• 9.374.385 stemmen

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Jocelyn Moorhouse

Met onder meer: Kate Winslet, Judy Davis en Liam Hemsworth

Plot The Dressmaker

"Revenge is back in fashion"

Een succesvolle mode-ontwerper keert na jaren terug naar haar geboorteplaats, een afgelegen, stoffig dorpje in Australië, om daar de waarheid te achterhalen over een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Maar zowel haar moeder als de bewoners van het dorpje, waar roddel en achterklap regeert, blijken niet van plan het haar gemakkelijk te maken.

Myrtle "Tilly" Dunnage

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van staralfur

staralfur

Wat een leuke film! Het begint rustig, met een groot mysterie (heeft ze die jongen nou vermoord of niet?) en de moeizame relatie tussen Tilly en haar moeder. De spanningen in het dorpje (ik zou er écht niet kunnen wonen, wat een trieste boel) lopen hoog op door de komst van Tilly en haar (sensuele) jurken.

Als eenmaal de bom barst gaat het helemaal los: komische momenten worden afgewisseld met een hele hoop drama (echt, in korte tijd gaan aardig wat mensen dood ) en uiteindelijk neemt Tilly wraak op alle mensen die haar in haar verleden verkeerd hebben behandeld.

Kate Winslet is wederom geweldig in deze rol (ik heb weinig films van haar gezien waarin ik haar niet goed vond). Judi Davis heeft een aantal geweldige one-liners ('He's trying to kiss you! Run away!') en Hugo Weaving was hilarisch als cross-dressing politieagent met heeeel veel flair.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Verrukkelijke film! Dramatische komedie van hoog niveau. Hoe leuk kun je wraak maken?

Het spel is uitmuntend, door iedereen en natuurlijk door Kate Winslet. Ze past zo goed in deze film, mooi en wat boos. Haar moeder is echt heel erg leuk, onverwachte hilariteit. De film vond ik reuze origineel, in alle opzichten, dikke aanrader!

avatar van kuripot

kuripot

Een aparte mix van komedie en op momenten intens drama, hoewel de dramatische gebeurtenissen zich naar het einde toe onrealistisch beginnen op te stapelen. Mooi geacteerd, mooi gefilmd, mooie muziek. Zeer de moeite waard om te bekijken.

avatar van yesplease

yesplease

Origineel plot met een mix van serieus drama en komedie. Leuk, maar soms wat over the top.

avatar van blurp194

blurp194

Onverwacht leuk.

Visueel zit het in ieder geval al goed, met de dames in de ene weelderige jurk na de andere. Eye candy, en hoewel de dames misschien niet allemaal moeders allermooiste zijn ziet het er met de goede jurk meteen prima uit. Als omlijsting van drama en intrige best effectief ook, hoewel de geloofwaardigheid wel wat op afstand blijft - ook door de combinatie slapstick en drama overigens. De spanningsboog is wat ongebruikelijk, maar levert wel een prachtig surreeel shot op aan het einde van de film. Het verhaal doet me in de rijke details en absurditeiten waarvan het overloopt nogal aan de stijl van John Irving denken eigenlijk.

Winslet acteert ergens tussen naturel en geniaal, en komt er daardoor mee weg dat ze net niet helemaal overtuigt als de femme fatale die met een enkele blik een rugbywedstrijd beslist. En Hugo Weaving. Wie herkent hem nog als de bad guy uit de Matrix. Vanzelf al een geniaal absurd karakter, en met een overduidelijk plezier gespeeld.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een make-over in de Australische Outback.

Leuke verfrissende film met een vleugje western, mysterie, komedie en drama elementen. De mooie vrolijke en frisse kleuren spatten van het scherm af door de prachtige jurken.

En leuk, Hugo Weaving is weer eens Queen of the Desert.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

Naar mijn mening vooral een drama. Goed gespeeld, aangrijpend verhaal en mooie shots. Meer dan een 7 krijgt hij van mij niet.

avatar van Dominootje

Dominootje

Wat een heerlijke film! Zeker kijken!

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Best een geinig filmpje met prima acteerwerk, Winslet doet het eigenlijk altijd wel goed bij mij. Het verhaal is leuk maar niet meer dan dat, de ontknoping van het mysterie vond ik ook een beetje simpel. Ook de humor vond ik niet echt leuk, eerder een beetje kinderachtig, net als sommige personages. Verder ziet het qua aankleding er prima uit en de muziek is mooi. Best leuk om een keer gezien te hebben maar echt geweldig vond ik het nou ook weer niet.

avatar van bomari

bomari

Absurde film, weinig verhaal, een aaneenschakeling van rariteiten. Verspilde tijd.

avatar van Picker

Picker

Ik had geen moeite om de film uit te zitten mede door het mysterie en de goede soundtrack.

Echter het feit dat de soms serieuze drama word afgewisseld door absurde rariteiten vond ik wat minder. Alsof de film niet echt een kant wil kiezen.

avatar van Film Fan

Film Fan

Wat een ontzettend leuke film is dit. Leuke dialogen en interessante twists. Ma steelt duidelijk de show en Kate blijft keurig overeind. Prima ondersteunende muziek en prachtige kleding. Zeker de moeite waard om nog eens te zien.

avatar van jacksparrow

jacksparrow

Erg leuke film met mooie wendingen. Aanrader!

avatar van Collins

Collins

Verrukkelijke tragikomedie, waarin fancy modeontwerpster terugkeert naar haar geboortegehucht.

Ze betreedt een merkwaardig stukje wereld dat buiten de realiteit lijkt te staan. De tijd heeft er niet stil gestaan, maar het dorp en zijn bewoners hebben zich schijnbaar anders ontwikkeld dan de rest van de wereld.

In deze bizarre setting doet Winslet haar best om een traumatisch geheim uit haar verleden op te helderen. Het gaat om een duistere gebeurtenis waaraan zij slechts vage herinnering heeft en waarmee zij worstelt.

Met haar gevraag en gepor om de waarheid boven tafel te krijgen, slaagt zij erin om het gehele ogenschijnlijk vredige dorp in rep en roer te brengen. Niemand wil dat het verleden wordt opgerakeld en iedereen reageert weer anders op de blootlegging van een stuk schaamtevolle geschiedenis.

Er is ontkenning. Er is verdediging. Er is weerstand. Er is provocatie. En er is vooral veel schijnheiligheid.

Al die reacties leiden tot een absurdistisch toneelstuk, dat heerlijk is om te ondergaan.

Er ontwikkelt zich een bizar verhaal over wraak, over schuld en over onschuld. Ook over domme pech. En over het noodlot. Het is toptragikomedie bij uitstek. Echt verrukkelijk.

In de zeer genietbare couleur locale bevinden zich fantastische personages. Er passeert een hele parade. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is voorradig. Van travestiet tot gebochelde pedofiel. Van doorgedraaide schooljuf tot autistische huisvrouw. Het zijn wezens die in het dorp volkomen geaccepteerd zijn en die gewoon meedoen in het dorpse leven waarin overigens niemand normaal is. Dat feit maakt acceptatie van elke andere geschifte en geesteszieke tot een volkomen natuurlijk fenomeen. Iedereen is de dorpsgek. Heerlijk.

Kate Winslet speelt een prachtrol. Charismatisch en hoogstaand in haar acteerkunsten.

Judy Davis als de verlepte moeder is een geduchte tegenspeelster en een fantastische sidekick. Vol humorvolle oneliners en vileine steken onder water in de richting van de onoprechte en schijnheilige dorpsbewoners, is zij misschien wel de enige echte niet-absurditeit in dit verhaal.

Verrukkelijke film.

avatar van filmkul

filmkul

Aardige film, die niet voor iedereen is weggelegd. Het is namelijk redelijk absurd, maar wel met een aantal leuke figuren, met name Weaving zet een memorabele rol neer. Het verhaal is best aardig en wordt kluchtachtig verteld als een who done it. De uiteindelijke twist is helaas niet zo spectaculair. Verder is de aankleding fraai en blijft de film boeien tot het eind. De film doet soms aan Twin Peaks denken. Beetje raar maar best lekker. 3.5

avatar van Apster

Apster

Leuk en eigenaardig filmpje met een bonte verzameling excentrieke personages, waarvan Winslet en Davis de show stelen. Film voelt aan als een western en visueel ook erg fraai gefilmd. Het plot kent een aantal vreemde wendingen dat soms niet altijd even goed werkt. De film gaat aan het eind ook een beetje de mist in gaat nadat Molly sterft. In een rap tempo worden nog wat verwikkelingen afgewerkt, waardoor de climax zelfs wordt verpest.

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouw die terugkeert naar haar geboortedorp om te achterhalen wat er in haar jeugd gebeurd is. Een beetje een eigenzinnige maar prima mix tussen komedie en drama met hier en daar wat kluchterig overkomende momenten (zonder dat het over de top gaat). Het verhaal blijft onderhoudend aangezien er langzaam duidelijk wordt wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Kate Winslet zet opnieuw een mooie rol neer en Judy Davis zorgt voor de humor.

avatar van angelli27

angelli27

echt aparte film en uniek geniaal!

avatar van Ziegler

Ziegler

Heerlijke film. Lekker maf, met een serieuze ondertoon.

avatar van qwatje

qwatje

Top film met buitengewoon goede actrices. Genoten. 3,5*

avatar van Noodless

Noodless

Origineel verhaaltje die de kijker van begin tot het einde laat meeslepen in een dramatisch verhaal die ondanks de serieuze inslag toch luchtig overkomt. Deze perfecte mix is te danken aan de cast en de komische ondertoon van heel wat dialogen. De cast speelt prima waarin Winslet de film weet te dragen. Al is het wel Judy Davis die de show steelt met haar komische uitspraken en handelen. Het slot weet de kijker te verrassen wat ook een pluspunt is. Prima film ! 7,5/10

avatar van Rodger

Rodger

Aparte aardige film.. geen hoogvlieger... maar ook niet echt vervelend..

3.0

avatar van Din Viesel

Din Viesel

Echt leuke film en een absolute aanrader. Ben blij dat ik hem nog gezien heb. .

Voor mij zeker 8/10 waard. Of, allez, 7,5 dan.

avatar van Tarkus

Tarkus

Een wat eigenaardige film die toch wel genietbaar is.

En dat is vooral te danken aan de prachtige cast met een zeer goede Kate Winslet.

Misschien wordt deze film niet door iedereen gesmaakt, maar dat is wel te begrijpen dan.

Ik heb me er toch mee vermaakt, al is het dan geen alledaagse komedie.

avatar van terschelling

terschelling

Een schitterend curieus tragikomische drama.

Anders dan anders, kijken!!!!

Valt tegen vooral de dementerende moeder wat irritant gespeeld door Judy Davis

avatar van mrklm

mrklm

De Australische Kate Winslet keerde terug naar Australië voor dit wat dik aangezette komische drama over Tilly Dunnage, een jonge, gecultiveerde vrouw die terugkeert naar Australië (!) om de waarheid te achterhalen rondom een tragische gebeurtenis uit haar jeugd waarover zij een schuldgevoel meedraagt. Dit dramatische gegeven drijft het verhaal, de komedie komt vooral voort uit de invloed die zij heeft op de - iets té excentrieke - dorpsbewoners. Winslet is uitstekend in de hoofdrol, mede dankzij de door Margot Wilson ontworpen weelderige kostuums, Judy Davis (als Tilly's moeder) en Hugo "The Matrix" Weaving (als politie-agent) komen goed uit de verf en David Herschfelder componeerde de aangename score. Maar de komedie is te dik aangezet en Liam Hemsworth is te knap en te verzorgd om te overtuigen als de jeugdvriend die in het mistroostige dorpje is blijven wonen. Zo valt er aardig wat te genieten, maar is "The Dressmaker" niet helemaal geslaagd.