• 9.372.317 stemmen

Ghost in the Shell Arise: Border 2 - Ghost Whisper (2013)

Animatie / Sciencefiction | 60 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kazuchika Kise

Met onder meer: Kenichirou Matsuda en Maaya Sakamoto

Gesproken taal: Japans

Plot Ghost in the Shell Arise: Border 2 - Ghost Whisper

Nu Motoko Kusanagi geen verantwoordelijkheid meer heeft tegenover de '501 Secret Unit', leert ze orders aan te nemen van Aramaki, hoofd van 'Public Security Section 9'. Er is namelijk iemand die een Logicoma (Logistics Conveyer Machine) heeft gehackt. De vraag is waarom. Binnen 'Public Security Section 9' ontstaan twee rivaliserende groepen. Aan de ene kant een groep onder leiding van Batou, die de hulp vraagt aan voormalig inlichtingenofficier Ishikawa en voormalig luchtartillerie-expert Borma. Aan de andere kant dwingt majoor Kusanagi de topsniper Saito zich bij haar team toe te voegen. De politie-agent Paz sluit zich vrijwillig aan bij haar team. De twee rivaliserende groepen vechten om een man die valse herinneringen heeft omtrent een vluchtelingenoperatie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Motoko Kusanagi (stemrol)

Borma (stemrol)

Logicoma (stemrol)

Tsumugi (stemrol)

Weer niet goed.

Wel iets makkelijker uit te zitten dan het eerste deel, misschien ook wel omdat de verwachtingen al heel wat lager waren. Echt heel veel verbetering zit er in deze aflevering niet, het blijft een onnodige aanvulling op het GitS universum.

Veel te veel leentjebuur ook. Patlabor 2 en Jin-Roh (de vluchteling met de granaat) liggen iets te vaak op de loer hier, niet eens zozeer in de kern, maar eerder kleine momentjes die teveel doen denken aan I.G's hoogdagen. Dat soort referenties hoef je wat mij betreft niet te maken in een kwaliteitsarme straight to DVD reeks.

De hele assembly van de crew slaat ook nergens op. Kusanagi is een dom personage geworden, om over Batou nog maar te zwijgen. Wel een paar leuke actiescenes, die "redden" dit tweede deel dan nog een beetje, maar echt veel stelt het ook allemaal niet voor.

Mnee, serieuze miskleun dit. Arm I.G

avatar van Metalfist

Metalfist

Ghost in the Shell: de prequel, deel 2

In tegenstelling tot de meesten vond ik de eerste Border van deze Ghost in the Shell Arise saga best nog wel vrij goed. Kan niet tippen aan hetgeen Oshii op het scherm toverde of de Stand Alone Complex seizoenen, maar vond het nog wel een leuke zit voor een klein uurtje. Ik had dan ook zin om de overige Borders eens te gaan aanpakken en een paar dagen geleden voor Ghost Whisper gaan zitten.

Ik heb hem echter wel in twee stukken moeten zien omdat ik halverwege in het slaap ben gevallen en dat is nooit een goed teken, zeker niet voor een film van nog geen uur. Er zit opnieuw wel wat interessants in deze reeks, maar in tegenstelling tot Ghost Pain komt het er hier een stuk minder goed uit. De totstandkoming van Section 9 wordt verder gezet en we zien hoe de Major aan haar verschillende teamleden komt, maar waar je bij Border 1 het gevoel had dat alle puzzelstukken in elkaar vielen, krijg je hier het gevoel dat het allemaal maar wat snel snel gedaan is. Dan is de ontmoeting tussen Saito en de Major in het tweede seizoen van Stand Alone Complex (episode 14 voor de geïnteresseerden) heel wat beter uitgewerkt en zo'n episode duurt maar 20 minuten... Wel tof om eens de voorloper van zo'n Tachikoma te zien, hier heet dat dan een Logicoma, maar verder voelt het plot rond de hacker Soga ongeïnspireerd aan.

Border 1 werd geregisseerd door Kazuchika Kise en Masahiko Murata en bij Border 2 was Murata alweer afgehaakt blijkbaar. Niet dat dat uiteindelijk veel uitmaakt, want dit ligt perfect in het verlengde van de vorige Border. Dat was uiteraard wel te verwachten aangezien dit zelfs in hetzelfde jaar is uitgekomen. Dezelfde hekelpunten (een redesign dat bij het ene personage beter werkt dan bij het andere bijvoorbeeld) blijven dan ook aanwezig, maar langs de andere kant heb ik nu wel het gevoel dat dit wat zijn eigen smoel begint te krijgen. Soundtrack blijft echter enorm pover, zelfs nog slechter dan de voorganger heb ik de indruk.

Ik weet nog altijd niet goed wat hier nu eigenlijk juist het nut van is, de origine story is al eens uit de doeken gedaan, maar bij het eerste deel had ik nog het gevoel dat dit als standalone ding wel eens kon werken. Nu begin ik al wat meer te twijfelen en het zal afhangen van de volgende delen of dit überhaupt bestaansrecht zal hebben.