• 9.370.192 stemmen

Geregisseerd door: Gabriel Mascaro

Met onder meer: Dandara de Morais

Gesproken taal: Portugees

Plot Ventos de Agosto

Shirley heeft de grote stad verlaten om te gaan wonen in een klein kustplaatje. Ze wil daar voor haar grootmoeder gaan zorgen. Ondertussen werkt ze met een tractor op een lokale kokosnoot plantage, houdt ze van rockmuziek en droomt ze ervan om een tatoeage-artiest te worden. Tegelijkertijd voelt ze zich ook een beetje opgesloten in het kleine kustplaatsje.

avatar van Malick

Malick

Een 'Special Mention' op het Filmfestival van Locarno. Niet onderschatten. Plus her en der op het net kun je een afwijkende teaser + trailer vinden. Heb hier wel vertrouwen in.

avatar van Richardus

Richardus

Doet me qua synopsis en poster al snel denken aan Futatsume no Mado (2014) aka Still The Water. Al vraag ik me of deze Braziliaanse variant even betoverend is.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een film met veel kwaliteiten (special mention in Locarno), maar die kwaliteiten uiteindelijk niet allemaal samenbalt in één sterk geheel. Het stipt van alles aan: verschillende generaties dorpelingen, hun dagelijkse handelingen en gewoonten, rituelen rond familie en juist ook van hen die geen familie zijn, de (aantrekkings)kracht van de natuur en van de liefde. Maar verder komt het helaas net niet. De vergankelijkheid van het bestaan noemt het IFFR het in de beschrijving. Daarvoor komt het wat mij betreft wat te kort. Het dorp, de hoofdersonages, we vormen een tijdje een onderdeel van hun leven en vertrekken weer.

De filmmaker maakte hiervoor documentaires. Ik denk dat het hem net miste aan het goed aanbrengen van een goede spanningsboog. Ik hoef echt geen afgerond verhaal, een dramatische spanning, maar hier en daar had de film nét dat beetje meer kunnen gebruiken. De film is niet goedgekeurd door Marianne Thieme, wel leuk voor Gerrit Hiemstra en er is een kans dat er mensen flauwvallen. Dat dan allemaal weer wel…

avatar van Richardus

Richardus

Ik vond het niet veel soeps. Qua plot vreemd uitgewerkt, ondanks de duidelijk aanwezig symbolisch boodschap een beetje abrupt einde, tussenin verder niet veel oogstrelends of verder opvallends. Waait inderdaad voorbij als een augustuswindje.

avatar van starbright boy

Ik vond het dan weer heerlijk. Al hielp het moment ook wel. Dit soort films werkt het beste in de vroege morgen. Juist het subtiel aanstippen van thema's, het bijna klein maken van die grote thema's beviel me goed. Een al te duidelijke conclusie had daar nogal mee gevloekt. Ondertussen gaat de tijd voorbij en gaan we weer weg uit dat afgelegen gebied.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

eilandje?

avatar van starbright boy

Mochizuki Rokuro schreef:

eilandje?

Nee, ik vergis me. Ik moet ook wat sneller dit soort stukjes typen. Toch maar even aangepast.