daniël wil dagelijks zijn God blijven aanbidden en wordt daardoor gevangen genomen. Zo belandt hij in de leeuwenkuil, maar God zorgt ervoor dat de leeuwen hem niks doen. Darius is blij dat Daniël nog leeft.

De vierde koning is Cyrus. Hij wordt de wijze genoemd. Daniël maakt duidelijk dat hij heerst omdat God dit zo wil. Elke koning is een instrument in Gods handen. God beslist wie macht krijgt, waarom hij macht krijgt en wanneer de macht weer afgenomen wordt. De vier koningen spelen een rol in Gods bedoeling: het joodse volk moest gestraft worden voor hun zondigheid en viel in handen van de Babyloniërs. Door hun hoogmoed en afgodendom, werden zij op hun beurt gestraft door de Perzen. God zorgt ervoor dat Cyrus het joodse volk laat terugkeren naar Jeruzalem na 70 jaren van ballingschap. Door deze beslissing wordt hij de wijze koning genoemd.

De film is heel bijbelgetrouw omdat het duidelijk wordt dat er maar één ware God is. Het is God die de geschiedenis van de mens leidt en bepaalt. Toch ontbreekt er ook een belangrijk iets uit het boek. Daniël krijgt ook zelf een droom of visioen. Dit visioen is heel vreemd en gaat over de toekomst. Er is ook sprake van een boek dat tot het einde der tijden verzegeld moet blijven, want pas dan zal alles geopenbaard worden. Dit gegeven maakt 'Daniël' tot een boek dat doet denken aan het boek 'De openbaring van Johannes'. Het gaat over de eindtijd, over nakende rampen en oorlogen vooraleer Jezus terugkomt. Bijbelgeleerden (of zijn het fanatiekelingen?) gebruiken het boek als leidraad voor onze huidige tijd. Ze hebben het over China, Rusland, Europa als het voorspelde zondige Babel, de Derde Wereldoorlog en de eindtijd waarin we nu zouden leven. Allemaal boeiend, maar ook vreemd en beangstigend.

Tot hier een bericht dat weer geen kat zal interesseren.