• 9.372.253 stemmen

As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto (2015)

Alternatieve titel: Arabian Nights: Volume 1 - The Restless One

Oorsprong: Portugal / Frankrijk / Duitsland / Zwitserland

Geregisseerd door: Miguel Gomes

Met onder meer: Crista Alfaiate, Dinarte Branco en Carloto Cotta

Gesproken taal: Mandarijn, Portugees, Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 17 maart 2016

Plot As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto

In de geest van Scheherazade worden verhalen over het hedendaagse Portugal verteld. Het land ondervindt de naweeën van de economische crisis en moet met behulp van financiële noodsteun van de trojka orde op zaken zien te stellen. We zien hoe arm en rijk, machtig en onbeduidend, werkend en werkloos en crimineel en eerlijk in het ijlende en excessieve Portugal met de consequenties van de crisis omgaan. In 'The Restless One' vertelt Scheherazade over de rusteloosheid die over het land kwam.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Xerazade / Maria Punk

Homem do Banco Central Europeu

Dona do Bordel

Homem do FMI

Malick

Arabian Nights,” which is being sold by the Match Factory, is a trilogy of films that filter Portugal’s social and financial woes through the perspective of a contemporary Scheherazade figure. Waintrop called it “a breath-taking triptych” that “will set the pace of our program. Waintrop also noted that, rather than showing all six hours at once, the Fortnight would screen each of the three installments - titled “Volume 1, The Restless One,” “Volume 2, The Desolate One” and “Volume 3, The Enchanted One” - on a different day of the festival.
*KLIK*

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

6 uur! (verdeeld over drie delen dus)

Ik heb niet vaak Portugese films op mijn wensenlijst, maar hier heb ik wel zin in!

avatar van beavis

beavis

Variety geeft alvast een volle 10

Er moet nog veel moois gescreend worden in Cannes, maar voor deze heb ik toch wel veel hoop!

Malick

Aangekocht door distributeur September Film. Wie had dat verwacht?

avatar van Arnie

Arnie

In België ook, door ABC Distribution. Draait in Brussel in elk geval in Cinema Vendome vanaf 4 november. Zeer benieuwd!

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Mubi gaat de film in UK & Ireland uitbrengen in de bioscoop met gelijktijdige streaming. Dit interview stelt

Arabian Nights will be available to stream in all territories, but you are only partnering for theatrical in the UK and Ireland.

avatar van Richardus

Richardus

Malick schreef:

Aangekocht door distributeur September Film. Wie had dat verwacht?

3.5* Verhoeven? Vertel eens? Bij deel 3 heb je wel 'n commentaar, en hoe waren de eerste 2 delen?

Malick

De moeite waard. Zeker gaan kijken.

avatar van beavis

beavis

Dit deel is een perfecte start voor een ambitieus project met veel potentie. De volgende twee delen bouwen echter te weinig voort op deze start en hebben ook zo hun problemen. Deel 2 is een typisch middendeel, met drie hele boeiende verhalen maar nauwelijks ontwikkeling in het concept en kan dus niet echt op zichzelf staan. Bij deel 3 kan ik me frustraties voorstellen bij het feit dat veel van de verhalen via tekst in beeld worden vertelt en dat het wel heel erg lang doorgaat over vinken. Wat betreft het eerste snap ik de keuze ook niet helemaal (niet heel cinematisch en een beetje een stijlbreuk met de andere delen), maar van het laatste zag ik de humor ook wel, en past qua onderwerp helemaal bij Gomes (en aangezien ik een oom heb die heel lang vinken heeft gehouden, vond ik het ook nog echt interessant ).

Alles bij elkaar wordt de potentie wat mij betreft niet waargemaakt. Er zullen best bedoelingen verborgen zitten in de verhalen die ik er nu nog niet helemaal uit heb gehaald, maar het geheel voelde toch vooral aan als te lang/ te veel... alsof het concept te dun was om een trilogie nodig te hebben, of dat het gewoon toch onvoldoende uitgewerkt was. In die zin dus zeker teleurstellend. Ook nadat ik er zoveel van had verwacht. Maar het idee is nog steeds interessant, en werkt op momenten heel sterk bij het in beeld brengen van de crisis. Ik vond veel wel herkenbaar iig. Ook is een aantal van de verhalen echt sterk. Het zijn dus wel goede films. Vol bijzondere momenten. Soms echt verbluffend mooie shots. En de humor van Gomes zorgt er ook voor dat je je geen moment hoeft te vervelen. Een interessante mislukking.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Heel andere film dan ik verwachtte, maar wel goed. Arabian nights gaat over de sociale gevolgen van de crisis en het Europese Trojka-beleid in Portugal. Vanuit een structuur van de vertellingen van duizend-en-een-nacht (incluis Oosterse prinses, hoewel de kadervertelling maar heel losjes aanwezig is), worden echte verhalen vertelt over echte Portugezen. Het is zo'n film waar eigenlijk niks normaal is, neem alleen al het begin waar de regisseur peinst over het project en vlucht voor zijn crew. De beelden zijn ook merkwaardig, het heeft een soort low-budget feel over zich maar dat werkt wonderwel, soms ondersteunt door de fraaie muziek. Deel 1 van de Arabian nights is van de meest ontregelende films die ik de afgelopen jaren gezien heb denk ik.